Rimetea/Trascău – Piatra Secuiului și o superbitate de zonă

În majoritatea drumețiilor pe care le facem eu sunt ăla care se plânge –

 • Maretă nu mai pot!
 • Maretă de ce căcat m-ai adus aci?!
 • Maretă mă dor picioarele!
 • Maretă vreau acasă!
 • Maretă am transpirat tot, hai înapoi!
 • Maretă mai stai aci 2 minute că nu mai am aer!

Eh, pentru prima oară, în drumeția asta, femeia a fost aia care s-a plâns.

Drumul până la Rimetea/ Trascău

Localitatea de unde începe traseul se numește, în prezent, Rimetea. În schimb, până în anii ’60, se numea Trascău. Există la vedere și ruinele unei cetăți medievale, numită Cetatea Trascăului (deși e mai aproape de următorul sat, Colțești).

Drumul este 2/3 foarte bun. Îi o porțiune mai dubașă, cum intri în județul Alba, dar nu îți rupi mașina sub nicio formă. Bașca, am mai fost de câteva ori în zonă și nu am prins vreodată aglomerat.

De acasă am făcut o oră și câteva minute. Lejer.

Eu am pus pe Waze ca destinatie Camping-ul de pe harta. Poti ajunge cu masina lejer acolo si o poți lăsa parcată fără să deranjezi. Sau o poți lăsa undeva în centrul localității.

Traseul către Piatra Secuiului

Diferența de nivel între punctul de plecare și vârf este de aproximativ 600 de metri. Nu sună de speriat, de acord, dar atât urcarea cât și coborârea se fac pe niște abrupturi care vor fi înjurate aprig de către genunchi și glezne!

Traseul este foarte bine marcat pe toată lungimea și relativ blând la început. Mai mergi un pic, mai faci o poză, mai bei o gură de apă. Fix ce trebe!

Dar în scurt timp începe urcușul susținut. Oh, și e abrupt! Nu atât de abrupt încât să trebuiască să te folosești și de mâini ca să urci, dar te stoarce de energie.

Principala problemă – sau dificultate – este grohotișul. Muntele ăla se tot macină de ani și ani, iar poteca este formată din pietre mai mari sau mai mici pe care trebuie să calci cu grijă.

Dar peisajul este absolut mirific! Din 10 in 10 metri m-am oprit și m-am întors să admir Rimetea. Și din 10 în 10 metri femeia s-o plâns că nu mai poate.

Traseul nu este nici unul necunoscut sau nepopular, chestie care îți strică experiența. Constant vei da peste cineva in față, sau altcineva coborând și inevitabil va trebui să ai grijă la pietre care pot cădea.

Apoi grohotișul se termină și este înlocuit de pământ. Pământ macinat, praf, bătătorit. Mă jur, am văzut o tipă încălțată cu teneși Vans d-aia șmecheri care o dat cu curu de pământ de 3 ori în 5 metri.

Musai ghete!

Și-apoi ajungi pe șa

E locul perfect sa-ți tragi sufletul, să te feliciți că ai dovedit urcușul ăla și să admiri împrejurimile. De aci, până pe vârf, mai ai cred că 15 minute de urcat. Noi n-am mai mers.

Tot pe șa realizezi că trebuie să și cobori. Dacă la urcare ți s-a părut greu, la coborâre cred că e și mai crunt, pe fix același traseu.

Noi am ales să ocolim, să căborâm prin pădure, căci am zis că și dacă e la fel de abrupt, măcar nu ne pică bolovani în cap și ne putem ține de copaci. Îi mai lung, dar îi făinuț tare!

Coborârea de pe Piatra Secuiului

Pentru coborâre ai 2 opțiuni (sau poate 3): cobori fix pe unde ai urcat – fiind cel mai scurt drum, sau ocolești toată creasta, prin pădure. Noi am ales opțiunea 2.

Pentru coborâtul prin pădure, cum te uiți în jos la poteca pe care ai urcat, de pe șa, pornești în dreapta spre Colții Trascăului (pentru care te poți abate 10-25 de minute de pe potecă liniștit).

Nu am regretat – umbră, liniște, nema aglomerație, dar cumva lipsă de aer. Am luat și prânzul tot în pădure.

Traseul este foarte bine marcat și pe alocuri chiar este amenajat pentru a te ajuta să urci/cobori.

Spre final, ajungi în valea unui pârâu secat (când am fost noi, cel puțin) pe care o urmărești până înapoi în sat.

Merită să mergi pe Piatra Secuiului în Rimetea/Trascău?

Da, e unul dintre cele mai faine trasee pe care le-am făcut anul ăsta. Ai stânci impresionante, priveliști grozave și un sat la fel de frumos.

După drumeție poți trage o fugă în centrul satului unde vei găsi un mini market și langoși proaspete.

În ceea ce privește unitățile de cazare, nu știu, noi am plecat dimineața din Cluj și ne-am întors pe la 4 dup-amiaza.

1 thought on “Rimetea/Trascău – Piatra Secuiului și o superbitate de zonă

 1. Andrei says:

  Salut Ady când ai timp încearcă traseul Scărița Belioara îi foarte fain

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.