Negarea și-un pahar de vin

Cred că ne trăim toată viața în negare. Începând cu momentul în care ne naștem ascundem singura certitudine- moartea- și pur și simplu avansăm în viață. Evident, negarea este un mecanism bun de apărare( nenea Freud zice asta) sau un scut- mie așa-mi place să îi spun: scut.
Negarea apare atunci când lucrul/ informația respectiv(ă) este mult prea inconfortabilă așa că decidem să o respingem, să o ignorăm și să facem fix așa:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=RuN-tFvgRc0]

Aparent negarea asta e forate importantă pentru studiul dependenței. Eu cred că aici intră drogurile, alcoolul, munca și în anumite cazuri persoanele. De altfel tanti Ana Freud a concluzionat că negarea este caracteristică minților imature în timp ce tanti Elisabeth Kubler-Ross pune negarea ca primul stagiu prin care trece un om când află că mai are foarte puțin de trăit( cum ar fi bolnavii de cancer).

Stau și mă gândesc la cum ar arăta lumea dacă 50% din populație nu ar mai ține scutul ăsta ridicat… Mă întreb dacă e posibil lucrul ăsta( mă rog, eu nu prea neg lucrurile pe care le simt). Știu că schimbările bruște sunt terifiante dar tind să cred că lucrul ăsta se întâmplă exact din cauza negării. Negăm cam orice simțim, respingem semne clare și continuăm de parcă totul este în regulă. Sicer să fiu, mie-mi sună a minciună.

Nu vi se pare trist că ne mințim până și pe noi înșine?! Presupun că e mai confortabil așa dar dacă nici cu noi nu suntem sinceri…

Zic să trecem cât mai repede prin cele 5 stagii- atunci când e vorba de o schimbare radicală cred că putem aplica modelul lui tanti Kubler-Ross- să ne ridicăm repejor după depresia inevitabilă și să începem să facem lucrurile care ne fac să ne simțim bine alături de oamenii care ne fac să ne simțim bine și fericiți. Cred că cel mai măreț lucru pe care trebuie să-l faci în viața este să make yourself trully happy.

„Everybody lies.”- Dr. House
„Stop lying to yourself!”- mi-o asum, deci Adi.

Sursă foto: ichabodsview.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.