E mirobolant în România! Căcălău de prosperitate şi respect

Am pitici pe creier, asta-i clar. Îmi place să-mi fac planuri precise în funcţie de cum evoluează lucrurile. Am hotărât să mă mut singur abia după ce am fost sigur că la job câştig bani destui şi leafa vine la timp. Fireşte, a durat două-trei luni până să fiu sigur că e ok să fac pasul cel mare.

Şi l-am făcut. Abia au trecut două luni, timp în care m-am descurcat destul de bine. Nu am făcut foamea, mi-am permis câte-o sticlă de vin, o bere, o ţigară. Trai decent, glamorous deloc, boiereală nici atât.

Dar amu’, pentru prima oară după luni bune, am ajuns cu zero lei în portofel. Motivele sunt multe. La salariu Guvernul m-a ars. Deducerea personală a suferit o modificare pe care lumea nu prea a sesizat-o. Uitaţi-vă pe fluturaşi comparând cu luna precedentă.

E mirobolant în România! E fain să fii tânăr şi să nu ai pic de siguranţă, cu toate că munceşti pe brânci şi te implici. Nu zic că e la fel pentru toată lumea şi bat la pariu că în alte oraşe nu se întâmplă aşa ceva. Eu unul sunt foarte fericit când mă duc în Kauffland şi stau cu calculatorul în mână, calculând preţul fiecărui produs pe care-l pun în coş ca să mă încadrez în cele două bonuri de masă şi un leu pe care îi am în portofel.

Îi înţeleg pe ai mei, să fii adult e de căcat. Şi nu am ce face, decât să continui să muncesc de la 7,00 dimineaţa până la 11,00 noaptea, cu mici pauze pentru odihnirea ochilor, în speranţa că nu voi fi batjocorit. Iar.

tineri fara bani romania

Şi mă uimeşte că mulţi nu sunt în stare să-şi filtreze informaţia, citând mereu din efermeride.ro, comisarul.ro, stiripesurse.ro şi rar mai aruncă un ochi şi la ce scrie străinătatea despre România, de parcă ar avea ochelari de cal.

Mă uitam astăzi peste indexul de prosperitate calculat de institutul britanic Legatum. Sunt analizate 142 de ţări, ţinând cont de opt aspecte: economie, antreprenoriat, guvernare, educaţie, libertăţile individului, sănătate, siguranţă şi securitate şi capital social.

Norvegia e pe locul 1 pentru al cincilea an consecutiv. România? Pe ce loc se situează acest tărâm mirobolant, prosper, plin de bun simţ şi respect, unde salariile mari curg la robinet în timp ce noi, clasa muncitoare ne scărpinăm între buci? Pe aceeaşi poziţie jalnică pe care era şi în 2012 – când a fost investit guvernul Ponta, dacă-mi amintesc bine – locul 60. Trinidad Tobago sunt peste noi, la fel şi Vietnamul. La capitolul guvernare România se află pe locul 70, iar la capitolele capital social şi economie suntem la coada vacii: 109, respectiv 88, conform Digi24.

Nu voi sări cu concluzii din mintea mea în colţuri, sunteţi destul de inteligenţi să interpretaţi datele alea. Să ne futem unul pe altul în continuare, să ne căcăm pe civilizaţie, să dăm beşini cu stropi în faţa bunul simţ şi al respectului şi-apoi să ne mândrim că suntem români, neam de popor primordial care-a pus bazele Europei (LEL!).

Azi e 5 noiembrie, ziua lu’ tata. Remember the date. În 2019 s-ar putea să se ajungă aici:

Pentru că avem şi noi “a House of Parliament” pe măsură, nu? Ne mândrim cu ea prin toată lumea.

1 thought on “E mirobolant în România! Căcălău de prosperitate şi respect

  1. Ormuz. says:

    :-)) eu trăiesc starea portofelului tău de vreo juma de an. Cică sunt bugetar şi sunt privilegiat :-))

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.