Ce înseamnă pentru tine “smartphone ieftin”?

Cu toate că nu îmi  mai permit să mai fac vreo achiziţie în domeniul ăsta, am rămas oarecum la curent cu piaţa smartphoanelor. Dacă la capitolul flagshipuri, lucrurile sunt oarecum simple şi ţin de gust, în segmentul accesibil pulimii lucrurile sunt ceva mai complicate.

De luni de zile mă chinui să-mi conving femeia să schimbe bobârca de Orange Hiro. Din fericire, nu am cumpărat nimic în tot acest timp, datorită ei. Dar asta nu m-a oprit de la analizat şi urmărit câteva smartphone-uri din categoria “ieftin”.

Fireşte, pentru fiecare dintre noi sensul lui “ieftin” diferă. Mie îmi place să-l împreunez cu “bun”, căci orice ban dat pe un smartphone nasol e un ban pierdut. După ce m-am uitat:

Preţ

Evident, cel mai important criteriu este preţul. Ca de fiecare dată, în primă instanţă am urmărit segmentul sub 500 de lei. Speram la o promoţie interesantă şi o ofertă de nerefuzat. Din păcate, nimic nu m-a convins în câteva luni de zile, aşa că am ales să mai urc. Am ajuns la 800 de lei, bani pe care nu cred că o să-i am în viitorul apropiat, dar deja lucrurile au devenit mai interesante.

Specificaţii tehnice vs fluiditate

Quad-core, octa-core, nşpe mii de giga, rezoluţii peste rezoluţii şi megapixeli din ce în ce mai mulţi. Cu cât mă apropiam de 800 de lei, cu atât unele creşteau, iar altele rămâneau la valori basic. Desigur, specificaţiile tehnice sunt foarte importante. De exemplu, memoria RAM, care ar trebui să fie de minim un giga.
Cu toate astea, am mers mai mult pe fluiditate, bazându-mă pe 4-5 reviewuri din surse diferite.

Sistem de operare

Androidul a ajuns la versiunea 5, iar Windows Phone la ceva Denim, update 2. Din start, din punctul meu de vedere, un smartphone care încă rulează Android 4.2 pierde punctaj enorm de mult. Tot aici, am încercat să văd dacă sunt şanse ca modelul să primească update-uri de soft în viitorul apropiat. Şi aşa am dat peste Blackberry OS, care m-a uimit.

Concluzii

Nu am găsit ceva care să mă facă să zic “Da! BEST DEAL EVER!”. Dar…

– mi-a atras atenţia Blackberry Z3 (e 600 de lei resigilat). Este relativ lăudat în review-uri, punându-se accent pe Blackberry OS 10 (poate rula .apk-uri) şi pe autonomie. Pierde la capitolele ecran şi cameră.

LG G3 S (800 de lei). Nu îmi place absolut deloc cum arată, dar oferă destul de multe chestii pentru preţul ăsta.

Lumia 640 (preţuri de la 670 de lei în sus). Păcat că nu are Carl Zeiss la cameră, ca 640 XL-ul, frac-su cel mare (mai scump, fireşte). În schimb, 640 va primi cu siguranţă update la Windows 10, iar prin review-uri oamenii-l vorbesc de bine, mai ales la capitolul fluiditate.

M-am ferit de Allview, E-Boda, Karboon sau alte firme care rebrand-uiesc telefoane importate de pe Ocean. Nu e vorba că aplic placa cu “nu da banii pe chinezării, sunt nişte prostii!”, dar încă nu mi-au câştigat încrederea. La fel şi cu Lenovo, care este foarte popular… mai puţin în ceea ce mă priveşte.

Ce înseamnă ieftin şi bun pentru tine?

The Verge a publicat pe Facebook, weekend-ul ăsta, un clip video în care declarau Motorola Moto G (generaţia a doua; al cărui preţ încă nu a scăzut) drept “cel mai bun smartphone ieftin”. Totuşi, Moto G este 900 de lei.

Recunosc, mi-ar plăcea să aflu ce înseamnă smartphone ieftin şi bun pentru fiecare dintre voi.

Foto: forbes.com

1 thought on “Ce înseamnă pentru tine “smartphone ieftin”?

  1. GreatVibes says:

    Chiar ar trebui sa te feresti de e-boda si alte prostii similare dar allview e the best cand vine vorba de telefoane ieftine si bune. Nu prea as fi vrut sa-l iau la inceput dar am zis ca o sa fie un telefon nou, cu garantie si dupa ce am mai studiat putin piata mi-am luat inima in dinti si l-am cumparat. Allview P6 Life. Nu imi pare rau nici o secunda ca l-am cumparat. Se misca impecabil, are cam toate functiile de care ai nevoie de la un smartphone de clasa medie, arata bine ca design si in primul rand e foarte ieftin pentru ce specificatii are. In al doilea rand il poti cumpara si second-hand dar “nou”, adica cred ca stii ce spun… in cutie, nedesfacut and stuff like that la un pret de 350-400 lei. O sa ma pomenesti de bine. Sper 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.