Pică Ceaușescu și vine democrația

„Eu de unde să știu că pică Ceaușescu și vine democrația?!”

De fiecare dată când vine vorba de făcut câte ceva cu mama prin casă- zarzavaturi pentru iarnă de data asta- nu știu cum se nimenrește că doar eu rămân ca prostul acasă în timp ce tata se tirează „cu treabă” iar frati-miu își amintește că „trebuie să se ducă până la școală”. Universul e de vină, știu. 10 kile de morcovi, 5 kile de ardei, țelină, pătrunjel și alte chestii însumând tot vreo 10 kile. Mno, mult de curățat, inevitabil se ivește un subiect de discuție.

Eu mereu i-am învinuit pe ai mei că au renunțat la luptă în 1989 și au plecat cu morcovul în cur din București la Galați.

București. Vine de la muncă obosit și mirosind a benzină, deschide ușa, dă bună seara și purcede spre camera sa. Un pat, un dulap și un șifonier alcătuit dintr-un umeraș prin pe spatele ușii, atât. Cu siguranță nu e o cameră pentru claustrofobi, mai ales că are un singur geam. Semi-geam căci camera e undeva la subsol. Iarna e binișor datorită reșoului care halește mult prea mult curent iar vara e tot binișor pentru că nu bate soarele niciodată în camera lui. Măcar stă singur, nu trebuie să împartă nimic, cu altcineva.

București. Ea stă la etajul 10, în apartament cu o familie de bișnițari bețivi. Se mai ceartă ei din când în când dar din moment ce ea e la muncă de la 7 dimineața până pe la 7-8 seara e în regulă, nu prea are de-a face cu ei.

Într-o seară fu nevoită să stea peste program și ajunse acasă abia la 11 noaptea. Era obișnuită ca ușa de la intrare să fie deschisă dar de data asta apăsatul pe clanță nu avu ca urmare deschiderea ușii. A bătut și a sunat preț de o oră, timp în care din interior se auzeau țipete și bușituri. Nu avea unde să se ducă în altă parte, era obligată să aștepte sperând că se va deschide ușa la un moment dat. Și se deschide într-un târziu. Intră, dă bună seara și se duce în camera ei încercând să ignore plânsetele din camera de alături și înjurăturile din bucătărie. A doua zi își adună catrafusele și se mută în altă parte.

Cei doi se întâlnesc la un moment dat și după un timp de „întâlnit” decid că se iubesc. Decid să cace și un plod fără să se gândească în perspectivă. Locuiau împreună în apartamentul unei familii pe la etajul 15. Familia era formată din oameni simpli, de treabă chiar. Ea aflase despre locul ăsta în timp ce se plângea la o prietenă în tramvaiul care mirosea mereu a cacao și ciocolată.

Cu un plod pe drum, lucrurile nu erau tocmai roz în camera aia micuță. Așa că s-au mutat în Galați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.