Ce salariu ar trebui să aibă un librar începător

Am citit astăzi o chestie interesantă pe un site pe care evit să-l vizitez. B365 scrie într-un articol din martie 2013 despre salariile angajaţilor de la Cărtureşti şi Humanitas.

Şi-acum, pragmatic vorbind, la ce să te aştepţi când termini literele? Profesor, librar/bibliotecar (cred), traducător sau ceva presă (mai greuţ) sunt singurele opţiuni. Şi nici una dintre ele nu este plătită grozav.

În articolul ăla, nişte domnişoare se plâng că erau plătite puţin (800 de lei) pentru un program de 40 de ore pe săptămână (LEL! boiereală), timp în care aveau de făcut o grămadă de chestii

Atribuțiile unui librar sunt: să aranjeze cărţile, să sfătuiască clienţii ce cărți ar putea cumpăra, să ştie locul fiecărei cărţi, să fie mereu vesel și serviabil,  este răspunzător de gestiune, face acte, comenzi, primește marfa, introduce marfa, pune etichete cu preț si antifurt pe cărți. Programul este de 40 de ore pe săptămână, împărțite astfel: două zile consecutive mai mult de 12 h, apoi două zile libere, apoi câte 8 h (dimineața sau după-amiaza), alternând cu câte o o săptămână când lucrai în weekend de la 9:30 până pe la 22.30, ca apoi să ai luni și marți libere.
Nu ştiu în ce măsură s-au mai schimbat lucrurile între timp şi nici nu am idee cât de mare futere de utere e în Bucureşti.
Dragii mei, pe de-o parte nu cred că e vina voastră, dar pe de altă parte este şi a voastră.
Nu e vina voastră că nu aţi avut consilieri pe timpul liceului şi nici că părinţii v-au băgat în cap că “mamă, poţi să fii orice vrei tu!”. Dar e vina voastră (mă includ aici) că nu v-aţi interesat înainte de facultate despre ce se caută în piaţa muncii.
40 de ore pe săptămână în condiţii decente (nu e mega-frig, nu e niciodată mega-cald) e boiereală. La capitolul stres nu ştiu cum stau lucrurile, dar tind să cred că prin librăriile astea nu umblă patronul urlând la angajaţi; oricum, eu nu am auzit de loc de muncă fără stres, nici măcar cea de acasă.
Asta-i realitatea, man up, grow a pair şi dă-i cu spor.
Am muncit un an la McDonald’s, tot 40 de ore pe săptămână, ars pe mâini, ţipete, fugăreală, ture de noapte, spălat bude, dat cu mătura, făcut mâncare, aranjat produse în congelator industrial la -20 de grade Celsius, zâmbit la client, pupat în cur clientu’ (majoritatea erau nişte borâturi penale) – 600 de lei plus bonuri. Nu am murit.

3 thoughts on “Ce salariu ar trebui să aibă un librar începător

  1. aia says:

    e problema ta daca accepti sa speli bude si toate alea pt 600 lei. O miscare f putin inteligenta! asta nu inseamna ca toti trebuie sa se multumeasca cu putin. nu mai incuraja oamenii sa fie niste sclavi doar fiindca tu gandesti asa.

    Răspunde
  2. Ana says:

    Numai ca ai taiat partea in care fetele vorbesc despre interviuri si chestionare … Si bagajul cultral pe care il necesita postul… La Mc, nu cred ca trebuie sa ai cunostinte in filosofie sau film.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.