Help wanted! Care-i treaba cu studiile superioare, angajatori și salarii?

angajatori salarii
Poate că nu sunt singurul care are nedumeriri în ceea ce privește legătura dintre salariu, studiile superioare finalizate și angajatori, motiv pentru care prefer să întreb înainte să acuz. Mi-s paralel cu tot ceea ce ține de legislație și alte prevederi legale, dar mi-s curios.

Așadar, pe scurt, întrebarea mea sună în felul următor: dacă o persoană a fost angajată pe un contract individual de muncă în perioada când încă era la școală, dar a terminat studiile între timp, angajatorul este obligat de lege în vreun fel să facă modificări în ceea ce privește salariul persoanei sau nu?

Am citit niște chestii cum că nu mai există reglementări de genul din 2011, când angajatorul era obligat să asigure o leafă minimă în funcție de studiile angajatului, dar să mor de înțeleg mai mult de-atât.

Deci dacă cineva cunoaște aspectele astea, rogu-vă, lămuriți-mă și pe mine.

* Încerc să găsesc o utilitate celor peste trei ani de zile pe care i-am petrecut într-o instituție de învățământ superior. Aș fi cam trist să aflu că mi-am cam irosit perioada asta din viață deampulea și mi-aș pierde complet speranța în România. Poate exagerez. Oricine citește aceste rânduri și mi-e coleg de muncă… mneh, sunt curios.

3 thoughts on “Help wanted! Care-i treaba cu studiile superioare, angajatori și salarii?

 1. DCP says:

  În principiu e ok ce s-a scris mai sus. E clar ca postul trecut in contract este unul care nu necesita studii superioare, daca la momentul angajarii nu le aveai. Acum, singura varianta e sa ceri refacerea contractului de munca, eventual o incadrare ca redactor (unde s.s. sunt considerate obligatorii). Care-s pasii concreti nu stiu, probabil te poate lamuri un specialitst in resurse umane.

  Răspunde
 2. Cristi Marian Ochiu says:

  Hai ca incerc si eu sa imi dau cu parerea …
  1. Atata timp cat muncesti in domeniul studiilor, angajatorul este obligat sa iti acorde salariul minim conform studiilor efectuate, si necesare postului. Pentru studii medii nu cred ca e cazul sa iti zic care este, din ce tin minte … salariul pentru studii superioare era aprox. 1,5 din cel minim pentru studii medii.
  2. Reglementarile alea … care nu iti plac tie … sunt facute sa te ajute pe tine, nu pe el, deci ar fi in avantajul tau sa iti cunosti drepturile, pentru ca de obligatii se va ocupa angajatorul sa le afli pe toate.
  3. Strict la intrebarea despre job si despre incadrarea conform studiilor superioare … nu, nu este obligat, el are nevoie de muncitor … nu de inginer, e alegerea ta ca ai terminat inginerie dar vrei sa ramaii sa muncesti ca si muncitor (aici ma refer si la indatoriti dar si beneficiii).
  PS: e doar o mica exagerare, nu trebuie neaparat sa fie si un caz real ce am zis mai sus.

  Răspunde
 3. Gabriel Ursan says:

  Nu știu nici eu prea bine, dar dacă te ajută știu următoarele: dacă ești angajat pe o funcție de specialitate (care necesită studiile tale superioare), angajatorul este obligat să-ți mărească salariul în acte. Dacă nu, nu. Adică, dacă ești inginer și muncești ca și consultant vânzări, nu este obligat să-ți modifice salariul.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.