Tablete – mai sunt folositoare? Sfaturi şi mic ghid de cumpărare

Mi-am cumpărat prima tabletă acum nici-nu-mai-ştiu-cât-timp. Era un “monstru” Allview cu un procesor de 800 de Mhz şi 256 memorie RAM. Se înţepa de mama focului şi avea ecranul resistiv (adicătelea trebuia să apeşi tare şi hotărât, sau să foloseşti stylusul inclus). Am vândut-o la juma’ de preţ după câteva luni. Apoi mi-am luat alta, oarecum forţat de împrejurări, care a avut aceeaşi soartă. Pagubă, pagubă, pagubă…
În perioada asta are loc eMag Stock Busters (14-16 iulie, reduceri de până la 70%), aşa că ai putea să te uiţi după o tabletă, de exemplu.

În prezent treburile s-au schimbat destul de mult. Iar tabletele nu mai sunt o chestie chiar atât de inedită. Pe lângă asta, phableturile se apropie cu paşi mari către statutul de tabletă, deci nu mai e mare brânză.

Oferta de tablete este extrem de stufoasă în prezent. Sute de producători pictează în culori diferite aceeaşi paleaşcă.

De ceva timp încoace, mi-am promis că orice achiziţie va fi decisă după un răspuns sincer la întrebarea: la ce îţi foloseşte şi câtă nevoie ai de aşa ceva? E mişto, nu zic nu, mi-ar plăcea să am o tabletă performantă, dar dintr-un singur motiv: să mă joc. La filme m-aş uitat tot doar pe un ecran mai mare. La mailuri pot răspunde de pe telefon. Poze nu ai să faci niciodată cu tableta (discutabil, lol), iar pentru orice altă operaţiune când eşti pe drum, poate fi găsită o altă soluţie.

Desigur, aici e vorba de părerea mea, bazată pe chestiile pe care le am deja. Asta înseamnă că EU nu am nevoie de o tabletă, nu faptul că sunt complet inutile pentru absolut toată lumea.

Vrei să-ţi cumperi tabletă? Grijă la brand

La capitolul modele nu pot recomanda nimic specific. La capitolul branduri… Experienţa de până acum m-a învăţat să nu mai optez pentru chinezării (prima tabletă Allview mergea ca un cur, iar a doua am înţeles că s-a stricat la o lună de zile după ce am vândut-o). Ştiu, brandurile cu experienţă în domeniu atrag după sine şi preţuri mai mari. Poate asta nu e o chestie nejustificată…

Câteva sfaturi

1. Procesorul – încearcă să găseşti o tabletă cu procesor minim quad-core. La capitolul frecvenţă, cu cât e mai mare, cu atât mai bine. Desigur, cea mai bună opţiune ar fi să optezi pentru tablete cu procesor octa-core sau un Intel Atom (în cazul Android şi Windows). La tablete Apple nu mă pricep, nici nu visez la aşa ceva, sunt prea sărac, dar dacă bugetul vă permite… Produsele Apple au prețul ăla din două motive: sunt tablete premium și brandul a reușit să-și spele pe creier o mare parte dintre clienți.

2. Memoria – pentru 2015, cred că cea mai bună opţiune ar consta într-o combinaţie de minim 16 Gb stocare internă şi 2 Gb memorie RAM. Androidul consumă mult din memoria RAM, căci are multe aplicaţii care rulează în fundal. Pe tabletă vei vrea o suită de aplicaţii care să-ţi permită să faci orice, rapid, aşa că ar fi păcat să primeşti mesajul “Memorie internă insuficientă” dacă optezi pentru 8 Gb stocare internă. O selecţie după tablete cu 2 Gb RAM şi 16 Gb memorie internă găsiţi aici. Cei 2Gb RAM se vor simți foarte utili pe o tabletă în momentul când veți dori să treceți de la o aplicație la alta, fără să reluați totul de la început.

3. Diagonală şi baterie. De un an şi ceva de zile, folosesc un phablet – smartphone cu diagonală mare. Cei 5,5 inchi cu care e dotat gadgetul îmi oferă o experienţă foarte faină, ceea ce înseamnă că nu aş trece la doar 7 inchi pe tabletă. Diferenţa ar fi prea mică pentru a mă impresiona. Aş opta pentru o diagonală de 10 inchi din mai multe motive: nu trebuie să te chiorăşti, te poți uita la filme, iar gamingul și cititul vor fi mult mai ușoare pentru ochi. Singurul dezavantaj e greutatea. La capitolul diagonală în ceea ce privește tabletele, e foarte importantă și rezoluția. Dacă pe un smartphone cu ecran de 4,7 inchi, o rezoluție de genul 840×480 arată decent, pe un ecran de 10 inchi îți va asigura o experiență foarte nasoală. Sugerez să vă uitați după tablete cu rezoluția ecranului de minim 1280×720 – adică HD. Cu cât mai mult, cu atât mai bine.
La capitolul baterie, e ca la smartphone – cu cât e mai mare, cu atât va avea peformanțe mai bune. Dacă în specificații scrie că tableta de 10 inchi are o baterie de 3.000 de mAh, înseamnă că nu va avea o „viață” chiar atât de lungă. Uitați-vă după un minim 5.000 de mAh. Câteva tablete care corespund criteriilor mai sus menționate, aici.

Objects of desire

Am mai spus-o, nu îmi permit tabletă sub nicio formă, dar asta nu înseamnă că nu pot visa la una… cândva, într-o zi cu soare și cu două dimineți. Iată câteva tablete pe care aș da banii, dacă aș avea:

1. Lenovo Yoga – ecran Full HD, baterie mare, sunet fain, formă frumoasă, specificaţii tehnice bune. Mi-am dorit-o de când o apărut. Mi-o doresc în continuare.

2. Samsung Galaxy Tab Pro T520 – procesor octa-core, ecran cu rezoluţie wow!, formă faină şi nişte aplicaţii preinstalate foarte interesante. Ştiu că românul a fost forţat de împrejurimi să spună “Nokia e Nokia, frate!”, iar în prezent, din ce în ce mai multă lume spune că “Samsung e Samsung, frate!”…

3. Nexus 9 – chiar dacă procesorul e dual-core, să nu vă speriaţi. E o cu totul altă ligă aici, altfel de tehnologie, mult mai performantă.

În încheiere, un ultim sfat

Bun de ştiu, zic eu: oricât de mult vă grăbiţi… nu vă grăbiţi. Dacă o tabletă reprezintă o investiţie care va răni portofelul serios, ai răbdare. Acordă măcar o lună de zile înainte să faci comanda de tabletă, timp în care verifică preţuri şi recenzii/păreri pe net. Uite-te după oferte, vânează evenimentele de genul eMag Stock Busters (14-16 iulie, reduceri de până la 70%).

Fireşte, dacă tableta e o necesitate vitală, nu un moft, să ştii că de cele mai multe ori productivitatea aia mişto o atingi de pe un laptop (câteva sfaturi pentru achiziţionarea unui laptop aici).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.