Un ateu în Muzeul Creştinătăţii din Galaţi

Sâmbătă, deşi încă nu eram complet recuperat după răceala care mi-a făcut zile fripte toată săptămâna, am fost să vizitez noul muzeu al religie, fostul Muzeu de Artă din Galaţi, actual Muzeul Creștinătății.

Clădirea a fost foarte frumos reabilitată. Arată într-un mare fel. Pe jos avem nuş ce marmură de fiţă, parchet din lemn masiv şi lucios, iar galeriile se vizitează doar cu ghid.

Nici cu încălţămintea spurcată cu caca de cuţi-cuţi de pe trotuarele din Galaţi nu ai voie să calci prin Palatul Episcopal al lui Casian, luat înapoi prin binevoinţa domnului… (Durbacă?) Pentru a vizita Muzeul Creștinătății din Galați, la intrare, pe lângă bilet, primeşti nişte “totoşei” din pungă.

Este expus şi documentul prin care ateo-comuniştii au “confiscat” Palatul Episcopal… în schimbul la “mai multe construcţii, vechi şi noi şi 50 ha de vie”. Cam aşa ceva scrie.

Nu sunt foarte multe exponate, dar sunt frumoase şi interesante. Cărţi vechi şi foarte vechi (de prin 1500), obiecte de cult, straie preoţeşti, tablouri, fotografii – ai ce vedea, ai ce afla.

La Muzeul Creștinătății se fac și nunți

Norocu-mi fu să am privilegiul de a merge din galerie în galerie alături de un nene ghid, care era foarte ok şi nu a dat-o cu Dumnezeu în sus şi în jos, şi cu un cuplu în căutare de biserica perfectă pentru a le pune coroane-n cap şi a le lua banii.

Fireşte, la Muzeul Creștinătății există şi o micuţă biserică, unde se ţin slujbe. Recunosc, pictura este extrem de frumoasă, iar mirosul de mir întăreşte atmosfera grozavă. Oricât de ateu sau anti-religie aş fi, întotdeauna mi-a plăcut arta de genul ăsta.

Revenind la cuplu, se pare că îşi doresc să facă ceremonia religioasă aci. Îi şi înţeleg. Palatul arată superb, numa’ bun de făcut poze şi băgat un acordeon-doo.

Pe de altă parte, după ce s-a reuşit finalizarea investiţiei – cu bani europeni, căci peste tot scrie Regio – acum a venit momentul să şi producă.

În bisericuţa asta e o icoană în care este, cică, o buca’ de moaşte de Brâncoveanu. Fireşte, tipa, când a auzit, jap-jap!, semnu’ crucii şi pupicuţi. Eu m-am uitat mai îndeaproape, era un pătrat mucegăit acolo, de dimensiunea unui cruton… macabru.

Melchisedec Ștefănescu?!

Cel mai mult şi cel mai mult am vrut să aflu ce spune Muzeul Creștinătății despre Melchisedec Ştefănescu. Cam asta ştiam despre el:

Melchisedec Ştefănescu a fost episcop eparhiot al noii eparhii a Dunării de Jos, cu reşedinţa la Ismail (judeţul Ismail s-a învecinat cu judeţul Covurlui) în perioada 1865-1879; numirea sa a fost făcută printr-un decret semnat de Alexandru Ioan Cuza.

Episcopul a fost savant, istoric şi teolog, activând în loja masonică „Renaissance” din Ismail, alături de Mihail Kogălniceanu, pe care l-a ajutat foarte mult în punerea în aplicare a legii secularizării averilor mănăstireşti.

Melchisedec este considerat un adevărat deschizător de drumuri în masoneria din Moldova şi este de apreciat apetitul său pentru cunoaştere şi raţiune.

De asemenea, mai este de apreciat şi faptul că a militat constant pentru cunoaştere şi educaţie, fiind membru al Academiei Române (către care a donat întreaga sa colecţie de cărţi şi manuscrise) şi oferind după moarte, prin testament, o bursă anuală unui tânăr pentru studii la Academia din Kiev.

Chiar are şi tablou pe un hol şi există o juma’ de secţiune dedicată lui Melchisedec Ştefănescu. Fireşte, e foarte “săracă” în detalii. Oricum, dacă vă duceţi la Muzeul Creștinătății, uitaţi-vă atent la toiagul lui Melchisedec.

Mânerul este din fildeş, pe care sunt… hieroglife – este uuuuaaaaauuuu!

Dacă ar fi să-mi doresc vrodată să jefuiesc un muzeu, către piesa asta m-aş orienta.

Din păcate, nu am făcut poze. La intrare am scos portofelul să achit taxa de 5 lei, dar tanti mi-a spus că nu are chitanţe şi nu-mi ia banii. Şi nici nu m-a lăsat să fac poze. La Muzeul Creștinătății era gratuit doar pentru elevi şi studenţi. Adulţii vor plăti, la intrare, o taxă modică de câțiva lei.

Muzeul este deschis publicului de marţi până sâmbătă, între orele 9,00 şi 17,00.

Poze cu clădirea în care funcționează Muzeul Creștinătății:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.