“O, vai, ce murdar este orașul!” – mizerie peste tot

Am văzut zilele trecute un reportaj pe la un post de televiziune de-al securistului Voiculescu. Nu mă întrebați de ce – eram pe acolo și am rămas intrigat. Poveste lungă, poveste scurtă: Bucureștiul este mega jegos după zăpezi și, vai!, se murdăresc mașinile.

Firește, nu trebuie să fii jurnalist ca să îți dai seama că în perioada asta peisajul este identic peste tot. Toate orașele sunt murdare.

Cauze naturale

În primă instanță, mă gândesc că vina principală o joacă natura. Crezi că zăpada care chică din cer nu are în ea praf și alte particule murdare de la Combinat?! Mno, e clar – chiar dacă o vedem albă, zăpada nu e chiar atât de pură.

Unde mai pui că pe măsură ce se încălzește afară toate bălțile de pe carosabil ajung încet-încet să fie împrăștiate peste munții de zăpadă de pe trotuare…

Din cauza oamenilor

Uitați-vă mai atent puțin, zilele astea, când mergeți prin oraș – o să vedeți chiștoace și ambalaje cam peste tot. E clar că astea nu au căzut din cer, ci au fost aruncate aiurea de către localnici. Zăpada a făcut ca oamenii de la salubrizare să nu reușească să le adune pe toate. Iar acum bam-bam, fac parte din decor. Sunt ferm convins că vor fi adunate la un moment dat, cred, sper…

Căcat

Dacă încă ai impresia că s-a mai micșorat numărul de animale fără stăpân din Galați, te înșeli. Sunt ferm convins că pe străzi sunt doar cu vre-o mie mai puțini câini fără stăpân. E drept, nu prea am mai văzut la fel de multe cățele gestante sau cu lapte-n țâțe, dar problema este tot acolo. Mereu când mă gândesc la asta trezesc la realitate dorința de a înjura cu patos toate ONG-urile de cuțu-cuțu care doar fac curul mare de pe urma acestor animale.

Și, mno, e firesc, animalele se cacă peste tot. Cât e zăpadă, e clar că trufa caldă se scufundă și nu o vezi, dar acum, că s-a topit cam totul, oh doamne! Poate că ar fi o idee bună să jucăm cu toții la Loto, la cât noroc avem pe tălpile șoșonilor.

Deszăpezirea

Cred că țările în care sunt filmate clipurile cu deszăpezire ca la carte știu ele ce fac atunci când în loc să împingă zăpada în părți, o încarcă în camioane și o duc la dracu-n praznic, departe de oraș. Adică, mă gândesc că nu sunt doar cretini, să le placă să plimbe zăpada aiurea…

Asta e o altă problemă care duce la mizeria asta din oraș. Pe unde au fost munți de zăpadă, acum sunt munți de glod. S-a adunat la mâl și mizerie, văleleleleleeuuu! Și, firește, cei care spărgeau gheața de pe trotuare trebuie să spargă acum acești munți. Vă întrebați ce fac cu zăpada aia mizeriabilă? O aruncă pe carosabil, ca să fie „topită” de mașini – deci muntele de zăpadă mizerabilă se va transforma în bălți  mizerabile.

Să nu-mi spună cineva că nu se găsesc câteva basculante sau ceva, în care să fie încărcată o parte din zăpada din Galați și să fie dusă undeva departe. Deszăpezirea se face pe niște sume enorm de mari.

Iar chestia cu transportatul zăpezii nu ar trebui să se facă doar pentru că așa e civilizat, ci și pentru că Galațiul are o mare problemă cu solul. Apar surpări după surpări – deși multe sunt din cauza lucrărilor de mântuială făcute de Apă Canal & Co.

În realitate, nu-i pasă nimănui

Așa că da, orașul este mizerabil. Chiar îmi vine să spun că e normal – cu toate că hell no!, având în vedere toate cele de mai sus.

Nu, nu cred că e destul să ne mulțumim cu „normalitatea” dată de faptul că s-a circulat relativ okay iarna asta. Repet: nu a nins chiar atât de tare ca în alți ani. Sincer, chiar mă așteptam la mai mult din partea candidaților la Primărie. Chiar cred că se putea face mare tam-tam cu deszăpezirea și toate cele adiacente, iarna asta. Da, o făceau pentru oameni, dar în cele din urmă ei ar fi tras foloasele.

Ah, în final, vă invit să trecem peste, fix așe cum o făcut actualul primar, sugerând să ne uităm la acest clip cu Galațiul, iarna, filmat cu drona (foarte fain făcut, de acord):

Foto: „vise” via Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.