Telefon cu abonament sau “la liber” în 2017? Avantaje și dezavantaje

Ultima oară când mi-am prelungit abonamentul la Orange, eram prin mall-ul din Galaţi. Asta fu acum doi ani de zile şi am avut momente când am regretat decizia destul de tare. M-a făcut să mă gândesc cum e mai bine: telefon cu abonament sau la liber?

Rândurile astea nu sunt despre “o, vai, ce de căcat este acel operator de telefonie mobilă!” ci despre cum e mai bine să îţi cumperi un smartphone.

Mi-am prelungit abonamentul la Orange pentru că femeia avea neapărat nevoie de un telefon nou. După ce am refuzat două oferte din partea celor de la Orange, fix cu o zi înainte să expire contractul am fost sunat iarăși.

Mi s-a oferit un deal bun şi avea şi un smartphone care părea decent pe vremea aia, la pachet. Am acceptat. Uitându-mă înapoi, nu sunt tocmai sigur că am făcut cea mai bună alegere…

sfaturi telefoane

Midrange-uri

Pe lângă smartphoane-uri sub brand propriu – pline de bloatware – Orange are uneori şi midrange-uri de la branduri ok.

Alcatel Idol 4 VR e gratuit cu un abonament Orange Me 30, adică 30 de euro pe lună. Perioada contractuală este de 24 de luni. Asta înseamnă 720 de euro doar valoarea abonamentului, pe parcursul a doi ani de zile. Alcatel Idol 4 VR la liber costă 283 de euro.

Să zicem că mai punem o opţiune PrePay de 8 euro pe lună, sau un alt abonament Orange/RDS mai ieftin (10-12 euro) iar totalul va fi mult sub cei 720 de euro pe care ajungem să-i plătim in 24 de luni de zile.

E fix aceeași poveste cu un Huawei P9 Lite. Cu un abonament Orange Me 16 costă 120 de euro, costul final ajungând la 504 euro.

Același smartphone la liber costă 210 euro. Să zicem că mai punem o opţiune PrePay de 8 euro pe lună, sau un alt abonament Orange/RDS mai ieftin (5-10 euro) iar totalul va fi 402 euro (calculat cu 8 euro lunar). Diferență de 100 de euro.

Telefon cu abonament sau la liber? În ceea ce privește midrange-urile, la liber ieși o idee mai ieftin.

Smartphone de top

HTC U Ultra costă 400 de euro la un abonament de 42 de euro pe lună. În total, 1408 euro pe care trebuie să-i plătiţi în 24 de luni.

HTC U Ultra costă multicel și la liber – 855 euro. Adăugăm și un cost de voce și date de 10 euro pe lună şi ajungem la 1100 euro pe care trebuie să-i plătiţi în 24 de luni.

Diferenţă de 300 de euro.

Samsung S7 Edge probabil nu mai are rost să vă cumpărați, având în vedere că apare S8 în curând. Oricum, prețul i-a scăzut atât la abonament, cât și la liber, dar tot varianta a doua rămâne cea mai avantajoasă. Vezi preț aici.

Telefon cu abonament sau la liber – Concluzii

telefon cu abonament sau la liber

Oricum aş da-o, nu mi se pare o idee bună să îţi iei telefon folosindu-te de abonament. Da, sunt ferm convins că la prelungire, pentru a te ţine la ei, îţi vor oferi deal-uri decente, cu reduceri mari la telefoane. Oricum, trebuie ţinut minte faptul că – lumea are impresia greşită – Orange nu vinde telefoane ci abonamente.

Oricât de “la liber” ai vrea să fie telefonul, ceva net (că de aia e smartphone) şi minute tot trebuie să ai pe el. Opţiunile PrePay de minim 8 euro mi se par decente.

Ştiu că Digi oferă mai multe la juma’ de preţ, dar netul lor e cam încet și încă apar probleme la semnal! Din punctul meu de vedere Digi nu este o opţiune nici măcar acum, în 2017.

Apoi dacă încerci să-ți dai seama cum e mai bine: telefon cu abonament sau la liber, gândește-te și dacă consumi toate chestiile pe care dai banii? Eu vorbesc undeva la 500 de minute naţionale și undeva la 2-3 Gb de net (ţin datele deschise şi la muncă şi acasă, dar am WiFi în abele locații).

Găsești mereu promoții la telefoane la liber aici, verifică pagina constant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.