O nouă indignare naţională: “Cât câştig? Aşa puţin?”

Luni s-a organizat prima extragere a loteriei bonurilor fiscale. Mă temeam că vor extrage o sumă care nu se va găsi pe bonurile mele fiscale, căci o dată pe lună fac cumpărături de aproape 100 de lei, apoi câte 10-20 de lei. N-a fost aşa. S-o extras o zi de sâmbătă, când lumea e liberă şi merge la cumpărături, şi o sumă de şase lei frumoşi. Divin! Cu toate astea, românul nu este mulţumit.

Luni seară, când am ajuns acasă de la muncă, am căutat în cutia cu bonuri fiscale să văd dacă şi eu sunt fericit câştigător. Nu fu să fie. Cumpărasem de vreo 70 de lei din Kauffland pe 6 februarie, aşa că nu am mai cheltuit niciun ban pe 7. Asta e, ghinion.

Dar sunt oameni care au câştigat. Surprinzător de mulţi. Ţin minte că lumea a fost interesată de subiect, când s-a anunţat faimoasa loterie a bonurilor fiscale, dar parcă nu era o bucurie naţională.

ANAF a anunţat că, în doar două zile de la extragere, deja se prezentaseră vreo 4.200 şi ceva de bonuri fiscale câştigătoare. Ţin minte că luni, după extragere, pe pagina de Facebook a cotidianului “Viaţa liberă” cineva comentase cu entuziasm “AM CASTIGATTTTT!!!!!”. Se pare că bucuria a durat doar două zile.

Probabil vor fi undeva la minim 5.000 de câştigători. Fondul de premiere a constat în un milion de lei noi. Matematica ne spune că le va revine câte 200 de lei de căciulă, din care ANAF va opri un impozit. Banii ăştia se vor da oamenilor în termen de 60 sau 90 de zile, din câte îmi amintesc. Adică peste minim două luni.

Aşa că atitudinea de câştigător s-a transformat în atitudine de pagubă. “Cââââât? Aşa puţin? HUĂĂĂĂĂ!”. E clar că iarăşi a fost mânărie şi alte conspiraţii.

Din punctul meu de vedere, populaţia pierde din vedere un aspect foarte important: tot “bâlciul” ăsta cu loteria bonurilor fiscale are un efect super benefic – scade evaziunea fiscală. Practic, toată România constribuie la o Românie o ţâră mai bună. De asemenea, să ne amintim că la o loterie obişnuită cumperi un loz. Dacă nu câştigi nimic, te alegi cu nimic. Aici, cumperi ceva ce îţi trebuie, iar dacă nu ai câştigat, nici nu ai pierdut.

Următoarea extragere va avea loc abia pe 19 iulie. Se vor calma spiritele până atunci, bat pariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.