Ni, un om cinstit. Hai să ne batem #$%@ de el!

Acum o săptămână venea o tanti la sediul ziarului căutând o alternativă pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Din moment ce eu sunt un puță bambus pe acolo doar stăteam și observam. Și-a spus povestea, am ascultat, m-am încruntat căci mi-era greu să înțeleg totul. De-odată ochii femeii s-au umezit și era la un pas de-a izbucni în plâns. A doua zi am avut norocul să tag along alături de mentorul meu până la casa femeii ca să ascultăm povestea completă.

Eu clachez des dar când am auzit povestea lor am clacat pe bune și definitiv!

Sunt două tipuri de oameni pe lumea asta: ăia cinstiți, muncitori, umili și puțin naivi și ceilalți. Din păcate familia femeii se încadrează în prima categorie.

Treabă stă în felul următor: el și ea se iubesc, vin copii, se căsătoresc și mno… pasul următor e să își găsească o casă. (Când am ajuns noi la ei acasă, acolo „la nicăieri”, familia doar ce se întorcea de la biserică unde preotul i-a dat afară. Da, da, i-a dat afară din biserică și le-a spus că le merge atât de rău pentru că au făcut copii înainte să se căsătorească! Praise the lord! Oh, wait…) Au stat cu chirie până la un moment dat dar din moment ce mai veneau copii au decis că au nevoie de un loc doar al lor. Nu s-au dus să ceară casă gata făcută de la primărie ci o bucățică de teren ca să-și construiască singuri un acoperiș de-asupra capului. Intrați aici și citiți the facts și apoi reveniți!

În timp ce tatăl copiilor ne povestea ce i s-a întâmplat atât ochii lui cât și cei ai femeii se umeziseră; bag picioarele, mi-au transmis starea și eram la un pas de-a face la fel. Așadar au 5 copii: unul de 10 ani, unul de 7 ani, unul de 5 ani și doi gemeni de 3 ani. Da, știu care e prima reacție și primul gând care vă trece prin minte( „dacă nu ai casă nu faci atâția copii, frate!”) dar hai să trecem peste asta și să apreciem faptul că absolut tot ce fac cei doi părinți fac pentru cei 5 copii.

Strada aia, Temișanei, arată… Imaginați-vă o dungă de 500 de metri acoperită cu mormane de moloz( resturi de la clădiri dărâmate). Așa arată strada aia. Practic nu există, nu e nicio stradă, niciun trotuar, nici o potecuță; doar un mare morman de moloz sub care a fost ODATĂ strada respectivă.

Unele dintre problemele lor sunt peste puterea mea sau a celor ce citesc rândurile astea, nu avem cum să le rezolvăm noi. Cretinii sau cretinele care și-au bătut joc de ei merită chestii frumoase gen legat de un copac, fără haine într-o colonie de țânțari…

Ce mă mâhnește pe mine foarte tare este că acei copii nu merită așa ceva. Nu e vina lor, nu ar trebui să sufere și să se chinuie. Și mi-ar place să încercăm să facem ceva în sensul ăsta- deși am dubii că o să reușim. E clar că le lipsesc multe dar putem să încercă să îi facem să le lipsească mai puține. Nu trebuie să fim mai buni doar de Paște sau de Crăciun și cred că e mai important să fim mai buni în restul anului doar așa, pentru că putem!

Bat la pariu că le-ar prinde bine niște caiete, eventual niște haine. Nu își permit un calculator deși băiatul cel mai mare( 10 ani) ar cam avea nevoie de așa ceva pentru la școală. Eu nu am de unde să fac rost de așa ceva dar vă rog să întrebați și voi prin stânga-dreapta, poate vreun prieten de-a vostru cunoaște pe cineva care cunoaște pe cineva care ține degeaba prin casă un calculator sau un laptop vechi și e dispus să îl doneze. Nu știu, nu îmi trec prin minte alte lucruri( evident că o sumă de bani le-ar prinde tare bine dar eu nu am fost niciodată mai boschetar ca-n momentul de față) așa că vă rog să vă gândiți și voi.

Nu am mai făcut așa ceva în viața mea, habar n-am cum se procedează dar simt că this is the right thing to do. Punem mână de la mână, ne mobilizăm și aducem puțină fericire pe chipul acelor 5 copii. Hai să-i ajutăm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.