România și „arta” de-a face bani

După cum v-am mai spus eu prin postări pe aici tata e mecanic auto de mult timp. Că nu a reușit el să se adapteze la schimbările prin care a trecut ramura asta în ultimii zece ani e partea a 2-a. Oricum e vina lui în totalitate și e povara lui.

De pe la vreo 15 ani, după ce a murit bunică-miu, tata obsedat de faptul că el nu a fost capabil să învețe măcar chestiile basic ale „artei” pe care o stăpânea moșul la perfecție- făcea plase de pescărie și scotea bani frumoși din asta- m-a tot luat după el ca să învăț mecanică. Nu-mi place, e prea murdară, nu am fost construit pentru așa ceva dar am învățat câte ceva.

O caracteristică ce s-a transmis involuntar de la bunică-miu la taică-miu și de la taică-miu la mine e meticulozitatea. În sensul că sunt construit de așa natură încât lucrurile pe care le fac să fie perfecte, calitative. Gen încet și bine. Asta făcea bunică-miu când făcea plase pescărești: petrecea zile întregi la o singură plasă dar produsul final era probabil cel mai apreciat de pescarii care cumpărau de la el. Așa face și taică-miu deși el nu prea are aceeași răbdare ca mine sau bunică-miu. Presupun că asta e urmarea faptului că primii 7 ani din viață i-am petrecut în mare parte cu bunică-miu.

Mama e croitoreasă și lucrează la fabrica unui turc. Totul se duce în Italia și e în cantități industriale. Pentru ca banii să curgă, atât mama cât și celelalte colege ale ei sunt instruite mereu să dea viteză și buleală.

Piesele de Dacie sunt făcute după același principiu. Sunt ieftine dar foarte puține dintre ele sunt făcute după standardele necesare, cu materialele necesare. Și e trist când vezi că nu se pune accent pe calitate nici în cazul pieselor care țin de direcția și frâna mașinii( care sunt cele mai importante pentru siguranța pasagerilor).

Și când munceam la McDonalds povestea era aceeași. Ni se tot făcea capul calendar cu cele standarde și cea calitate dar când era aglomerat eram grăbiți în ultimul hal. „Hai mai repede, hai mai repede! Cât mai durează?!”.

Și realizez că asta e educația pe care o primește țara asta. Poate că nu vine de la politicieni, cred că mai degrabă vine de la cei care se ocupă cu făcutul banilor. Suntem o țară de buleli și țepe în care calitatea a dispărut de mult. Aparent asta e singura metodă de a scoate bani mulți. Mi se pare foarte trist…

Îmi place să cred că generația mea este cea care va schimba lucrul ăsta dar chiar și ăștia tineri sunt de părere că mai bine faci ceva mediocru, rapid și fără să te strofoci prea mult ca să scapi. Gen licența.

Dragii mei, încotro? Eu unul cred că Apple e așa de mare datorită calității produselor pe care le scot pe piață. Samsung are N-șpe mii de modele de telefoane dar Apple are unul singur pe care îl upgradează cu timpul. Gândiți-vă la asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.