Profesori, Millennials și viitori profesori

Am auzit că pe la ASE(Facultate de Științe Economice) din Galați încă s-ar studia efectele telecomenzii TV. Asta în condițiile în care deja au apărut televizoare deștepte pe care le controlezi cu mâna de la distanță. Sunt profesori pe la alte facultăți care prezintă lecția sub formă de ppt deși habar n-au cum se conectează un laptop la un video-proiector sau reguli de bun simț despre cum se structurează o astfel de prezentare.

Majoritatea profesorilor mai în vârstă încă nu au chestia aia de bun simț numită inteligență emoțională. Mă refer la audience management. Fie nu le mai pasă nici cât negru sub unghie, fie au impresia că studentul anului 2012 e identic, cu studentul anului 1990. Sala vorbește, profesorul la fel, bârfa și informația se ciocnesc undeva în aer, își împart pumni și se disipă ca o beșină în vânt.

Studentul anului 2012 deja are internet pe telefon. Uneori vine cu laptopul la ore pentru că pixul și foaia i se apar soooo 2000 and late. Studentul anului 2012 deja e sensibil la tehnologia din jurul său și la ultimele trend-uri. Din punct de vedere fizic bag mâna în foc și susțin cu tărie că studentul anului 2012 e la fel ca studentul anului 1990. Creierul îi funcționează la fel, sinapsele se produc în aceeași modalitate. Studentul anului 2012 e mai pretențios pentru că a fost educat altfel de către părinți.

Profesorul anului 2012 trebuie să știe cum să adapteze materia pe care o stăpânește pe gustul studentului de astăzi. Nu mai funcționează metodele alea de venit în clasă și vorbit despre temă folosind același ton monoton. Modelele alea sunt plictisitoare pentru că nu sunt interactive. Toate brand-urile și absolut toate produsele destinate tinerilor dețin caracteristica de interactivitate. Tu ca profesor dacă observi că sala plină ochi cu 100 de studenți vorbește în același timp cu tine nu ai cum să consideri că te ascultă. Tu ca profesor dacă observi că 10-15 elevi din sală casă cu gura până la urechi și stau mai mult de 30 de secunde cu capul pe bancă nu ai cum să crezi că informațiile pe care le oferi sunt captivante.

Partea și mai proastă este că o parte dintre viitorii profesori sunt pregătiți într-ale predatului de genul de profesori mai sus menționat.

Ne mirăm că rezultatele la bacalaureat sunt așa cum au fost în ultimii ani. Copiii sunt niște lichele împuțite, asta-i clar, dar reforma și schimbarea nu trebuie să vizeze doar partea de examinare și comportamentul copiilor. Se cere și o reformă în rândul profesorilor. Dar unde nu e cap, vai de picioare!

E okay, profesorii ăia buni predau prin China, Anglia, Germania, Spania. Și da, mă refer la profesori crescuți și educați- în oarecare măsură- în România.

Înainte cu toate pânzele sus, spre… IDIOCRACY.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.