Managementul timpului nu include roșii!

Bă, ne tot plângem că avem atât de multe de făcut încât 24 de ore nu ne ajung. Problema asta nu e caracteristică doar tinerilor ci și oamenilor trecuți de 30 de ani sau business men-ilor. Probabil pensionarii nu mai au problema asta dar hai să îi las în pace de data asta.

Există extraordinar de multe tehnici de management al timpului dezvoltate sau inventate de cei care se frământă cu chestia asta. Unele sunt simple, logice și folositoare în timp ce altele nu fac decât să complice lucrurile. Apăi, prin time management, eu înțeleg modalitatea de a simplifica lucrurile, de a le reduce în acțiuni mici care mănâncă puțin timp că să-ți permită să le rezolvi. De-asemenea, probabil, cea mai eficientă metodă de a rezolva multitudinea de lucruri de pe to-do list este să începi le faci de îndată ce începe ziua…

Metoda Pomodoro mi se pare, personal, o tehnică inutilă, deși sunt mulți care o recomandă. Metoda sugerează intervale de 30 de minute de muncă fără absolut nici o întrerupere, pauze de 3-5 minute și repetiție. Partea inutilă mi se pare partea ce include tot felul de spreadsheet-uri în care să notezi, analizezi și să tragi concluzii. Unde e partea cu simplificatul? Personal nu o văd și am un sentiment nasol că am pierdut timpul răsfoind ebook-ul respectiv. Dacă cineva mă poate lumina, rog să facă lucrul ăsta!

Ce metode ineficiente sau complicate de time management mai cunoașteți? Ce metode eficiente cunoașteți?

6 thoughts on “Managementul timpului nu include roșii!

 1. Adi says:

  Mulțam că m-ai luminat cu treaba Pomodoro!

  În concluzie tot Pareto rămâne baza!

  Răspunde
  1. Gabriel says:

   Citeşte cartea lui Robert Koch, dar doar primele 2 capitole şi ultimul. Cea mai de bun simţ treabă.

   Răspunde
 2. Gabriel says:

  Tehnica în sine nu e stupidă de loc, e stupid contextul în care se tot aduce aminte de ea şi uneori şi contextul în care se aplică este extrem de stupid.

  Tehnica asta funcţionează în cazul task-urilor repetitive, pe care poţi să faci batching (grupare a acţiunilor, cum e optimizarea de procese în fabrică). De ce? Pentru că micşorează efectul legii lui Parkinson, care spune că un obiect ocupă spaţiul liber, neconsumat, din jurul lui. Ca şi exemplu dacă tu trebuie să completezi X chestii în 30 de minute, dacă îţi faci corect implementarea, datorită faptului că legea lui Parkinson nu apucă să funcţioneze, timpul este mai eficient consumat. Înţelegeţi voi rostul ideii?

  Prostia apare în cazul celor care implică această tehnică într-un proces cognitiv complex de tipul planificării, scrisului, design-ului etc, unde valoarea task-ului creşte pe măsura timpului investit până se atinge nivelul de plafonare cognitivă/intelectuală (adică overburn-ul la planificări şi writer’s block la scriitori). Deci 8 ore investite în scris = mai eficiente decât 8 ore investite în reprize de câte 30 de minute; pentru că dacă tu spargi în etape de 30 de minute timpul tău, tu nu apuci să intri în aceea stare de flow (ambiţie/voinţă cum zice CIpi mai sus).

  Scopul oricărei tehnici/strategii de time/task management este să scoţi maxim din minim, 80/20 style şi să îţi realizezi propria metodologie.

  În concluzie, Pomodoro merge pt cei care îl aplică cu cap. Sugestii: citiţi toate cărţile astea de aici http://1cartepesaptamana.ro/carti-time-management/ + acest ebook http://bit.ly/dwnldebook şi o să vedeţi de fapt ce înseamnă eficienţă, eficacitate, productivitate. 🙂

  Întrebări? :p

  Răspunde
 3. Adi says:

  Ciprian Rosca :

  Cred ca treaba aia cu Pomodoro e pentru grupuri mai mari de oameni and shit.
  Personal, cred ca cea mai simpla metoda include 3 elemente: o foaie, un pix si un dram de ambitie sa te tii de ce ai scris acolo!

  Creatorii metodei o promovează ca fiind atât pentru personal time management cât și pentru o întreagă echipă de oameni. Mă rog, sunt de acord cu tine în totalitate! E chiar atât de simplu cum ai spus tu!

  Răspunde
 4. Ciprian Rosca says:

  Cred ca treaba aia cu Pomodoro e pentru grupuri mai mari de oameni and shit.
  Personal, cred ca cea mai simpla metoda include 3 elemente: o foaie, un pix si un dram de ambitie sa te tii de ce ai scris acolo!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.