Greva autobuziștilor, fericirea cașcarabetiștilor

everyone die
Grevă spontană a șoferilor de autobuze aparținând firmei de transport în comun din Galați. Cu chestia asta mă trezesc luni dimineață la ora 6 juma. „Din fericire” eu purced spre prășeală abia pe la 8 șiumpic. Din fericire, mama îmi dăduse dimineață – ca pe vremea când eram elev la liceu – doi lei, să am de-o cafea (deh, un univers în care leafa vine la timp se numește utopie). „Pula autobuz, trebuie să dau banii pe cașcarabetă”, îmi zic oftând.

Având în vedere că firma cu pricina, administrată din bani publici, are pierderi constante de ceva timp încoace, mi se pare firesc să ofere gratuități celor cu pensii sub 10 bulioane, nu? Știu, așa e, nu mă contrazice nimeni. La fel de corect mi se pare și faptul că directoarea are un salariu brut pe an de peste 100,000 de lei la care se adaugă o primă de performanță care pornește de la un minim necondiționat de aproape 30,000 de lei și urcă până la peste 50,000 de lei. Ar mai fi și altele, dar să punem punct aci.

Bun, șoferii sunt supărați că iau salarii mici și că nu li se plătesc toate orele suplimentare, că sunt din ce în ce mai puține mașini și-așa mai departe. Așa o fi, nu sunt în pielea lor. Probabil că nu sunt ei cei care mai iau câte-un 10 litri de motorină pe săptămână, nu am de unde să știu, nu susțin asta. Probabil că nu sunt ei cei care îți iau banii când ceri un bilet fără să-ți mai dea bilet (din 1,5 lei, iau doar 1 leu ce-i drept). Oamenii trebuie să trăiască și un salariu net de 1300 de lei, când ai familie, nu e tocmai destul. Bun, să facă grevă.

„La tăți ni-i greu, da’ nu la fel!”

În vreme ce autobuziștii stau și sparg semințe la porta curții unde sunt parcate mașinile, în oraș, rechinii rup pizda într-un stil barbar. Prin rechini mă refer la șoferii de maxi-taxi. Știu că și ăștia sunt vai de capul lor. E nasol să îți iasă vreo 3000 de lei, net, pe lună. E greu.
Având în vedere că nu circulă niciun autobuz, oamenii care au avut treabă prin oraș au ales cașcarabetele – cei care nu au bani de taxi. Înțeleg că vrei să sugi cât mai mult în cel mai scurt timp posibil, dar mai dă-o-n zgăvarză, fratemeleu!

Plec de la muncă, urc în cașcarabetă. „Țurai. Încă 1,5 lei duși pe pulă”, îmi zic. Forfotă uriașă, unu’ vrea să coboare, alți cinci vor să urce. Ultimul dă să închidă ușa în timp ce o cucoană cu plodul spune pe trotuar „E plin, mamă, așteptăm pe următorul”. Șoferul sare imediat din scaun: „Haideți doamnă că se face loc, imediat vă facem loc”. Și ne înghesuim ca sardinele până-n fund. Urcă cucoana cu plodul și lumea începe să decarteze banii. 1,5 și cu 1,5 și tot așa. Bilete pula. Evaziune, trăi-ți-ar!
Merg ce merg, vine damf de usturoi. Nu are același farmec ca atunci când ești în autobuz. Înjur, încerc să mă gândesc la altceva. Ajung la jumătatea drumului și simt miros de gaze de la motor. „Să-mi bag pula, i se strică lu’ ăsta cașcarabeta și trebuie s-o iau pe jos”, îmi zic. Credeți că a oprit? Credeți că i-a păsat că oamenii din spate se sufocau? Întocmai. Și evident că probabil și-acum face curse. Când e de supt bani neimpozabili, sugi tăticule!

Firește, după ce trece greva și autobuzele se întorc la treabă, cașcarabetiștii vor reveni la vitezele de croazieră de 10 km/h, la statul în stații și la semafor de câte 5 minute și la telefoane între ei – în timp ce țin volanul cu cotul stâng căci în mână au o tuflă groasă de-alde 10 lei – „Vasile, cum merge ăi?/ Slab, Ioane… Slab tare”.

Să vă stea pulsu’ la toți! Cine mă ajută să inventăm teleportarea, futu-i dumnezeii mă-sii de treabă?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.