Vremurile s-au schimbat

Sunt din ce în ce mai obsedat de o carieră. A se face distincția dintre job și carieră. În mintea mea un job este ceva temporar ce te ajută cu ceva bănuți să împlinești altceva. O carieră este ceva ce necesită mai multă implicare, mai multă muncă și este ceva ce faci cu pasiune și din plăcere. Tot în mintea mea, o carieră se construiește pe perioada mai multor ani începând de tânăr.

Citeam mai devreme știrile zilei de pe zerostiri.ro(Vali Petcu, zoso) și mi-a sărit în ochi- îmi caut de lucru, deci face sens- „Disciplina muncii se învață.” Vali face trimitere la un articol scris de Liviu Alexa pe blogul său intitulat „Pe vremea mea”, omoram pentru un job și chiar vă recomand să-i acordați mare atenție.

Între timp vremurile s-au schimbat(paradoxal). Știu că nici Liviu Alexa nu e în vârsta dar a crescut în alte vremuri. În momentul de față tind să cred că tinerii se împart în două categorii mari și late:
1. Cei ce provin din familii middle-class.
2. Cei pârliți.

Un alt aspect ce trebuie luat în considerare e accesul la educație. Doar o facultate e o nimica toată și orice prost termină o facultate. Lucrurile astea au ajuns și la urechile părinților- ai mei fac parte din generația X- și sunt determinați să facă absolut orice pentru a priva copilul de greutăți. Ai mei m-au ținut în prima facultate ca niște eroi, totul ca să o termin. Când am decis să mă retrag, am zis că e de bun simț să încep să aduc niște bani acasă. Așadar, pe de-o parte e și vina părinților pentru că își ocrotesc odraslele prea mult.

Revenind la tineri, lucru ce l-am citit și în cartea lui Malcom Gladwell- „Outliers”, cei ce provin dintr-o familie săracă vor fi educați de mici să-și vadă lungul nasului, să se mulțumească cu puțin și să aibă extraordinar de multe emoții la un banal interviu. Mie unul mi-e jenă să întreb de bănuți pentru că am impresia că mă întind mai mult decât mi-e plapuma. Pe de altă parte, familiile mai înstărite își răsfață odraslele, îi educă spunându-le că nu exista limite și că pot avea aproape orice. O familie înstărită nu va accepta ca odrasla lor să-și rupă spatele la McDonalds pe 7 milioane ca să-și acopere costurile facultății ci vor face pe dracu-n patru să o întrețină, fiindcă au resursele necesare. O familie înstărită își va încuraja odrasla la mai mult. Uneori e de bun augur, dar uneori cei înstăriți nu văd că pe odrasla lor nu o duce capul și e îngâmfarea întruchipată.

Așadar e o chestie de „șanse”- nu prea putem alege în ce familie să ne naștem- și de educație. Dacă plodul are impresia că i se cuvine un salariu de 2000 dă euroi, mașină, șmartfoun și laptop imediat după ce termină facultatea, eu sunt de părere că părinții sunt de vină.

Munca înnobilează omul- mare vorbă!

M-aș mai lega și de CV-uri nițel. În momentul în care faci doar facultatea și nimic pe lângă, cel mai probabil CV-ul tău va conține la educație liceul și diploma de licență și la experiență nimic. Și uite așa se plâng tinerii că termină facultatea și nu își găsesc job… Păcat, sunt multe ce pot fi făcute atât timp cât ești student pentru a-ți îmbogăți CV-ul. Dar iarăși ajung la treaba cu șansele de mai sus, pentru voluntariat îți trebuie ceva resurse financiare, pentru cursuri suplimentare la fel. Fie dă mami și tati, fie le faci pe spatele tău. Varianta a doua e mai neplăcută, știu…

Sursa foto: tommytoy.typepad.com

2 thoughts on “Vremurile s-au schimbat

 1. Ciprian Rosca says:

  Cu riscul de a deveni din nou hater, cea mai mare problema care eu o vad este specificata exact in descrierea bloggerului ce a dat like la acest articol: “My professional life is what I am”. De ce? You are not career, you are human.

  Răspunde
  1. Adi says:

   Da, Cipi, we are humans, all of us. Dar fara o cariera esti DOAR another human consuming oxigen. Oricum, nu inteleg cum descrierea persoanei care a dat Like la articol are de-a face cu articolul in sine. Detaliaza, te rog.

   Comentariul tau e si extraordinar de zen, nu ma asteptam la asta :))

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.