Ziua Marinei la Galaţi – idei despre spectacole şi-o propunere

razboi                                                                                                                      Sursa foto

Vineri, 15 august, toţi cre(ş)tinii sărbătoresc adormirea lu’ Maria – adică moartea ei. Prilej pentru care se fac onomastici şi-altele. Nu condamn chestia asta, deşi mi se pare puţin macabru. E o chestie socială; chiar dacă sunt ateu, îmi plac crăciunul, paştele şi alte zile de sărbătoare – mai ales când am liber de la munci.

La Galaţi, fiind port la Dunăre, ziua asta e prilej de sărbătoare pentru Marina Română şi – mai nou – pentru gălăţenii de pretutindeni (diaspora, gen).

Dacă în urmă cu 77 de ani Ziua Marinei era sărbătorită la Galaţi cu fast şi aducea la mal de Dunăre mari oficiali şi persoane importante, în ultima perioadă totul s-a transformat într-o chestie aşa şi-aşa.

Cu toate astea, lucrurile erau relativ mişto. Nu am fost niciodată fanul discursurilor sau al ceremoniilor religioase, dar trebuie să recunosc faptul că parada militară şi jocurile marinăreşti erau extraordinar de interesante. Chiar ţin minte că acum câţiva ani, mă plimbam cu o tipă pe Faleza Inferioară în timp ce “navele de luptă” defilau pe Dunăre. Evident că ne-am speriat ca dracu’ când au început să tragă tunurile :)).

Ghiciţi ce lucruri se păstrează anul ăsta: cam toate, inclusiv concertele cu trupe de duzină. Singura chestie care lipseşte din tradiţia asta – jocurile marinăreşti. S-au scos… pur şi simplu – presupun – Primăria nu vrea să mai cheltuiască “mulţi bani”( probabil 50 la sută se sifonează, oricum) pe o chestie care nu le aduce nimic.

Nu pot spune că sunt revoltat pe treaba asta, dar în ultima perioadă, din ce în ce mai multe lucruri tradiţionale dispar şi sunt înlocuite de mârlăneala cu care e oraşul ăsta e plin.

Ţăranul de Galaţi, care e emigrat de la coada vacii în perioada comunistă, nu se va duce la activităţi culturale din proprie iniţiativă pentru că nu prezintă niciun interes pentru universul lui. Tocmai de-aia consider că municipalitatea este OBLIGATĂ să îi mai vâre pe gât, din când în când, puţină hrană pentru creier.

Noaptea Muzeelor scoate din casă mii de gălăţeni… Nu e datorită biletului gratis, ci pentru că este transformată într-o activitate socială.

Idei şi-o propunere

Sunt sute de entuziaşti în domeniul naval. Până şi tatăl tipului care mă tatuează a fost vice-campion mondial pe vremea comunismului la navomodelism… Nu ar fi mers o expoziţie cum a fost cea din iunie de la Universitate?! Ba da!

Sunt oameni cu iahturi şi fel de fel de vase care ar putea fi invitaţi să vină încoace. Cum ar fi dacă la Galaţi ar avea loc cea mai interesantă festivitate de Ziua Marinei din ţară? Ar fi tare şi bat la pariu că ar face deplasarea şi alţii din oraşele României.

Cum ar fi să fie chemate trupe de teatru care să interpreteze în aer liber, pe străzile Galaţiului, tot felul de piese care au la bază o astfel de temă? Cum ar fi ca “Ziua Marinei” să fie “Festivalul Marinei”?

Turişti în Galaţi înseamnă bani pentru Galaţi. De ce e atât de greu să se înţeleagă asta?

Ce alte idei mai aveţi? Băgaţi mare şi spuneţi-mi-le în secţiunea de comentarii şi vă garantez că am să fac tot ce pot să punem de-un proiect pentru la anul. Pula mea, hai să ne facem oraşul aşa cum vrem!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.