Liceul- un fel de Mordor

Am terminat cei 4 ani minunați prin 2007 și am rămas în urmă cu schimbările ce au mai apărut pe parcurs. Din fericire pentru mine am un frate mai mic, în clasa a 10-a la un liceu cu profil economic. Nu e tocmai cel mai eminent elev din școală dar nici vreo scursură a societății. E cam ca mine așea. Totuși, lucrurile nu prea fac sens.

Despre materiile de bază voi vorbi altă dată, acum vreau să abordez nițel limbile străine. Eu începând cu clasa a 2-a am studiat franceza. Nu am avut cine știe ce profesori exigenți și determinați să scoată din noi adevărați francofoni dar vreo 10 clase de franceză au fost. Abia din clasa a 5-a am început să studiem și engleza. Evident că o studiam la fel de des ca educația fizică. Mă rog, mi-a plăcut și mi-a fost ușor să fiu unul dintre cei mai buni din clasa mea.

Totuși, suntem în anul 2012, trendurile nu mai sunt secrete ascunse prin studii de specialitate. Franceza este în momentul de față- păăăărearea mea, evident- o limbă străină ce-ți este de folos dacă vrei să pleci în Franța, Canada sau Senegal(cred). În rest, e la fel de folositoare ca o pereche nouă de ciorapi în mijlocul deșertului. Engleza a acaparat totul, toată lumea vorbește în engleză, toți artiștii cântă în engleză, până și animalele se reproduc în engleză.

De ce li se bagă copiilor pe gât 2 ore de franceză pe săptămână și doar una de engleză nu am să înțeleg niciodată. Okay, să zicem că într-o oarecare măsură franceza este mai dificilă decât engleza. Să mai adăugăm și faptul că în general românii bâjbâie nițică engleză- yes, yes, i understand!- dar mintea mea îmi spune că ar fi mai bine să stăpânești o limbă străină decât să bâjbâi două.

Mă gândeam:
-Cei care fac programa școlară nu se sfătuiesc niciodată cu tinerii ce urmează să „sufere” de pe urma sa?
-Studiile de specialitate, internetul și toată treaba cu social media e irelevantă?
-De ce nu se face un sistem prin care elevul să-și poată alege limba străină pe care vrea să o învețe?
Ministerul Tineretului, Educației, Cercetării și Inovației, cică…

Sursa foto: troll.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.