Sfaturi achiziţionare PC nou, bun şi ieftin

Îmi plac laptopurile că le poţi muta de colo-colo cu uşurinţă şi ocupă puţin spaţiu. Cu toate astea, un laptop va atinge cu greu performanţele unui calculator “tradiţional”, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, preţul va fi enorm de mare.

Într-o postare anterioară am scris câteva sfaturi, sau aspecte de care cred eu că ar trebui să ţii cont când îţi cumperi un laptop. În articolul ăla, am încercat să împart laptopurile în trei categorii, în funcţie de preţ. Nu pot spune că sunt specialist, dar am făcut reasearch serios înainte să cumpăr, deci am învăţat câte una-alta.

O altă abordare a aceluiaşi subiect găsiţi în articolul Cum decizi ce LAPTOP merită cumpărat care a apărut şi în suplimentul cotidianului “Viaţa liberă”. Am auzit despre părinţi şi bunici care fac astfel de cadouri copiilor sau nepoţilor, sper să le fie de ajutor.

Revenind la unităţi centrale

În momentul de faţă, am un PC care a rămas de mult timp în urmă. Cu toate astea, se mişcă mai bine ca laptopul de 1.650 de lei cumpărat la sfârşitul lui noiembrie 2013. Am un procesor Intel dual-core, 2 giga de RAM DDR2 şi o placă video nVidia GT 630, cu 1 giga DDR3. Slăbuţ, deloc impresionant. Cu toate astea, îmi permite să rulez filme Full HD şi să joc câte una alta la aceeaşi rezoluţie, pe un ecran de 24 de inchi.

Ce aş schimba

Păi, dacă aş fi avut bani, aş schimba totul. În placa de bază aş investi în jur de 200 de lei (un soket 1150, DDR3, USB 3.0). La capitolul procesor, nu mi-aş lua AMD. Din câte am înţeles, deşi pe hârtie par super bune şi ieftine, AMD-urile halesc energie ca mâţa mea nesătulă. Ştiu, Intel-urile sunt mai scumpe, dar chiar m-aş orienta către un quad-core (sau un dual-core superior) de generaţie Haswell.

La capitolul memorie RAM aş opta, la început, pentru doar 4 GB. O să vedeţi că unele dintre ele au trecute în specificaţii ceva de genul “CL 10″/”CL 11″/”CL 9”. Despre CAS latency puteţi citi aci, dar ideea de bază e următoarea: cu cât numărul e mai mic, cu atât e mai bine. De asemenea, uitaţi-vă ca frecvenţa să fie de 1600 şi că placa de bază suportă.

Sursa, probabil cel mai important aspect. Din câte înţeleg eu, cea mai bună mişcare ar fi să vă orientaţi către surse ceva mai puternice – peste 500 de W. După o anumite perioadă de timp, o să vreţi să mai îmbunătăţiţi câte ceva şi e vital ca sursa să poată alimenta totul.

Placa video. Eh, aici lucrurile se complică puţin. Dacă vrei gaming şmecher, investeşte în ceva cu memorie GDDR5. Dacă nu cauţi gaming, decât ocazional – ca mine – poate ar fi o idee bună ca placa video să aibă şi un port HDMI, ca să o poţi conecta la TV, să vezi un film pe stilul boss. Eu am un GT 630 cu 1 giga DDR3 (am dat pe ea 240 de lei acum doi ani) care îmi oferă cam tot ce am nevoie. Desigur, aici mai trebuie avut în vedere un aspect: unele procesoare au placă video integrată (îşi ia memoria din RAM), care, în cazul celor mai mulţi utilizatori simpli, îşi va face treaba cu brio.

Hard disk. Mie 500 de giga mi-au fost destui întotdeauna. Desigur, cu cât vrei mai multe jocuri şi filme pe HDD, cu atât cantitatea de stocare ar trebui să fie mai mare. Să aibă 7200 de rotaţii pe minut şi un buffer cât mai generos.

Carcasa. Aici nu prea mă pricep, trebuie să recunosc. Până acum, am umblat doar cu carcase vechi. Din câte înţeleg de aici, o carcasă ATX acceptă şi o placă de bază micro ATX. Vedeţi că sunt carcase care au şi surse integrate, în caz că vreţi să mai economisiţi din cheltuială.

Preţul configuraţiei care mi-ar oferi tot ce îmi trebuie se ridică pe la 1.200 de lei, în cazul meu, dar sunt ferm convins că puteţi face o unitate mult mai performantă cu doar vreo 3-400 de lei în plus.

Monitor

Aici depinde unde şi cu cine staţi. Eu stând singur, folosesc televizorul şi ca monitor. Cu toate astea, un monitor mai măricel vă oferă o experienţă mai faină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.