Cum se vede legea care interzice fumatul în spații publice de-o parte și de alta a „baricadei”

„În sfârșit”, parlamentarii din Camera Deputaților au aprobat legea care interzice fumatul în spații publice. Deja au apărut sute de reacții și sunt ferm convins că și în newsfeed-ul vostru Facebook se discută despre treaba asta.

Într-adevăr, lucrurile sunt cam ciudățele. De când mă știu fumător, barul era locul unde mergeam ca să stau de vorbă/petrec împreună cu oameni dragi, timp în care fumam și beam chestii.

Acum o parte din toată definiția unui bar a dispărut din cauza legii care interzice fumatul în spații publice.

În realitate, toți fumătorii realizează că fumatul în sine este dăunător. Atât lor, cât și celor din jur, care au fost numiți, generic, fumători pasivi. Într-adevăr, am fost în locuri unde fumul de țigară era prea mult și deja îl simțeai în ochi.

Mno, pe de altă parte, sunt șanse ca legea care interzice fumatul în spații publice să îi facă pe unii să renunțe complet la țigări. Ceea ce ar putea fi un lucru bun pentru ei și un lucru rău pentru producătorii de țigări.

Nici măcar țigara electronică

Da, legea care interzice fumatul în spații publice se referă și la țigara electronică – deși ea nu produce fum, ci abur. E adevărat că numeroase studii arată că un fumător pasiv poate suferi mai mult decât unul activ, iar din punctul ăsta de vedere poate că legea este dreaptă.

Nu am de ce să fiu egoist și să spun că sunt complet împotriva legii care interzice fumatul în spații publice, pentru că îmi place să cred că confortul meu personal și libertatea de a face exact ceea ce vreau se termină în momentul în care te afectează pe tine, oricine ai fi tu.

Așa că dacă privim lucrurile din punctul ăsta de vedere, legea care interzice fumatul în spații publice este o chestie de bun simț, un pas în plus către civilizația aia la care visăm cu toții.

Chiar nu o să se mai fumeze în baruri?

Poate ați observat, poate nu, dar chiar și în prezent, înainte ca legea care interzice fumatul în spații publice să ajungă la Iohannis pentru promulgare, există o lege care îi obligă pe cei cu baruri/cluburi/restaurante fie să facă o zonă separată pentru nefumători, fie să interzică complet fumatul, fie să-l permită complet. Tocmai de aia la intrare, în unele locuri de acest gen, există o hârtie pe care scrie „În acest local fumatul este permis”.

Legea care interzice fumatul în spații publice, de pe partea cealaltă a „baricadei”

Okay, fiecare dintre noi, fumător sau nefumător, are sau nu o opinie despre legea care interzice fumatul în spații publice. Am văzut oameni care condamnau vehement legiferarea și oameni care erau super încântați. Este absolut irelevant dacă ești fumător sau nu, o opinie despre chestia asta trebuie să ai.

baruri in care se fumeaza galati

Dar voiam să știu și cum se vede legea de pe partea cealaltă a „baricadei” – adică din punctul de vedere al unui administrator de bar – așa că am stat puțin de vorbă cu Dan Onose. Dacă numele nu vă spune nimic, este vorba despre Daily Pub – probabil cel mai mișto loc din Galați pe care, în ultima perioadă, nu l-am mai frecventat la fel de des cum o făceam cândva.

„Sunt PRO”

Dan este și el fumător, dar acasă nu fumează. „Sunt pentru legea asta și am susținut-o încă de la început”, cam asta fu chestia cu care a început discuția despre legea care interzice fumatul în spațiile publice.

În cursul săptămânii Dan nu fumează la fel de mult ca mine, dar în weekend lucrurile se schimbă. Vineri și sâmbătă noapte e în Daily Pub și alături de Liviu și ceilalți membri ai staff-ului inhalează cantități enorme de fum. Ai putea spune că e absolut normal pentru un fumător, dar adevărul este că mare parte a fumului vine de la clienți.

Am aflat și că într-o noapte de vineri sau sâmbătă, când în Daily Pub sunt party-uri până spre dimineață, se vând sub 100 de pachete de țigări, iar câștigul pub-ului din toată „afacerea” este infim.

Dan a mai ridicat un punct de vedere foarte bun, căruia tind să îi dau dreptate: s-ar putea să crească consumul. Da, am avut momente când trăgeam de o bere destul de mult pentru că eram ocupat să fumez.

