Libertatea are deadline!

Acum ceva timp în articolul „Boșorogilor” vă spuneam cum generația noastră, numită de specialiști Millennials este net avantajată(sau dezavantajată în funcție de cum vreți să priviți totul) față de generația anterioară, Generația X.

Nu mai intru în detalii în ce constau aceste avantaje, ci voi alege doar unul dintre ele, probabil și cel mai important. Cred că undeva prin anul 2000 internetul a devenit accesibil tuturor. E clar, nu aveam cu toții calculatoare pe atunci daca dacă îți doreai să vezi cu ce se mănâncă dracia numită world wide web, puteai merge la biblioteca publică și aveai o oră de click-uit aiurea(la vârsta aia nu știam mare lucru). Țin minte că cea mai populară pagină, pe vremea aia, era createafart.com unde puteai crea un vânt și îl puteai trimite prietenilor tăi. Inteligent, nu încape îndoială.

În momentul în care ai mei au decis că merit drept premiu un calculator lucrurile s-au schimbat. Deși simplul fapt că dețineam ceva mai destept decât mine mă minuna. Dar peste câteva luni am reușit să intru și „în rețeaua dă cartier” și internetul a fost la picioarele mele. Țin minte că la doar 3 ore după ce am avut efectiv acces la internet acasă, softul de operare al calculatorului a fost mâncat de viruși. Amintiri frumoase, zău! Pentru mine internetul a însemnat libertate de comunicare la orice oră, o sursă inepuizabilă de informații și resursa mea de fun și bună dispoziție. Toate chestiile astea fiind obținute în schimbul unei sume modice.

Mă jur și vorbesc foarte serios! De aș fi băiatul lui Ștefan Joburi sau al Ionuț Profund(Johnny Deep), mi-aș cumpăra fiecare soft ce îmi e necesar, fiecare melodie ce-mi place și orice film aș vrea să văd. Dar în momentul în care câștig atât cât să-mi achit facturile și să ies afară de câteva ori într-o lună, păi nu știu cum să vă spun dar pirateria este cel mai bun prieten al meu!

ACTA spune moarte pirateriei! ACTA, ești un măgar(-iță, că nu îmi pot da seama ce gen are)! ACTA nu este o altă personalitate de-a mea ci abrevierea de la Anti-Counterfeiting Trade Agreement, sau pe românește Tratatul Comercial Anti Contrafacere. Nu sună amenințător până aici, vorba aia, nu sunt hacker, nu îmi pasă. Dar din câte am înțeles eu există foarte mari șanse să existe câteva scopuri ascunse în toată treaba asta. Practic și logic, monitorizarea celor care piratează se poate face printr-o singură modalitate: monitorizând pe toată lumea. De ce? Pentru că oricine poate fi un pirat, chiar și eu sunt un pirat pentru că nu am licență pentru pozele pe care le folosesc la articole.

Bun, mă monitorizează, dar dacă eu nu piratez, nu am ce să pățesc(după deviza „Tu nie n-ai și să-mi fași!”). Okay, o să sune conspirativ și alte mumbo-jumbo de genul, dar cam face sens. Cum poți controla pe cineva? Știind absolut ce face, cu cine face și când face. Nu încape îndoială că există deja metode de a afla chestiile mai sus menționate dar dacă aceste lucruri ar fi și legale… S-ar termina! Practic, organele în cauză ar avea acces la informații precum conturile mele bancare și tranzacțiile pe care le fac(am miliarde frateeee!) dar mai presus de atât ar avea acces la ceea ce gândesc. Să luăm un scenariu ipotetic. Pe facebook, am ca prieteni vreo 500 de persoane. Să zicem că la un moment dat, mă simt furios și spun ceva de genul: Urăsc guvernul, îl urăsc pe președinte și ar fi momentul să facem o revoluție! 10 dintre prietenii mei îmi împărtășesc opinia și la rândul lor dau mesajul mai departe. 9 dintre prietenii lor sunt de aceeași părere și împărtășesc mesajul mai departe… Și uite așa de la un gâng furios se ajunge la un zvon care în doar câteva minute ajunge în toată țara. Întrebarea mea este: ar fi organele respective îndreptățite să spună că eu, cel care a lansat mesajul, a instigat la revoltă?

Poate aberez, poate nu. Sincer, cred că într-o oarecare măsură, democrația nu este bună. Aș prefera un comunism customizat pentru că de multe ori e bine să le impui oamenilor anumite lucruri sau poate pentru că pe vremea aia nu îți era teamă că faci o facultate degeaba. Ei bine, mie treaba cu ACTA(mă refer strict la partea de on-line) mi se pare o revenire la partea din comunism care a dat naștere, în România cel puțin, la evenimentele din iarna lui 1989. Realizați cât de aberant este să crești și să educi o persoană(la Millennials mă refer)cu concepția că poate sau că trebuie să spună ce gândește ca mai apoi să-i impui să nu mai facă asta?!

În momentul de față ACTA a fost adoptat(ă) de Australia, Canda, Japonia, Coreea, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore și Statele Unite(cei din urmă fiind și cei care au venit cu inițiativa, mai mult ca sigur, deși „oficial” totul a luat naștere din „prietenia” dintre USA și Japonia- poate pe deviza: dacă nu ești de acord cu ce spun, îți mai dau un cadou ca în august 1945!). Uniunea Europeană, din care face parte și România, precum și celelalte țări care „o ard cu păru-n ochi” au deadline până pe 31 Mai 2013.

Imaginați-vă și hai să facem ceva! Poate unii dintre voi care sunt mai troli(că e la modă apelativul în ultima perioadă) or să spună: OMG! Îmi donaldez pr0n să am pentru toată viața acum, cât mai pot! Dar să privim the big picture și ce urmări ar avea toată idioțenia asta!

Separate yourself from the unthinking majority și spune ce crezi! Acum, cât mai poți! Deci, ce părere ai?

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ&w=560&h=315]

5 thoughts on “Libertatea are deadline!

  1. Pingback: Z de la Zonga « New is always better!
  2. Pingback: Youtube, Y U COMMUNIST?! « New is always better!
  3. Pingback: Margin Call și Occupy Wall Street « New is always better!
  4. Roiu Ionuţ says:

    Omul doar dupa ce pierde apreciaza. La fel si cu ACTA, nu le pasa, nu se intereseaza, dar o sa se intample. Intrebarea este ce o sa se intample mai intai: Faliment mondial sau ceva gen ACTA. 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.