Plaja “Dunărea” – locul unde comunismul a refuzat să moară

Pe 14 august 2014, singura plajă publică din Galaţi – “Dunărea”/”La Valuri” – a fost închisă pentru că arăta ca o groapă săpată în fundul curţii şi umplută cu apă de ploaie. Bazinul nu avea sistem de filtrare al apei şi era coşcovit şi ruginit, budele arătau ca într-un sanatoriu părăsit… chestii care se întâmplau şi cu un an în urmă, şi cu doi, şi cu trei etc. Cu toate astea, gălăţenii mergeau, plăteau intrarea, chiar se îmbulzeau uneori.

Desigur, putem spune că oamenii mergeau “La Valuri” (îi spune aşa pentru că pe vremuri exista un mecanism care chiar făcea valuri în bazin) pentru că nu aveau unde altundeva – mai ales cei fără maşină personală – şi era ieftin. Chestiile pentru care Direcţia de Sănătate Publică a închis ştrandul în 2014 le-am văzut şi eu, în 2006, când am fost pentru prima şi ultima oară acolo.

Multe nu îmi amintesc, dar ştiu precis că budele erau pur şi simplu infecte, urât mirositoare şi cu apă (sau pişu) pe jos. Apa din bazin era verzuie, pe alei lipseau dale, iar duşurile cu care ar fi trebuit să dai rapănul din bazin jos de pe tine nu funcţionau. Opt ani de zile (poate chiar mai mult, eu am fost abia în 2006 acolo), toate chestiile astea au fost trecute cu vederea atât de către gălăţeni – care plăteau taxă de intrare, chiar -, cât şi de autorităţi.

Nici măcar accidentele grave nu au putut trage un semnal de alarmă. În 2011, un tânăr

A plecat de la cursurile liceului pe care-l frecventa, împreună cu alţi doi colegi, la bazin. Au plătit câte patru lei ca să intre şi să înoate. Li s-au luat banii şi ei au înotat într-un bazin în curs de umplere. Ionuţ a făcut un ultim salt de la platformă, dar, cum apa era prea mică, s-a izbit de fundul bazinului, lovindu-se la cap şi frângându-şi coloana.

Tipul a dat în judecată SC Gospodărire Urbană SRL cerând 105.911,65 de lei despăgubiri civile, un milion de euro daune morale şi o rentă viageră pentru accidentul cumplit pe care l-a suferit la Plaja “Dunărea”. Vina-i aparţine şi lui. Dar e interesant de observat cum mizeria de “La Valuri” a reuşit să supravieţuiască atât timp. Întreb, fără să ştiu dedesubturi, e absurd să credem că cineva sus pus scotea bani frumoşi de-acolo?

Amu’, în 2015, că tot e vară, Primăria Galaţi, condusă de un fotbalist, a hotărât că e momentul perfect pentru a face “valuri”. Au scos plaja la licitaţie – concesiune pe 49 de ani – în speranţa că va veni cineva să bage bani grei acolo şi-o să fie bine pentru toată lumea. Ni ce zice aici:

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 3 august 2015, ora 11,00, iar caietul de sarcini indică faptul că se doreşte construirea unui adevărat parc de distracţii acvatic (aqua park) la malul Dunării. Deschiderea ofertelor în cadrul licitaţiei publice deschise se va face la ora 13,00, tot pe 3 august.

De la intenţie şi până la realizare e cale lungă, de cele mai multe ori – mai ales în partea asta a ţării – la fel de lungă ca de la Pământ la Pluto (călătorie care a durat aproape nouă ani de zile). Să nu uităm că treaba asta s-a mai vehiculat şi în 2007, şi în 2011, şi în 2013.

După prima şi ultima experienţă marca “La Valuri”, în 2006, m-am ales cu conjunctivită

Realizaţi că gălăţenii tânjeau atât de tare după mizeria aia, încât au continuat să meargă acolo (plătind şi bilet!) chiar şi după ce plaja “Dunărea” a fost închisă din motive de lipsă de igienă? Eu trag o singură concluzie de aici şi s-ar putea să îţi pară puţin absurdă: felicitări, băi, nenorociţilor, aţi educat oraşul “bine”!

Alt motiv nu găsesc. Alt argument nu am. Poate că am fost eu ghinionist de m-am ales cu conjunctivită, dar nu voi putea înţelege niciodată de ce i-ar plăcea unui om civilizat, dintr-un oraş înconjurat de ape, să meargă să se relaxeze în mizerie şi infecţie.

Aşa au fost educaţi şi crescuţi gălăţenii. Ne-au dat plajă, arăta ca dracu’, dar pentru omul de rând era singurul loc unde putea merge vara, în weekend. Ne înţelegeau că nu aveam bani, aşa că au lăsat taxa de acces mică tare de tot. Îşi permitea gălăţeanul de rând să dea de zece ori mai mult pentru a merge într-un loc civilizat? Nu. Aşa că am fost forţaţi de împrejurări să mergem unde ne-au spus ei să mergem, în condiţiile mizerabile întreţinute de ei, an după an, după an… Galaţiul sărac a tăcut şi a înghiţit, pentru că e prea umil, prea fricos, prea needucat. Au dresat un oraş întreg ca să-şi atingă propriile interese.

Aşa arată lucrurile în prezent

Nu am prins multe din comunism, dar absolut totul urlă a “epoca de aur”. Atât plaja “Dunărea”, cât şi lacul Vânători.

Nu vreau să fiu pesimist până la capăt, dar chiar credeţi că există şanse să avem ceva civilizat la Galaţi? Încă mai credeţi în gogoşi electorale? Chiar nu realizaţi că nu contăm? Chiar nu aţi văzut, în 25 de ani de zile, că tot ce au făcut politicienii Galaţiul a fost să facă burta mare pe spinarea noastră?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.