Roșia Montană – salvăm mediul dar cu oamenii cum rămâne?

Deși mi-am exprimat opinia vis-a-vis de acest subiect până acum, am făcut doar pe facebook prin scurte comentarii sau simplă ignoranță. Nu poți fi neutru pentru că asta înseamnă că nu-ți pasă!

Da, știu că proiectul în sine presupune distrugerea mediului, schimbarea peisajului natural și multă poluare. Știu asta, nu sunt ritard și realizez cât de importantă este planeta Pământ. Citeam chiar azi dimineață o declarație făcută de Steven Hawkings(îl știți, a apărut și prin desenul animat Dexter Laboratory) ce zicea că singura șansă de supraviețuire a omenirii este colonizarea unei alte planete. Mi se pare exagerat.

Revenind la Roșia Montană. Okay, nu e în regulă să distrugi un munte, nu e în regulă să folosești cianuri și alte chimicale ce omoară tot. „Să oprim totul!” este atitudinea pe care au adoptat-o 90% dintre cei ce au auzit de acest subiect. Mi se pare stupid și imatur. Unu la mână prin acest proiect, la Roșia Montană s-ar crea în jur de 10 mii de locuri de muncă. Adică în cel mai fericit caz 10 mii de familii vor avea un trai decent. Acest lucru este evidențiat și într-un editorial marca Realitatea TV, deci este un aspect ce merită luat în calcul.

Vrei să faci ceva pentru Roșia Montană? Vino cu o alternativă prin care să împaci și capra și varza! Caută o soluție prin care nici mediul, nici oamenii din zonă să nu aibă de suferit.

Ce părere ai? Semnăm petiția, oprim proiectul, salvăm mediul. Cu oamenii cum rămâne?

6 thoughts on “Roșia Montană – salvăm mediul dar cu oamenii cum rămâne?

 1. Adi says:

  Simona, la cât de mediatizat este cazul, nu cred că se mai pune problema de vreo șpaga.

  Știi ce mă mai miră? Faptul că înainte să vină cei cu aurul și cianurile să scoată ce-i prin munții ăia, nu auzeai absolut nimic despre Roșia Montană. Tu spui de pensiuni, dar eu am impresia ca Roșia Montană este un oraș minier. Prinzi ideea mea?

  Răspunde
 2. Simona says:

  Salut, locurile de munca de care spui tu ar fi create pe timp de 10, hai 15 ani. Dupa aceea turismul nu ar fi o optiune, ca nu iti vine nimeni unde-i atata cianura.
  Daca vrei sa salvezi oamenii de acolo, le dai voie sa-si faca pensiuni si mici afaceri, pot lua finantari de la UE pentru asta, n-au nevoie de banii RMGC. Acolo pot fi crescute capre pentru lapte, pot fi crescute ciuperci, pot fi facute mici afaceri, deja FanFest-ul aduce profituri frumusele pentru localnici. Si ii rezolvi si pe oameni si nici nu te legi la cap cu cianura.

  La RMGC nu-i pasa de oameni, ei vor aurul, argintul si ce alte metale rare se mai gasesc pe-acolo. Iar statul vrea spagile.

  Răspunde
 3. Cristina Raileanu says:

  Si cat timp vor avea oamenii aceia un loc de munca? Ce se va intampla cu ei dupa ce se incheie proiectul? Nici mediu bun in care sa traiasca, nici salarii. Stii ca cei ce vor sa dezvolte acest proiect sunt un fel de conducatori de sclavi? Tu chiar crezi ca le pasa de oameni? Le pasa de profitul lor si … cam atat. Dar au uneltele necesare pentru a reusi se pare. Deci, in opinia mea, daca iti pasa de oamenii de acolo, ai fi de acord cu oprirea proiectului.
  Solutie de mijloc ar fi dezvoltarea unor mici afaceri, adica distribuirea de fonduri pentru a ajuta oamenii sa faca ceva. Si asta nu ar periclita viata nimanui(Stiu ca e doar o solutie idealista, dar este o solutie).

  Răspunde
 4. Catalin says:

  Rosia montana e un subiect discutat si rasdiscutat . E imposibil sa impaci si capra si varza in cazul asta . Dar …peste tot exista orase muncitoresti si orase turistice . Nu poti avea si .. si . Mie personal…nu-mi pasa indeajuns de tare . Avem alte probleme mult mai mari pe care lumea le ignora . Pana una alta , hai sa pierdem timpul si sa demitem presedintele .

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.