Măsuri „extraordinare” pentru copiii banali

Mi-ar place să vă alăturați și să discutăm nițel despre două chestii interesante ce au apărut zilele astea.

Unu la mână, conducerea Universității „Dunărea de Jos” din Galați a luat decizia organizării unei sesiuni extraordinare de admitere ce va avea loc în zilele de 23, 24 și 25 septembrie pentru ocuparea locurilor rămase libere. Chestia interesantă este că nu se va mai da niciun test de admitere, selecția fiind pe bază de dosar(medie) fix ca în anii trecuți.

Doi la mână, senatul a aprobat legea care introduce bacalaureatul profesional.

Mintea mea vede lucrurile astfel:
1. Prea puțini liceeni au promovat căcatul ăla de examen numit Bacalaureat motiv pentru care facultățile nu reușesc să își acopere locurile. Probabil că numărul ăla de locuri disponibile în vară e calculat astfel încât să se păstreze acreditări, titluri, specializări și-așa mai departe. Judecând așa măsura face sens.
Totuși gândind logic: dacă după 2 sesiuni de admitere în care literally spuma-spumelor, elitele sau caimacul laptelui dintre absolvenții de bacalaureat au fost admiși la buget sau taxă și locurile încă nu s-au ocupat înseamnă că prin măsură asta ștafeta coboară muuuult tare de tot. Nu? Din moment ce plozii care au învățat cât de cât abia au reușit să ocupe locurile de la buget, înseamnă că acum e rândul leprelor să le fie permis accesul la învățământ superior. Ceea ce e rău tare de tot!
Nu înțeleg de ce dracu se iau măsurile astea! Mai știu un caz asemănător: o organizație non-guvernamentală INTERNAȚIONALĂ unde s-a trecut cu vederea limba engleză. Păi în momentul în care faci un așa compromis automat nu mai ești o „intituție” care selectează doar elitele și pierzi din puterea brand-ului, din notorietate și îți scade valoarea. Nu?

2. Până acum am reușit să dezbat chestia asta doar cu mama și nu s-a terminat okay pentru că ea, fiind olteancă și în zodia leului, crede că are dreptate no matter what. Treaba asta cu bacalaureatul profesional ar permite elevilor de clasa a 12-a să aleagă. Astfel ei au dreptul să decidă dacă e mai bine să învețe și să meargă mai departe la facultate sau dacă să se oprească acolo și să opteze pentru o carieră în construcții, reparații auto, salubrizare, pompe funebre, termopane, vopsit de borduri sau… nu știu, bețivan cu normă întreagă și pagină dedicată în caiețelul bombei de la colț de bloc.
Păi dacă tu te duci la munte și vrei să ajungi în vârf și ai de ales între a urca pe jos sau a urca cu telecabina ce ai alege? Când urci cu ale tale picioare trebuie să ai condiție fizică, să cunoști terenul, să ai echipament adecvat și asta implică și nițică ambiție. Cu telecabina… pelea mea, dai un ban și te hăhăi până în vârf.
Singura chestie care nu se pupă în analogia asta este că în cazul bacalaureatului profesional(telecabina) destinația nu este vârful.
Ce pielea mea încurajăm?! Cariera de săpător de gropi sau cea de inginer?

Haida, ce părere aveți vis-a-vis de măsurile astea două?

2 thoughts on “Măsuri „extraordinare” pentru copiii banali

  1. dionis says:

    Legat de primul punct al articolului tau nu prea am ce comenta, ai zis tu bine ce ai zis. Se vede clar acum ca supravietuirea e destul de dura pentru universitatile si facultatile aparute ca ciupercile dupa ploaie.

    Legat de bacul profesional eu am inteles ideea asa. Doamna ministru vrea sa introduca un al doilea tip de examen de bacalaureat, asa cum exista si in alte state, mai exact in Franta, unde bacul e de trei categorii. Motivul aparitiei acestui bacalaureat e unul cat se poate de “nevinovat”, ajutarea tineretului. Numai ca in spatele lui ar fi trebuit sa stea impartirea sistemului educational romanesc in “profesional” si ” bun de facultate ” inca din anii primari. Alegerea “spumei” se facea astfel de la inceput, fara pierderi, cu ajutorul profesionist al unor consilieri, psihologi, profesori specializati.

    O alta intrebare pe care o ridic consta in situatia scolilor de meserii si profesionale. Daca tot exista, nu-i mai bine ca si liceele cu o rata scazuta de promovabilitate la bac anii astia, sa fie trecute in aceeasi categorie ca si ele. Ca macar sa nu se mai bata in piept unii directori si sa se fure sperantele unor copii ca, vezi Doamne, ” am un liceu de renume”.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.