O idee despre manualele digitale şi educaţia 2.0

Marţi, în drum spre Kauffland, în caşcarabeta în care am urcat era un copil de vreo 7-8 ani, singur. Stătea în spate de tot, pe ultimul rând de scaune, el şi ghiozdanul său, care era mai voluminos ca trolerul unei femei care pleacă trei zile în vacanţă la munte şi părea mai greu ca plodul.

Şi ţin minte că aşa era şi pe vremea mea, mai ales când am început gimnaziul. Vreo cinci manuale, penar, pixuri şi vreo cinci-şase caiete; în zilele când aveam matematica, ghiozdanul era şi mai greu, căci aveam un caiet de geometrie şi unul de algebră, plus fel de fel de culegeri şi caiete speciale.

Poate că greutatea ghiozdanelor cărate de copiii mici nu e chiar atât de mare pentru un adult. Dar pentru un plod firav bat la pariu că e o adevărată povară, mai ales dacă trebuie să-l şi care în spate zi de zi pe distanţe mai lungi.

Şi mă gândeam cum ar fi să se facă o parte din materie pe ceva tabletă care să fie proprietatea şcolii şi să nu poată fi luată acasă, urmând ca tema să fie făcută tot pe o naţie de suport digital în faţa calculatorului sau tabletei personale. E clar că matematica şi româna nu trebuie să fie printre disciplinele astea, dar altele ar putea foarte bine: istorie, geografie, muzică…

Ar mai scăpa plozii de o greutate din ghiozdan, copacii s-ar simţi mai în siguranţă (LEL, not really) şi învăţatul ar deveni o idee mai interesant. Suntem în 2014, majoritatea copiilor au acasă o tabletă sau un calculator, dacă nu chiar ambele.

Apoi s-ar mai putea face o chestie, dar nu ştiu în ce măsură ar da roade: şcolile să aibă inclus în program şi o naţie de after-school.

După ce se termină orele normale, alţi profesori să stea cu plozii să-şi facă toate, toate temele, până pe la ora 16,00, după care să-i trimită acasă, iar caietele, manualele şi restul de rechizite să rămână în vestiare individuale în instituţia de învăţământ. Copiii nu vor mai putea spune că şi-au uitat caietul acasă, părinţii nu vor mai fi nevoiţi să stea cu grijă la muncă şi s-ar putea chiar învăţa ceva.

Îmi place să cred că dacă în clasele primare şi gimnaziale toţi elevii primesc o bază solidă de cunoştinţe, liceul li se va părea mult mai uşor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.