Românii buni la toate şi jurnaliştii

jurnalismul in romania
Sursa foto: pavelarcana.com

Românul este probabil unul dintre cei mai inventivi oameni de pe Pământ. În oarecare măsură, contextul l-a obligat să înveţe să facă fel de fel de lucruri. Evident că nu îi iese de fiecare dată, dar asta nu-l împiedică să afirme că ştie ce face.

Şi de-aici apar fel de fel de situaţii de căcat.

Dacă pui românul pe internet, totul capătă o amploare fenomenală. Practic, dacă îi prezinţi ceva diferit îţi va atrage atenţia că nu e bine, că ştie el cum se face şi că eşti o nulitate.

Şi-aici mă refer la analfabeţii care se cred chiar şi jurnalişti. Mi se pare cretin să nu ştii unde se pune un căcat de cratimă şi să înveţi un reporter cum să-şi facă meseria. Un subiect are mai multe abordări. Doar pentru că cea folosită de autor nu e pe placul tău, nu înseamnă că e un articol de căcat. De-asemenea, dacă nu cunoşti toate procedurile legale care permit sau nu prezentarea unei informaţii – gen, când nu se spune în articol numele supermarketului în care s-a găsit carne stricată – taci în fasolea lui satan din gură!

Din experienţa mea, majoritatea românilor care au problema asta – cred că sunt buni la toate şi pot ocupa cu brio orice loc de muncă din România – sunt pensionari, combinatişti, suporteri de fotbal, profesori cu acces la internet şi unii bloggeri. Pe lângă ăştia mai se aciuează şi politicieni, fireşte. Toate categoriile astea au un numitor comun: anonimatul. Nu îi veţi vedea niciodată făcând astfel de remarci folosindu-se de identitatea reală. Nu, mereu ascunşi, pentru că aşa e curajos şi româneşte.

Să fim înţeleşi, doar pentru că lucrez la un ziar, nu înseamnă că sunt jurnalist; nu am susţinut niciodată aşa ceva. Şi da, greşeli se mai fac pentru că suntem în era vitezei şi totul trebuie să apară cât mai repede posibil. Mai faci o confuzie, mai haleşti o literă, mai scapi un dezacord. Şi asta se întâmplă mai ales în online. De ce?

Vă spun şi care este, în opinia mea, cauza principală: românul e un idiot zgârcit. Publicaţiile care au şi variantă online nu scot avere din site. Pentru că românul crede că dacă plăteşte abonamentul la net, tot conţinutul de pe internet i se cuvine şi trebuie să fie moacă. Asta duce la salarii mici pentru oamenii care se ocupă de conţinutul publicat online şi la lipsa unei echipe care să facă o corectare calitativă. Îţi scapă greşeli când ai de citit şi corectat 40 de texte pe zi (în cazul meu). Mai multe perechi de ochi previn asta.

Şi da, greşeli şi confuzii se fac. Ca angajator nu ai cum să atragi un om experimentat cu un salariu de căcat. Asta-i realitatea, pe de-o parte. Pe de alta… Ranga lu’ Irod, încetaţi cu expresia “ai făcut facultatea de jurnalism degeaba”! Fără nicio supărare, la Galaţi nu se face treabă la facultatea aia. Am să postez şi câteva poveşti cu profesorii de jurnalism din oraşul nostru, la un moment dat, dar studenţii care au venit la practică erau cam praf. Şi încă un lucru: la televiziune nu e la fel ca la ziar.

Aşa că gândiţi-vă de două ori înainte să aruncaţi cu căcat gratuit din spatele unui monitor. Am întâlnit şi oameni care semnalau o greşeală în mod civilizat, dar ăia sunt la fel de rari ca reducerile reale de preţ de la Altex sau eMag (off topic, azi sunt reduceri uriaşe la resigilate). Şi nu mai citiţi libertatea, gândul, click şi efemeride, stabilindu-le drept etalon, pentru numele lui Epicur!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.