Imobiliare – Și tu vrei să-ți cumperi casă?

Hai să luăm cu toții o pauză și să ne uităm puțin în jur. Am crescut, ar fi trebuit să ne maturizăm și să începem să fim „pasionați” de imobiliare. Totul în speranța că vom reuși la un moment dat să ne cumpărăm un loc al nostru.

Chiar ziceam într-o postare anterioară că o cam trecut vremea de uitat pe net la componente de PC-uri pentru jocuri și a venit momentul să ne uităm după de-ale casei: detergent, balsam de rufe, odorizante de budă sau cameră, prosoape, canapele, covoare etc.

Recunosc, simt o oarecare presiune. Poate pentru că-s prost.

Mai am puțin și schimb prefixul – 2 se transformă în 3. Din punctul meu de vedere, vârsta aia e un prag psihologic al maturității.

E momentul ăla când nu mai stai pe net, pe grupuri de autiști digerând cancer sub formă de memes, ci pe site-uri de imobiliare uitându-te după o casă.

Să-ți cumperi casă pare doar un vis frumos

imobiliare vise

Amu câteva luni mi-am cumpărat un pachet de țigări L&M după ce am primit un SMS că e ceva concurs. Mecanismul fu simplu: fiecare pachet cu 20 de cuie de sicriu avea un cod pe care-l introduceai pe un site și puteai câștiga mai multe premii.

Potul cel mare era fie o casă, fie 45.000 de euro.

Cu gândul la „oioioioioioioioioi!” am și început să răsfoiesc site-urile de imobiliare. Apartamente cu două camere, cu trei.

Mi-a murit subit.

Deși în subconștientul meu îmi doream premiul cel mare la țigări – și băgam de-alde trei pachete în două zile, ca să strâng coduri multe – mi-am dat seama că degeaba aș fi câștigat.

Dacă te uiți peste anunțurile de imobiliare, mai ales în Cluj, o să vezi chestii de genul:

 • Garsonieră în [introdu cartier comunist la alegere aici]
 • 26 mp
 • termopan
 • centrală
 • ușă metalică
 • 45.000 de euro.

„Doar strângând bani îți poți cumpăra casă”

imobiliare avans prima casa

Am tot auzit chestia asta și sunt de acord cu ea complet. Doar strângând bani ai șansa să îți cumperi un locușor doar al tău.

Prin ceea ce urmează să spun nu îmi plâng de milă. Sunt ferm convins că sunt mulți alții ca mine.

De când am ajuns la Cluj, eu și femeia punem lună de lună bani de-o parte. Strângem nu doar din portofel, ci și din buci.

 • Nu mâncăm în oraș – cred că am fost la restaurant doar de vreo 2-3 ori în 9 luni.
 • Ieșirea în oraș din weekend se rezumă la cumpărături în Kaufland. Nu, nu cumpărăm cașcaval Delaco, ci branză cu logo Kaufland pe ea.
 • Marea majoritate a țoalelor ni le cumpărăm din second-hand – sau din China.
 • La job nu ne dăm comandă de mâncare, ci ne facem clasicul sanviș de acasă – 2 felii de pâine, o felie de mezel și o pungă.
 • Ieșim la o băută cu prietenii doar o dată pe lună.

Atât.

Ce-i drept, ne-am cumpărat o combină frigorifică, un birou cu bibliotecă și încă niște chestii necesare pentru casă.

Câți bani am strâns până acum? O nimica toată. Mai ales dacă iei în considerare faptul că sunt șanse mari ca avansul minim pentru Prima Casă, să crească la 10%, cum o făcut ING-ul.

Te caci în ele de imobiliare?

imobiliare apartamente cluj

Câți dintre voi se simt bine cu gândul că își vor cumpăra o casă pe care o vor termina de plătit în jurul vârstei de 60 de ani? 60 de ani!

Da, nici eu.

Automat, te întrebi unde ai greșit. Când trebuia să începi să strângi bani?

 • De la prima filă de CEC, la 14 ani?
 • De îndată ce ai terminat liceul?
 • De îndată ce ai terminat facultatea și ai prins un job plătit cu minim pe economie?

Situația suge, asta-i clar.

Ai mei și-au cumpărat casa cu banii jos

imobiliare apartamente ieftine

Știu că făcând credit o să stau mereu cu stresul să nu se întâmple ceva și să nu mai pot plăti. Din păcate, știu și că venitul meu și al femeii nu ne asigură un credit destul de mare pentru a ne cumpăra ceva ok în Cluj.

E de căcat complet.

Cu toate astea, nu îmi amintesc să-i fi auzit pe ai mei având aceleași probleme. Culmea, nici ei nu se trag din familii bogate. Și-au cumpărat apartament cu banii jos.

Nu zic sub nicio formă că era mai bine pe vremea aia.

Dar simt o oarecare nedreptate și mârșăvie. Mulți dintre oamenii care nu au avut nevoie de credit pe 30 de ani ca să-și cumpere casă au ajuns să ne înjure pe noi și pe corporațiile la care unii dintre noi lucrăm.

„Huă, Europa! Huă, corporații! Huă, Cioloș!”

Și pe final zic să ne amintim cu drag de perioada când toți ăștia care ne apropiem de 30 de ani ne jucam lipsiți de griji în pământ sau ne rupeam mâinile cocoțându-ne prin copaci după fructe, în timp ce majoritatea celor care ne înjură acum își luau mumu de la Iliescu & Co.:

 

3 thoughts on “Imobiliare – Și tu vrei să-ți cumperi casă?

 1. Florin says:

  Complet de acord cu tine. Unde mai pui că şi eu mi-aş dori casă în Cluj?

  Răspunde
   1. Florin says:

    Să ştii că s-au scumpit şi aici foarte mult. Sunt apartamente cu 2 camere, vai de soarta lor, pe care se cer de-alde 50.000 de euro. E drept, găseşti şi preţuri bune. Dar din ce în ce mai rare. Iar de salarii şi posibilităţi de a schimba locul de muncă nu are rost să îţi zic, că ştii deja …

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.