Muzica lui Martin Luther King

Ora 7:30, sunt treaz de jumătate de oră. Mi-a fost lene să iau laptopul după mine în sufragerie așa că am dat drumul la televizor. Pe posturile românești am văzut doar plozi bucuroși că au luat bacalaureatul. Unii cu 6, câțiva cu 10.

Apoi am început să frec telecomanda ca să văd dacă am ce muzică draguță să ascult. Vh1, MTV, UTV și KissTV sunt programele care difuzează muzică la UPC. Smiley pe un program, Lady Caca pe altul și alți „artiști” de duzină pe celelalte. Undeva omenirea și muzica a luat-o pe ulei tare de tot, nu credeți?

Prin anii 60 populația de negrii din America suferea de pe urma segregației. Adică albii erau atât de rasiști încât nu suportau nici să se cace în același loc. Negrii erau obligați să călătorească în alte autobuze iar când venea vorba de relax, la piscina din oraș nu aveau voie deloc. În Alabama și Mississippi negrii efectiv dispăreau sau erau găsiți morți, bătuți, împușcați sau maltratați și nimeni nu era tras la răspundere. Situația era așa de foarte mult timp și e clar că se săturaseră.

Uimitor e că în statele astea populația de culoare reprezenta peste 40% din locuitori. Nu erau doar câțiva. Nu aveau drept de vot, evident și deși erau considerați cetățeni ai Americii multe dintre drepturile lor constituționale erau încălcate.

Și s-au săturat și au pornit să schimbe lucrul ăsta în întreaga țară, pas cu pas, stat cu stat. Mișcarea pentru libertate a fost condusă de Martin Luther King care a ținut musai ca niciun fel de violență să fie asociată cu dorința lor de a avea același drepturi ca orice om în America. Și exact asta au reușit să facă în cele din urmă: li s-a recunoscut libertatea.

Superputerea lor? Voință de fier și muzică.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Gfk0BrPpGYo]

Nici nu e nevoie de argumente. Muzica ne atinge fără să vrem, ne face să ne mișcăm, trezește sentimente, ne face să fredonăm versuri fără să vrem. Cine ar fi crezut că muzica poate da tărie unui întreg popor și îi poate face să continue în ciuda tuturor atrocităților din jurul lor? Ei!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=uJ6mhRZ8LjM]

Ziceam mai sus că omenirea a luat-o pe ulei tare de tot la un moment dat. Spun asta pentru că analizând mesajul muzicii din ultimii 10 ani tot ce aud sunt bani, femei, sex și sunete stupide. Ca să nu mai spun despre piesele fără niciun fel de mesaj…

Dacă stați și vă gândiți bine, situația din România în momentul actual este asemănătoare. Nu ne sunt contestate drepturile constituționale dar nici nu prea ai ce viață grozavă să duci când ești considerat un nimic.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=0pOVElQFNMs]

Știu că nu sunt singurul care s-a săturat și știu că aș ieși pe stradă dacă scopul tuturor ar fi comun și nu ar fi animați de un partid politic. Poate într-o zi…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9H8NwpHEjIM]

2 thoughts on “Muzica lui Martin Luther King

 1. Costin says:

  Legat de cacatul in acelasi loc, sa te uiti la The Help (sau poate l-ai vazut), abordeaza tema asta de care vorbesti. 😉

  Răspunde
  1. Adi says:

   Vazut, placut! Una din negrese a luat si Oscar pentru rol ^_^( aia care se cacase in placinta :D)

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.