Homo sapiens sau homo… și-atât?

Homo sapiens sau homo… și-atât?!

Nu, nu mă refer la homosexualitate. Sincer, nu am nici o problemă cu ea atât timp cât e departe de mine și nu văd pe stradă doi gongalai dându-și mozoale.

Pentru că gândesc destul de mult și îmi place să formulez tot felul de teorii și clasificări, mă gândeam, pentru că gândesc(epic), să prezint una dintre aceste clasificări.

Probabil suntem egali într-o oarecare măsură dar sunt persoane ce pur și simplu refuză să își folosească un anumit organ, probabil cel mai important: creierul. Îmi place să cred că fiecare e bun la câte ceva și că fiecare are acea sclipire de geniu.

Pe de-o parte avem clasa „homo sapiens”, formată din oameni ce fac tot posibilul să-și îndeplinească toate nevoile elementare, după cum vă spuneam în articolul „I always (k)NEW it but this is better!”, urmând ca în momentul în care acest lucru este atins să își dorească mai mult. Părerea mea este că poți face mai mult atât timp cât chiar faci ceva în sensul ăsta. Practic, dacă îți dorești să ajungi CEO dar te mulțumești cu un job micuț care te stresează și din care nu înveți absolut nimic, înseamnă că ar trebui să-ți reevaluezi visele. Așadar, persoanele din această categorie sunt persoanele care mereu caută mai mult, mereu acceptă o provocare gândind că până și un eșec ar fi benefic, pentru că din eșecuri sunt foarte multe lucruri ce merită învățate. Persoanele din această categorie experimentează până în momentul în care află egzact(nu-i așa) la ce sunt bune, urmând ca apoi să lucreze pe atuul lor. Oamenii ce fac parte din această categorie aleg ceva mai dificil și nu se dau în lături de la o viață de câine atât timp cât știu că făcând asta vor ajunge cu un pas mai aproape de visul lor. Oamenii din categoria asta au vise mari și sunt conștienți că majoritatea viselor devin realitate doar prin propriile eforturi.

Mă refer strict la tineri și înțeleg că e dificil să știi ce vrei, e greu să afli la ce ești bun, mai ales când școala nu prea te ajută în sensul ăsta. Dar nițică gândire face miracole. Algoritmul nu e dificil, practic pleci de la ce îți plăcea în liceu, punând accent pe ce vise aveai pe vremea aia și tragi concluzii observând felul în care ai evoluat. Spre exemplu, dacă în liceu erai cel mai bun la matematică dar ai ajuns student la litere, e clar că matematica nu era de tine, din moment ce ai ales să fugi de ea. Singura concluzie ar fi că ai o minte ce funcționează logic, după reguli clare.

Mai mult ca sigur, undeva în perioada facultății, un job ajută. Nu e musai să fie în timpul anului universitar, e destul să fie ceva de vacanță. Experimentează diferite domenii, vezi cât de greu trece timpul făcând acele lucruri și trage concluzii: „asta e de mine” sau „hai să încerc și altceva”. Fă lucruri, citește despre acele lucruri și vezi cum îți reacționează mintea(în caz că te ia cu somn după 10 rânduri, înseamnă că nu prea e pentru tine).

Pe cealaltă parte, mai există categoria de „homo și-atât”. Ei sunt oameni comozi, pe care îi deranjează foarte mult efortul de a gândi în perspectivă. Majoritatea se ascund după deviza „eu trăiesc clipa frate! Nu știu nici ce am să fac mâine și nu-mi fac planuri pentru că există mereu șansa șă mor peste 5 minute.” No, bine, e alegerea lor. Dar în mare parte ei sunt cei ce se plâng că lucrurile nu merg bine în țară, că salariile sunt la baie, că școala nu te ajută cu nimic, că Băsescu și Boc fură și nu le pasă de nimic și-așa mai departe. Persoanele din categoria asta, preferă să stea și să-și plângă de milă în loc să se ridice și să facă. Se mulțumesc cu un job groaznic, de pe urma căruia câștigă cât de cât binișor și privesc cu suspiciune orice poveste de succes. Se simt de multe ori cu musca pe căciulă când văd că unele persoane reușesc să ajungă sus chinuindu-se, învățând, trecând prin situații grele, preferând să facă glume pe seama lor, încercând să-și ascundă propria rușine. Au o gândire minimală și s-au autoeducat să se mulțumească cu niște lucruri mult prea mici și banale și de multe ori clachează în fața unei oportunități ce implică și ceva responsabilități. Întotdeauna îl iau pe „nu știu” în brațe și refuză să se dezvolte. Probabil nu sunt la fel de triști ca cei din segmentul „homo sapiens”, dar aceștia din urmă văd lucrurile ca fiind extrem de triste pentru cei „homo și-atât”.

Indiferent din ce categorie faceți parte, faceți eforturi să vă dezvoltați și să gândiți lucrurile în perspectivă!

Ce părere aveți? Să fie oare o clasificare izvorâtă din aroganță? Mai există și alte tipuri de tineri ce nu fac parte din nici una dintre aceste două categorii? Voi ce algoritm ați folosit pentru a vă da seama la ce sunteți buni sau să realizați ce vă place să faceți?

3 thoughts on “Homo sapiens sau homo… și-atât?

  1. Adi says:

    Probabil niciodată. Dacă vorbim despre profesorii din Generația X, lucrurile sunt simple. Ei deja au o părere formată despre Generația Millennials și nu o vor schimba. Ei ne văd ca pe niște ființe ce participă la orele lor doar pentru că nu au altceva mai bun de făcut, ne văd determinați să le mâncăm zilele și atât de aroganți încât nimic din ce ne spun este interesant. Îi înțeleg pe de-o parte(uneori și eu sunt ritard – vezi orele cu Cenac) dar de multe ori aparențele inșeală și din păcate, ei nu dispun de răbdarea necesară pentru a vedea acest lucru.

    Răspunde
  2. Gabi says:

    Pe lângă multe cauze pentru lipsa de formare şi determinare, vreau să scot în evidenţă zgârcenia nesimţită a unora de a transmite cunoştinţele acumulate sau chiar simple informaţii (mai ales când sunt şi plătiţi pe un post) care sunt un factor major pentru un tânăr ce nu şi-a mâncat încă gălbenuşul.Când vor înţelege oare că sunt sula din coastele evoluţiei?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.