Să vă zic vreo două despre generaţia tânără

Două evenimente complet diferite m-au făcut să scriu rândurile astea: o conversaţie de cinci minute cu o fostă colegă de facultate şi un comentariu de pe Facebook. “Generaţia tânără” e un subiect atât de complex încât nu există destule cuvinte pentru a acoperi totul.

Gabriel spune “Nu mai sperati atatea de la generatia tanara, sperati mai multe de la voi” – o postare despre care nu prea ai ce obiecta. Ei, un tip care m-a amuzat în perioada alegerilor – din cauza viziunii sale de-a dreptul mirobolantă – a reuşit din nou să scuipe ceva “interesant”. Într-un comentariu pe Facebook, respectivul spune:

Cine spera ceva de la generatia tanara?..Din pacate generatia tanara de la noi tinde spre generatia tanara din occident…adica retard. Faptul ca tinerii din prezent sunt mai informati ( sa zicem ) decat am fost noi nu inseamna ca sunt mai inteligenti, mai muncitori.

Deci toţi ăia din occident sunt retardaţi, iar ăştia de la noi sunt la fel ca ei. Ziarele nu au apărut în ultimii cinci ani. Ah, că acum sunt ‘j de mii de mijloace de informare e partea a doua. De inteligenţă nu mă leg, nu vreau să-l jignesc pe om, dar de partea “mai muncitori” mă voi lega.

Duminică seară, întorcându-mă de la muncă, m-am întâlnit în autobuz cu o fostă colegă de facultate. Ultimul an la master, o tipă foarte inteligentă. Mi s-o plâns de două lucruri mari şi late: părinţii abia dacă o pot susţine (pentru partea de educaţie) şi lipsa locurilor de muncă disponibile. Nu, nu vrea să fie angajată ca director cu salariu din cinci cifre. A înţeles că singura şansă e să pleci de jos, aşa că a încercat ca vânzătoare şi multe altele. A studiat literele şi-acum face un master în acelaşi domeniu (ştiu că nu există cerere mare pentru aşa ceva, dar dacă cineva caută tineri în domeniul ăsta, daţi de veste).

Nu ştiu cum or fi stat lucrurile până înainte de 2008, dar în momentul de faţă e foarte greu să-ţi găseşti de muncă dacă eşti tânăr.

Concret: până în 2008, ai mei se descurcau bine cu banii. Nu erau datorii, nu rămâneam fără niciun ban în casă, cu toate că au joburi plătite foarte prost. Primul meu job a fost de căcat – McDonald’s -, pentru că trebuia să aduc şi eu un ban în casă şi cunosc minim alte zece cazuri identice. Foarte puţine firme din partea asta a României îşi permit să formeze tineri, motiv pentru care preferă să angajeze oameni deja pregătiţi, care cunosc şpilul şi pot produce din secunda doi. Din 1.ooo de absolvenţi de facultate, cred că sunt în jur de cinci cu ceva în plus de trecut pe CV sau ceva voluntariat. Fireşte că o mare parte din vină le aparţine.

Apoi mai trebuie luat în calcul şi contextul şi stresul care apare. Una e să-ţi cumpere ai tăi maşină, să te susţină financiar de oricâte ori ai rămas fără bani şi alta e să le ceri zece lei pentru o ieşire în oraş, iar ei să-ţi spună că nu au de unde. Eh, în cazul al doilea apare o frământare interioară care te obligă să faci tot posibilul să-ţi depăşeşti condiţia, să nu ajungi în aceeaşi situaţie ca a părinţilor tăi. Nu e vina lor.

Retardaţii cu gândire occidentală, după cum spunea respectivul, sunt tinerii până în 30 de ani care acceptă un job de 24 cu 24 de ore, plătit cu 1.000 de lei, pentru că trebuie să aducă un ban în casă. Retardaţii ăştia sunt tinerii care muncesc şi-n timpul liber, pentru că vor să avanseze, să impresioneze, să contruiască. Retardaţii ăştia sunt gata să-şi lase proaspăt clădita familie în România şi să plece să caute traiul decent în occident, la retardaţi. Retardaţii ăştia nu au avut calculator din clasa întâi, ci abia pe la liceu – când părinţii au zis “trebuie să-i luăm calculator că o să aibă nevoie” -, cumpărat în rate pe trei ani de zile. Retardaţii ăştia au “norocul” de a creşte în una dintre cele mai de căcat situaţii din punct de vedere economic.

Nu consider că eşti tânăr de succes dacă ai ajuns sus fiind ajutat din belşug de părinţi – nici nu te condamn -, dar îmi place să cred că adevăraţii eroi ai generaţiei despre care vorbim sunt cei care au plecat de la datorii şi-au ajuns mai sus decât şi-ar fi imaginat oricine.

Pentru moment nu am motive să plec din Galaţi, dar pe viitor… Aşa că dacă oraşul ăsta nu-ţi oferă nimic interesant, pleacă. Uite-te la Cluj, apoi la Bucureşti, apoi la Sibiu – e o altă Românie în locurile alea. Îmi place să cred că retardaţii ăştia, ca mine, ca tine, deja au pus bazele unor chestii foarte mişto care vor contura viitorul, iar dacă lucrurile nu vor degenera, îl vor şi conduce.

Încheierea sună în felul următor: dacă pe la voi la muncă se mai caută câte un om, daţi de veste.

2 thoughts on “Să vă zic vreo două despre generaţia tânără

  1. Ormuz. says:

    Mi-a spus o prietenă acum două săptămâni că se fac angajări la h&m în modern … Ştiu că nu e ceva wow dar ar câştiga mai mult ca mine …

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.