Rugăminți de bun simț pentru viitorii profesori

Am ajuns în anul 3 de facultate. Pe ultima sută de metri au rămas licența și 3 restanțe pentru care, recunosc, nu am învățat mai nimic. Ăsta e cazul meu, relevant sau nu, voi decideți, dar cele ce urmează sunt o generalizare de bun simț.

Pentru unii profesori am numai vorbe de laudă, pentru alții sunt nevoit să-mi suprim criticile pentru moment. Motivul? Mno, vreau să termin cu facultatea în viața asta și știm cu toții cum ne afectează ura unui profesor.

Pe voi, cei care o să ajungeți profesori, vă implor:
-Nu le povestiți elevilor ce ați făcut în vacanță, în armată sau ce ați văzut aseară la televizor dacă nu e relevant. „relevant” = ajută elevii să înțeleagă materia mai ușor.
-Dacă aveți studenți cu o restanță, de restanța aia depinde (spre exemplu) licența și înțelegeți că o notă de 5 îl împiedică să mai piardă 3 luni deampulea, trageți de el până vă spune destule încât să îi puneți un amărât de 5.
-Nu dați pe ultima sută de metri, cu 2 săptămâni înainte de licența examene cu 5 subiecte de sinteză din absolut toată materia care s-a studiat acum 1 an. E o mizerie!
-Nu veniți la cursuri trântind catrafusele pe masă, după care începeți să turuiți aiurea 1 oră și 40 de minute fără să faceți contact vizual cu cei din sală. Nu o să vă asculte nimeni!
-Dacă ați ajuns la moment ăla când meseria de profesor vi se pare un blestem și o povară ÎNCERCAȚI ALTCEVA! Nu faceți viața copiilor un calvar.
-Nu trimiteți un amărât de asistent să vă facă treaba. O să se simtă ca o slugă și o să-și verse nervii tot pe copii.
-Dacă nu puteți să ajungeți la un examen și rugați pe altcineva să vă țină locul, aveți bunul simț de a corecta voi lucrările. În felul ăsta se evită situația de la punctul anterior.
-FIȚI OAMENI.
-Dacă nu stăpâniți ce urmează să predați la perfecție, nu mai predați lecția respectivă. Voi nu știți, copiii n-or să înțeleagă nimic.
-Dacă vreți rezultate bune pregătiți-vă studenții înainte de examen. Un banal „concentrați-vă pe… și pe… și pe…” înseamnă foarte mult. Un banal „TOT” e o irosire de timp, mai bine tăceai.
-Dacă ai avut examene pe ambele semestre și știi că un examen durează 2 ore, nu fii târtan prost să te dai disponibil doar 2 ore, în ultima zi de examene. În funcție de facultate, gesturile astea atrag uneori răngi și alte violențe.
-Orice nervi/divergențe ai cu colegii/colegele de catedră, nu le vărsă pe copii!

Evident că și ăștia tineri trebuie să muncească, dar educația trebuie să fie TEAMWORK între elev și profesor. Altfel e ca-n România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.