Libertatea de exprimare pentru omul de rând

Cred că o foarte mare parte din populaţia României înţelege greşit conceptul de libertate de exprimare. Poate sunt rău şi-mi place să generalizez aiurea, dar tind să cred că genul de persoane despre care vă voi scrie în continuare are probleme la mansardă.

Se dă un editorial în care se enunţă câteva idei perfect valide, idei pe care le aprob: “Moftul cu libertatea de exprimare”. Mă rog, cred că undeva la 30 la sută dintre cititori nu se obosesc să citească şi ce este sub titlul unui articol, fiindu-i de-ajuns cinci cuvinte pentru a-şi forma o opinie – am tras concluzia asta citind şi administrând mii de comentarii în doi ani de zile.

Apoi se dă acest comentariu:

perfect de acord .. atunci de ce sub articol este scris: ” Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare şi pot angaja răspunderea civilă şi/sau penală a autorului acestora.”

noi , cititorii care nu suntem jurnalisti nu avem drept la libera exprimare?

Adică, ce, el nu are voie să înjure, să fie rasist sau să incite la violenţă? Nu i se cuvine cumva dreptul de a-şi vârî chestii obscene în gura unuia şi a altuia?! Aia-i libertate de exprimare pentru el – care a semnat, fireşte, cu “io”. Vorbesc din experienţă. În fiecare zi trebuie să apară măcar un cocsar care să înjure pe cineva, iar după ce se trezeşte că i-a fost invalidat comentariul îşi bagă toate cele în gura mea şi mă face comunist împuţit.

Şi tind să cred că totul se reduce la lipsa de educaţie şi la lipsa dorinţei de a citi chestii nepornind cu o părere construită în urma titlului. Mă rog, nu vrea să jignesc, nu zic că toţi sunt la fel, dar o foarte mare parte din populaţia Galaţiului din prezent este formată din oameni care au migrat, pe vremea lui Ceauşescu, de la sapă şi păscut animale, la oraş, pentru a munci în Combinat.

Greşesc dacă adaug faptul că genul de persoane ca “io” crede că dacă plăteşte abonament la internet, tot ce este pe W.W.W. i se cuvine şi trebuie să fie moacă?

Pentru clarificare, de pe Wikipedia:

Articolul 10 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale prevede:

1. Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Prezentul articol nu impiedica statele sa supuna societatile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare.

2. Exercitarea acestor libertati ce comporta indatoriri si responsabilitati poate fi supusa unor formalitati, conditii, restringeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si pevenirea infractiunilor, protectia sanatatii sau a moralei, protectia reputatiei sau a drepturilor altora pentru a impiedica divulgarea de informatii confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.

1 thought on “Libertatea de exprimare pentru omul de rând

  1. Oama says:

    Eu asta n-am inteles, Adi, de ce pun oamenii egal intre libertatea de exprimare si jignirile ca mod de exprimare. Mi se zice ca n-am trait in comunism ca sa apreciez la adevarata ei valoare aceasta libertate, si ca e fundamental ca eu sa pot sa te injur si tu sa poti sa ma dai in judecata pentru asta.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.