Gamifichează-te!

A se citi „gheimifichează-te” de la termenul „gaming”.

Da, am fost gamer la un moment dat. Înrăit chiar! Mi-am petrecut o vară întreagă în casă, în fața calculatorului. Dar eram tânăr pe vremea aia, nu aveam fire de păr alb în cap, mama și tata aduceau ca$hparai acasă, viața era… de no-lifer, așa.
Iar o dau cu romgleza, am observat aspectul ăsta. Dacă nu înțelegeți, dați-mi un mail pe bot.adi@gmail.com și vă traduc. Să detaliem!

Am prins un Twitt de la TED nițel mai devreme. De obicei nu mă intrigă mai nimic pentru că le verific site-ul des și le tot urmăresc talk-urile. Un singur cuvânt din fraza scurtă mi-a declanșat curiozitatea: gamification.

Wikipedia, evident! Nu am chef să reproduc, îmi place să cred că dacă citești rândurile astea, ești la fel de curios ca mine.

Așadar, dacă nu ai fost gamer la viața ta, e total okay. Totuși, principiul ăsta îmi sună tare bine. Eu îl văd ca fiind o modalitate prin care transformi absolut orice faci în ceva plăcut și dixtractiv. 1 oră se transformă în 5 minute, scârbiciul și ziua de luni se transformă în „Fck yeah!” și grijile se transformă în „nu am plătit factura la lumină? E okay, ia niște oale și hai până afară să adunăm niște lumină în ele pentru la noapte!”.

Din experiența de gamer chiar înveți lucruri folositoare dacă ai puterea să le aplici și în viața de zi cu zi. Mai ales dacă ești ahtiat după jocurile MMO(massive multiplayer online) unde nu poți realiza mare lucru de unul singur. Și îți găsești un grup de oameni și vă organizați, dezvoltați strategii pentru a vă atinge scopul, vă ajutați unul pe celălalt, comunicați cât mai mult posibil și râdeți cu gura până la urechi. Tot din jocurile astea realizezi cât de nasol e să fii ignorat și decizi să nu faci lucrul ăsta la rândul tău. Practic, în momentul în care îți întrebi partenerii de gaming ceva, liniștea înseamnă „Nu!” dar de obicei ceilalți gameri deja știu cât de nasol e să nu spui nimic așa că aleg să spună „Nu am/pot/vreau, scuze.”.

Și aici vine partea aia când deschizi gura și spui ce îți trece prin cap. Pentru că așa e frumos, să te implici activ, nu să fii un reportofon care doar înregistrează lucruri sau informații. Vii cu propria-ți opinie, cu o întrebare, cu o mulțumire sau cu o recomandare pentru cei ce nu au dat de lucrul/informația respectiv(ă).

Gamifica-te-ai! Ca să fie fun sau ca să fie bine ca să nu fie rău.

Sursa foto: Punishment clan.

2 thoughts on “Gamifichează-te!

  1. Dragoș Czinjepolschi says:

    As a World of Warcraft groupie, I approve this post :D. Gamifica-v-ați!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.