Hai la liceul meu!

Azi dimineață vă spuneam că am fost ieri la târgul educațional ce a avut loc în holul Universității „Dunărea de Jos”. Am vorbit cam cu toată lumea, m-au secat copiii ăia de energie, m-am umplut de pliante și mi-am cam pierdut din creativitate. Mă rog, am reușit într-un final să pun cap la cap informațiile și, după cum v-am promis, vi le prezint.

Așadar, liceele s-au prezentat în fața elevilor de clasa a 8-a cum au știut ele mai bine. Am dat și de profesori dar mult licee aveau doar elevi la stand.

„Cariera 2012” – liceele au oferte diversificate și europene

Astăzi a început a 12-a ediție a târgului de oferte educaționale intitulat „Cariera 2012” ce are loc în holul Universității „Dunărea de Jos”. Elevii claselor a 8-a sunt așteptați împreună cu părinți și diriginți să se informeze despre ofertele educaționale a liceelor gălățene, între orele 9:00 – 15:30.

Doamna Violeta Morozan, director a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională a declarat că sunt destule locuri la liceu pentru toată lumea, în Galați fiind aproximativ 5400 de elevi de clasa a 8-a, număr ce este acoperit foarte bine de licee care oferă anul acesta tot aproximativ 5400 de locuri în clasa a 9-a. Târgul educațional de anul acesta se desfășoară după un orar strict, atât reprezentații liceelor cât și elevii fiind programați pentru a asigura o bună informare. Din 30 în 30 de minute fiecărui liceu i se permite o prezentare mai amplă, în fața tuturor participanților. „Fiecare liceu are dispoziție 15 minute pentru a se prezentare în fața tuturor și pentru a-i atrage pe elevii claselor a 8-a.” a spus Doamna Violeta Morozan. Tot conform dumneaei numărul de locuri disponibile în clasele a 9-a variază în funcție de specializare. Astfel, în Galați cei ce își doresc un profil tehnologic au la dispoziție 3318 locuri, tinerii ce vor opta pentru o specializare teoretică vor trebui să se „lupte” pentru cele 1848 de locuri, în timp ce elevii cu spirit artistic vor trebui să prindă unul dintre cele 252 de locuri de la filiera vocațională. Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională asigură an de an, prin intermediul celor 54 de cabinete interșcolare de asistență psihopedagogică din județ, îndrumare pentru toți tinerii elevi. Doamna director Morozan spune că acest lucru se realizează prin teste ca InterOption sau CAS, rezultatele acestor teste anutându-i pe tineri să realizeze ce domeniu li s-ar potrivi după ciclul gimnazial.

Pentru cei ce își doresc o carieră în domeniul militar, reprezentantul instituției spune că selecția cuprinde mai mulți pași. Mai întâi copiii trebuie să se înscrie împreună cu un părinte. Apoi va urma o serie de analize pentru a stabili cât de apt din punct de vedere fizic este candidatul. Următoarea etapă constă într-o selecție la Câmpulung Moldovenesc, unde tinerii vor susține o probă psihologică, una sportivă și un interviu. Dacă trece și de această etapă, candidatul va mai trebui să susțină două teste grilă la română și matematică. Cu toate aceste rezultate se întocmește un dosar pe baza căruia elevul este admis sau nu. Înscrierile se fac până pe 21 Aprilie iar vârsta maximă pentru candidați este de 16 ani. De-asemenea, după încheierea stagiului candidații sunt obligați fie să dea la Academia Militară sau să fie soldați pentru o perioadă definită de timp.

Doamna Maria-Magdalena Stroe, profesoară de arte la Liceul Particular „Marin Coman” spune că elevii nu se îmbulzesc pentru un loc la acest liceu. Dumneaei spune că instituția oferă condiții foarte bune și că elevii sunt foarte mulțumiți. Liceul Particular „Marin Coman”, acreditat în 2006, dispune anul acesta de 100 de locuri la zi.

Liceele „Vasile Alecsandri”, „Mihail Kogălniceanu” și „A. I. Cuza” au rămas în continuare pretențioase, acceptând doar elevi cu medii de la 9 în sus. Aceste licee au și foarte multe proiecte și activități extrașcolare pentru tineri. Cei de la „A. I. Cuza” oferă elevilor șansa de a face schimburi de experiență cu un alt liceu din Bordeaux, cei de la „Vasile Alecsandri” pot pleca în Norvegia sau Franța, în timp ce elevii de la Kogălniceanu au spus că „și noi avem astfel de proiecte dar costurile sunt mari, 2000-3000 de euro” neștiind alte detalii.

„Nu e musai să faci parte din elită pentru a avea foarte multe oportunități în liceu!” a spus reprezentanta Colegiului de Industrie „Elena Doamna”. Și acest liceu oferă elevilor săi oportunitatea unei experiențe internaționale. George este în clasa a 11-a și doar ce s-a întors din Valencia. „Am fost 16 elevi în total. Am stat timp de 3 săptămâni, câte doi în cameră pe la diferite familii. În fiecare zi la ora 7:00 începeam programul la fabrică și la ora 13:00 terminam. A fost foarte frumos, mi-am dezvoltat atât engleza cât și spaniola!.” a spus el cu entuziasm.

Cei de la Colegiul Tehnic „Radu Negru” oferă la fel de multe oportunități ca un liceu de elită deși mediile de admitere sunt sub 7:00. În urmă cu ceva timp colegiul a accesat niște fonduri Phare cu ajutorul cărora au modernizat laboratoarele și cabinetele. Au un proiect atrăgător pentru elevii de pe specializarea Electronică și Electrică, în parteneriat cu cei de la Alewijnse Training Center România.

Liceul de artă „Dimitrie Cuclin” scoate la concurs 4 clase anul acesta, câte una pentru specializările artă, muzică, pictură și teatru. Așadar specializarea de arhitectură de anul trecut a fost înlocuită cu cea de teatru. Elevele de la actorie au prezentat un joc numit Samurai ce a atras atenția tuturor tinerilor din holul Universității „Dunărea de Jos”.

Și în Tecuci s-a deschis astăzi un târg identic în timp ce în Târgul Bujor, evenimentul este programat pentru ziua de mâine. Elevii claselor a 8-a ce își doresc să meargă la liceu se pot informa doar până pe 4 aprilie, urmând ca în data de 5 școlile profesionale să-și prezinte oferta educațională, conform doamnei director Violeta Morozan.

Așadar, dați-mi o părere, vă rog! Știu, e lung dar sunt lucruri interesante, mai ales dacă ați terminat liceul, ca mine, cu vreo 5 ani în urmă. S-au europenizat, nenicule!

Sursa foto: funkyziziblog.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.