Românii sunt extremişti

Săptămâna asta s-au petrecut două chestii care au dovedit faptul că românilor – mă rog, gălăţenilor, dar situaţia poate fi generalizată – le plac soluţiile extreme. E vorba despre ăla care a intrat cu BMW-ul în uşile de la UPU şi cei trei tâmpiţi care au fost filmaţi de un al patrulea cum tăiau cu toporul coada unui câine.

“Nu e vina lor, au fost provocaţi”

Cam aşa ar suna primul argument al ăstora extremişti. În cazul celui care a intrat cu maşina în uşile de la UPU oamenii care au citit ştirea sunt de părere că nu a făcut nimic greşit. E vina asistentelor de la Urgenţe, care tratează pacienţii cu curul, te fac să aştepţi şi acceptă şpagă.

În general, am observat că oricât de aglomerat ar fi la Urgenţe, ăla care a ajuns acolo cu cinci minute în urmă şi se simte rău vrea să fie consultat primul, dacă se poate. Dar, hei, ghici ce: ca tine mai sunt mulţi cu probleme de sănătate – că omul nu se duce de plăcere la Urgenţe, decât dacă e bolnav mintal (sindromul Munchausen). Regret că îţi sparg bula, dar eşti foarte nesemnificativ pentru omenire.

Poate sunt eu mai norocos, dar de fiecare dată când am ajuns la Urgenţe am fost tratat okay şi în timp util, fără să dau şpagă.

“Merită să moară!”

Am moderat ieri la comentarii de mi-a sunat apa în cap. Mă refer la treaba cu tembelii care au chinuit câinele ăla. Majoritatea celor care au citit rândurile alea şi au văzut clipul (care presupun că a fost dat jos pentru cruzime) au fost de părere că cei trei merită să plătească cu viaţa.

Ori asta e o soluţie extremă. E foarte grav ce au făcut, de acord. Comportamentul lor denotă o violenţă nejustificată care la un moment dat ar putea fi îndreptată către un om, de acord. Să fie sancţionaţi în limitele legii, de acord. Să plătească cu viaţa sau schingiuri asemănătoare, nu. Căci ne credem superiori lor, suntem mai deştepţi şi nu coborâm la nivelul ăla, nu?

Nimic nu justifică comportamentele de genul ăsta

Atât în cazul celui cu BMW, în cazul brăilenilor, cât şi în cazul comentatorilor despre care v-am povestit, absolut nimic nu justifică un astfel de comportament.

Mereu când vedem o chestie de genul ăsta pe internet ne place să credem că suntem mai buni de atât, civilizaţi şi educaţi. Dar dăm cu băţul în baltă de fiecare dată când treaba ne atinge “la sentiment”. Chiar dacă înţeleg reacţiile, îmi place să cred că avem capacitatea intelectuală necesară pentru a acţiona logic şi raţional, nu conform primului instinct, ca animalele.

Curiozitatea umană şi ipocrizia

Puţin off-topic, ca să-mi zic oful – legat de clipul în care ăia trei au chinuit câinele. Orice om normal, iubitor de animale şi toate cele, nu ar fi dat click să vadă imaginile, da? Pentru că sunt dure şi îţi întorc stomacul pe dos. Unde mai pui că mai peste tot am văzut tradiţionalul “Atenţie, imagini care vă pot afecta emoţional!”.

Dar omul e curios din fire. Aşa că unii au dat click, s-au uitat şi apoi au dat-o pe stilul virginei rănite care nu mai vrea. “Nu mai mediatizaţi aşa ceva! Ruuuşşşiinneeee!” – au zis ei.

Prietene, asta e realitatea. Aşa e ea: crudă şi neşlefuită.

Okay, la treaba cu “Monkey see, monkey do” sunt complet de acord, are dreptate. Restul chestiilor sunt penibile. “E ca la emisiunile mondene de la TV” – cine căcat se uită la aşa ceva?! A, probabil respectivul. Pana mea, de aia sunt mai multe canale, ca să schimbi dacă nu îţi place.

Treaba cu “Nu mai mediatizaţi aşa ceva!” e iarăşi o tâmpenie şi îmi sună puţin a comunism. Păi, prietene, dacă nu devenea subiectul viral, să apară pe toate posturile TV şi toate site-urile de ştiri, tu crezi că ăia mai erau traşi la răspundere? Li s-a făcut dosar penal şi au luat câte 1.500 de lei amendă – nu pentru că au plâns cuţofilii pe Facebook, ci pentru că autorităţile se autosesizează când fapta se mediatizează (mă rog, în cazul de faţă a fost vorba de plângeri depuse la Poliţie, din câte am înţeles).

Hei, uite, pe vremea Răposatului au fost ucişi extrem de mulţi oameni. Urât, să nu se mediatizeze aşa ceva!

maimute

Dacă eşti de părere că nu am dreptate, te invit să mă contrazici în secţiunea de comentarii.

Foto de pe sodahead.com

2 thoughts on “Românii sunt extremişti

 1. johnescu says:

  Si da, romanii sunt extremisti. Am vazut pe facebook, legat de problema refugiatilor, niste reactii absolut incredibile. Gen sa ne inarmam, sa refuzam cota ca noi suntem romani, aici pe veci stapani, articole din constitutie, citate religioase. Apoi vad reactia concetatenilor fata de persoanele cu dizabilitati, fata de baietii care au participat la minimaraton sau la marea bicicleala. Orice necesita putina toleranta, intelegere, orice e diferit fata de ritmul nostru de viata trebuie critica, injurat, judecat. E greu…

  Răspunde
 2. johnescu says:

  Comentez, desi cred ca ai dreptate. Am vazut ambele titluri in presa, n-am accesat nici-unul dintre link-uri. Din punctul meu de vedere, ca soferul a intrat in UPU e naspa, dar va da socoteala in fata legii, nu? Apoi, oricare dintre noi, ceilalti soferi, poate comite o gafa care sa-l coste, indiferent de marca masinii. Apoi pe baietii din al doilea clip ii consider instant viitori posbili psihopati, fara sa si vad filmarea.
  N-am TV de vreo 5-6 ani si mi-e f bine asa. Asta ar fi un sfat pt oricine vrea sa aiba un somn linistit.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.