Șezi blând că s-or schimbat vremurile

-Bă, mi-a dat mama 2 mii, mergem să facem capătu la Panișăr iarăși?
-Hai că am și eu 2 mii, băgăm 2 vieți!

Cred că aveam 7 sau 8 ani. Nu existau calculatoare și de veșnicul Terminator sau Sega pe care făcusem capătul de zeci de mii de ori la Mario sau ăla la care împușcai rațe ne săturaserăm. Băgam toți banii în gume Turbo și jocuri electronice.

Țin minte că era un singur loc cu jocuri electronice la mine în cartier. Aveam de ales între Mortal Kombat, Sonic, Punisher și încă vreo două care erau mult prea plictisitoare. Evident, mama nu era de acord cu treaba asta dar noi eram rockări rebeli. Ne mai băteau țiganii și ne furau banii, mai băteam noi țiganii… Una peste alta era frumos și ne distram pe cinste fără să investim timp foarte mult.

Anii au trecut, remorca a dispărut, au apărut internet cafe-urile unde nu prea mă puteam duce pentru că era prea scump. Jocurile au devenit din ce în ce mai complexe, necesitau din ce în ce mai multe resurse- atât financiare cât și în materie de timp. Acum generația mea e matură, nu mai are timp de copilării căci recesiunea ne pișcă de cur. Vrem câștig palpabil în schimbul timpului investit.

Mă uitam pe partycasino.com și ochii mi-au cam ieșit din orbite. Pelea mea, 3 mii dă dolărei cadou de bun venit?! Jackpot dă 6 meleoane de dolari?! Șmecher! Zău, m-aș băga și aș investi timp pentru a scoate bani. Dar unde mai e distracția? Unde e senzația aia că ești copil? Unde sunt zâmbetele stârnite de sunetele alea de 8 biți, sunetele alea care îți rămân în cap pe vecie?

Câți dintre voi mai țineți minte și acum melodia din Mario? Eu nu cred că am să o uit vreodată.

Ne-am maturizat și asta ne bușește. E așa sau mă înșel? Hai să discutăm puțin pe tema asta!

Sursă foto: simplestaridespirit.wordpress.com

7 thoughts on “Șezi blând că s-or schimbat vremurile

 1. Alex says:

  “Ne-am maturizat și asta ne bușește.”

  Faptul ca nu-ti mai plac chestiile vechi nu inseamna ca esti de-acu scortos. Maturizarea implica printre altele si sa cerni din experientele trecutului.

  Răspunde
  1. Adi says:

   Dacă filtrăm experiențele plăcute și momentele când ne simțeam bine ce realizăm?

   Neah, maturizarea ne face cinici. Adică nițel mai triști, așa.

   Răspunde
   1. Alex says:

    Păi aflăm ceva despre noi înşine. Mie nu-mi mai plac sunetele pe 8 biţi pentru că ele nu erau faine nici atunci. Da’ eram eu copil şi alea erau singurele chestii disponibile în materie de sunete, aşa că mi-o plăcut ce aveam; pentru că aşa merge creierul, pe dopamină, îţi plac chestiile noi şi-apoi poţi să le azvârli la coş.

    Maturizarea înseamnă să cerni din trecut ca să faci loc unor chestii noi în prezent. Nu neapărat unor chestii serioase 🙂 Desigur, te poţi blaza fiindcă ai văzut deja totul pe această lume şi-ai sorbit totul până la măduvă .. dar am ca o îndoială că nu la asta te gândeai cand ai scris. Da, maturizarea îi face pe unii scorţoşi. Eu cu generalizarea ta am o problemă 🙂

    Pe exemplul tău, faptu’ că eşti blazat vizavi de poker e vina ta, nu a curgerii timpului; mai dă jos din scoarţă şi revino la masa de joc când eşti dispus să te amuze jocul prin el însuşi, nu prin acela că “pot scoate bani”. Bani poţi scoate din orice.

    Răspunde
 2. delataste says:

  ”Ne bușește” cum spui tu, tare de tot. Și asta e destul de urât. Cel mai rău mă enervează pe mine când facem mișto de copii, uitând că și noi am fost la fel, naivi și năzdrăvani.

  Răspunde
  1. Adi says:

   Păi depinde la ce fel de copii te referi… Eu întotdeauna mă bucur când văd plozi aruncând cu un băț într-un copac după corcodușe. Dar lucrul ăsta se întâmplă atât de rar încât nici nu l-am mai întâlnit în ultimii 4 ani… Poate pe la țară lucrurile stau diferit, deși, dacă stau să mă gândesc bine, verișorii mei- 3 la număr- au câte un calculator de fiecare. Și stau la țară…

   You do the math.

   Răspunde
   1. delataste says:

    Evoluția e importantă și necesară. Ea afectează într-adevăr. Dar mă refeream la copii în general. Poate tu n-ai întâlnit adulți sau chiar adolescenți care se uită aproape cu ură la copii când țipă puțin sau când trântesc ceva. Eu am întâlnit cu caru’. Sau poate sunt doar mai sentimentală.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.