Tupeu de blogger

Zen
Zen

Îmi imaginez că orgoliul îți este plăcut gâdilat și lins tandru atunci când un ziar îți propune o colaborare din care tu, blogger, ai doar de câștigat. Cam asta ar fi situația pe care o voi detalia nițel, rezumându-mă pur și simplu la cum arată lucrurile din punctul meu de vedere, ca angajat la un ziar și ca om care scrie pe blog.

Ai un blog de nișă. Ți se propune o colaborare. Accepți și purcedem la treabă. În fiecare săptămână contribui cu un text (vreo 3.500-5.000 de semne) care va fi publicat atât în print, cât și în online. Bun, frumos, clar, curat.

Ce nu-mi place

Nu te voi aprecia sub nicio formă dacă articolul cu care tu „contribui” este un copy/paste de pe blog. Cu atât mai mult, te voi detesta în momentul în care articolul trimis de tine, bloggerule, va fi un link către o postare de pe blogul tău, într-un mail pe care eu ți-l trimit, luni, la ora 10, ca să-ți reamintesc de colaborare (deadline-ul de predare a materialului e, paradoxal, luni, pe la ora 14). Plm, oamenii mai uită, nu mă deranjează să trimit un reminder.

Nu te voi aprecia sub nicio formă dacă ce îmi trimiți tu e 80 la sută scriere de femeie îndrăgostită, melancolică și visătoare, 10 la sută informație folositoare și 10 la sută completări pe care eu trebuie să le fac, pentru că NU SE ÎNȚELEGE NIMIC.

Diacritice, ziarele scriu cu diacritice, dar, mă rog, i can do that for you și am înțeles că nu-ți pasă.

Pretenții

„Bă, pula mea, să-mi dați link la blog! Și în print dacă se poate vreau link. Vreau să scriu măcar o dată pe lună despre ce vrea pula mea și să publicați. Să-mi faceți promovare pe Facebook; eu nu vreau să citesc ce scrieți voi în rest, nu mă interesează, dar articolele mele vreau să fie promovate. La cum sunt lucrurile acum, nu există nicio legătură între numele meu, ziarul voastru și blogul meu”, spune el. Evident, lucrurile au fost înflorite de mine, dar doar pentru a înțelege tonul folosit. „Nu mă voi strădui sub nicio formă să vă dau un conținut mai bun decât ce postez eu pe blog, mai dă-vă-n scârmâz!”.

Utopie

Dacă mie mi-ar cere o publicație destul de citită să contribui cu conținut, lucrurile ar sta puțin diferit față de situația mai sus descrisă. Aș încerca să mă conformez cu stilul folosit de ei – diacritice, limbaj simplu și clar, fără aberații și informații FOLOSITOARE. Mi-aș folosi conținutul de pe blog și „expertiza” pentru a scrie articole mult mai bune, pentru că aș realiza că acele fraze au șansa de a fi citite de câteva mii de oameni. Aș oferi calitate și seriozitate, după care aș ridica pretenții.
Totul se rezumă la bani, știu, orice muncă trebuie recompensată, cu toate astea mie mi se pare o chestie destul de faină să ți se ofere șansa de a scrie despre ce îți place ție, cum îți place ție și RAR, pentru peste 10.000 de oameni cărora nu le pasă dacă respiri sau nu.
Le-aș oferi ceva folositor oamenilor, conținut care să-i ajute cu ceva, să le rezolve o problemă, în speranța că ei mă vor căuta.

O fi o reacție impulsivă și o refulare a frustrărilor, dar nu mi se pare că exagerez. Also, nu spun despre cine e vorba pentru că sper să apară la un BGG și să îi pot spune față în față toate lucrurile astea. De altfel, nu e foarte greu să îți dai seama despre cine e vorba… Tipul o fi băiat bun, nu contest.

1 thought on “Tupeu de blogger

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.