Să-nvăţăm de la japonezi să nu ne căcăm pe noi

În noiembrie 2014, în România, a fost resimţit cel mai mare cutremur din ultimii 10 ani de zile. Fu brutal pentru mine, v-am spus. În articolul respectiv subliniam câteva probleme cu care ne-am confruntat după seism. După cutremur, foarte mulţi gălăţeni au cerut despăgubiri, semn că le-au fost afectate locuinţele. 5,7 grade pe scara Richter, da?

În 2011, în Japonia a avut loc un seism de 9 grade pe scara Richter.

Mă rog, sunt seismofob, am mai spus-o. Am momente când tresare prietena în pat, noaptea, şi mă cac pe mine (nu la propriu) crezând că e cutremur.

Ce s-a întâmplat în Japonia fu un fel de apocalipsă. Nici nu vreau să mă gândesc cum era rasă România de pe faţa Pământului dacă aveam “norocul” de a se întâmpla la noi (fireşte, nu cred că e posibil aşa ceva din punct de vedere geologic).

Conform wikipedia, cutremurul de 9 grade pe scara Richter din Japonia a dat naştere la tsunamiuri de 40 de metri, iar bilanţul final a fost făcut abia în 2015: aproape 16.000 de morţi. Mi-e greu să înţeleg unde au murit, probabil din cauza valurilor gigant.

Ni imagini (m-am căcat pe mine, vorbeam singur “COAEEEEEEEEEE, GATAAAAAAAAA!!!!”):

https://www.youtube.com/watch?v=bQWML61sdXc

Încercaţi să realizaţi cât de lung a fost şi cât de puternic a fost. De asemenea, încercaţi să observaţi cum se crapă şoseaua fix unde e delimitarea dintre banda întâi şi următoarea. Nu în ultimul rând, vă rog să observaţi clădirea super înaltă din fundal care GIVES ZERO FUCKS LIKE A BOSS. Practic, clădirea aia era de genul “sugi pula, mă doare-n mădular că tu te bâţâi! nu cad! nu cad, mă! nu cad! tu mnie n-ai şi să-mi faşi, tu mnie mni-o suji!”.

Aparent, în urma seismelor atât de puternice, zona respectivă îşi ia damaj aproape fatal şi apare un fenomen numit lichefiere. Practic, se exercită presiuni uriaşe asupra apei din sol şi ea simte nevoia să îşi bage chicioarele, ieşind la suprafaţă, lăsând pământul să “respire” ca mine, urcând pe un “munte” de 350 de metri înălţime.

Ni imagini:

Şi altele:

https://www.youtube.com/watch?v=u8hfCN6k3YE

Aţi văzut cum se mişca căcatul ăla de trotuar? adhdfuhnacmklscfcfmicfmicfwceececgxegxexehmkyxeryserasrhilasrhil!!!

Anyway, Japonia şi-a luat damaj, fireşte. Fukushima (centrală nucleară) a fost cea mai afectată, iar efectele se văd şi în prezent, din fericire, doar la nivel naţional. Cică ar fi fost cel mai mare dezastru natural din punct de vedere economic (costurile “pagubelor” au fost estimate la 235 de miliarde de dolari). Ca să înţelegeţi de ce, totuşi, nu a fost “mare brânză”, amintiţi-vă de cutremurul de 9,2 grade care a omorât aproape 300.000 de oameni în 2005. Eh, ăsta din Japonia, din 2011, conform wikipedia, avu’ o energie a valului seismic dublă ca ăla din India, dar ceva ceva ceva chestii de specialitate pe care nu le pot înţelege şi, în cele din urmă, în zonele dens populate nu a fost la fel de brutal.

Îmi place că oamenii ăştia ştiu să fie chill când vine cutremurul. Oricum, la noi, cred că şi un 6,5 grade ar dărâma destul de multe chestii. Degeaba nu ne căcăm pe noi de frică, dacă se cacă blocul peste noi, pe stil grec “xaxaxaxaxa!”, sau pe stil spaniol “jajajajajaja”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.