În concluzie, de îndată ce legea care interzice fumatul în locuri publice va intra în aplicare în Daily Pub nu se va mai fuma. Va fi o perioadă de tranziție, poate chiar ciudățică. Dar atât Dan, cât și eu, credem că încet-încet, pe parcursul a câteva săptămâni sau luni de zile, lucrurile vor reveni la normal și oamenii se vor obișnui să nu mai fumeze.

Bonus: The Mono Jacks și Luna Amară

După tragedia de la Colectiv a urmat o perioadă destul de nasoală pentru absolut toți iubitorii de muzică faină. S-au anulat concerte, nu prea îți venea să te duci la concerte etc. Perioada a fost aproape identică și în cazul administratorilor de baruri.

The Mono Jacks și Luna Amară vor concerta la Galați, în Daily Pub, în primele luni ale anului 2016. Dacă Iohannis semnează legea care interzice fumatul în spații publice și va fi și pusă în aplicare, sunt șanse ca aceastea să fie primele concerte fără fum de țigară din Daily Pub.

Tu ce părere ai despre legea care interzice fumatul în spații publice? Spune-mi în secțiunea de comentarii.

Foto de Paul Coev, Daily Pub

5 thoughts on “Cum se vede legea care interzice fumatul în spații publice de-o parte și de alta a „baricadei”

 1. Slashu says:

  Administratorii de localuri au si alte avantaje:
  – nu mai trebuie sa investeasca in instalatii supradiemnsionate de ventilatie pentru a incerca sa mai “aeriseasca” spatiul
  – service-ul aerelor conditionate si ventilatoarelor facut mai rar
  – curatenia facuta mai usor si cea generala mai rar (pt. ca DA, fumul acela se depune pe TOT ce prinde)
  – apar si alti clienti care pana atunci nu prea intrau prin localuri de gen: nefumatori, sportivi, familii cu copii
  Cat despre avantajele fumatorilor:
  – stand afara la o tigara si nu in fum continuu, hainele nu se vor mai imbacsi de fum
  – halena expirata va fi mai placuta, mai aerisita, tot pt. ca stau afara la aer curat
  – vor fuma mai putin, poate sa fie si imboldul de a se lasa, daca asta doresc, fiind cunoscut tuturor motivul cel mai des al “reapucarii”: “am mers in pub/bar/club cu prietenii si se fuma la greu”… e ca si cum ai incerca sa te lasi de bautura, stand la masa cu unii care beau continuu si simti mirosul – iti trebuie vointa de fier!
  Despre avantajele nefumatorilor nu mai vorbesc, cat despre libertati: “daca eu vreau sa scuip pe strada, pentru ca mie nu mi se pare ceva gretos, ba chiar normal, de ce sa existe lege impotriva? Fac ce vreau eu!” 😉

  Răspunde
 2. Oana says:

  S-ar putea să nu mai trag de bere, cum se plânge onor-domnul patron, pentru că s-ar putea s-o beau acasă. Nu trăgeam oricum, dar uite că nu m-am gândit până acum că vreun patron ar sta să-mi numere fumurile de țigară, gândindu-se în acest timp că puteam lua o gură de bere. Aduce un pic a povestea cu ăla care voia să taie coada pisicii că se face frig în casă când intră pe ușă. Tot felul de Harpagoni și Hagi Tudose, dar nu știu de ce mă mir din partea unuia care a făcut petrecere de Halloween în plin doliu național, să nu-i scadă cumva profitul…
  Altfel, sunt de acord cu interzicerea fumatului în aglomerații (concerte, clubbing), poate chiar și în restaurante – nu e plăcut să mănânci în fum de țigară. Dar pentru barurile cu câteva mese, la care stai să bei ceva, liniștit, la masă, nu pot să zic că apreciez interzicerea totală. Dacă totuși se vor prevala de acel articol 3, cu spațiile dedicate fumătorilor, voi merge acolo pentru asemenea ieșiri.

  Răspunde
  1. Adi says:

   Well, am mai scris pe aici de treaba cu „plin doliu național” și faptul că nu a afectat pe toată lumea la fel. E absolut normal.
   Eu când nu fumez beau mai mult, că simt că-mi lipsește ceva, de exemplu. Treaba cu trasul de bere am spus-o eu, că așa fac eu uneori…

   Răspunde
   1. Oana says:

    Doliul național era o chestiune de respect, nu de cât te-a afectat sau nu. Dar nu mai are rost discuția.
    Știu că treaba cu trasul de bere ai spus-o tu, dar pornind de la ideea lui că se va consuma mai mult.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.