Va avea Galațiul iluminat festiv sau nu? Luminițe închiriate vs luminițe cumpărate

Am primit de la cel puțin 10 oameni întrebarea „Galațiul n-o să aibă luminițe de sărbători anul ăsta?”. Evident, nu prea ai ce să răspunzi, căci nu ai de unde să știi ce naiba se petrece prin culise.

Un lucru e cert – mie mi se pare absurd să cheltuiești an de an milioane de lei pentru niște luminițe.

Anul trecut, îmi amintesc că multora le-a plăcut felul în care era decorat orașul. S-au și cheltuit bani frumoși pentru asta. Propun să ne întoarcem puțin în timp și să adunăm banii cheltuiți pe iluminatul festiv an de an. Suma e mare și mi se pare paradoxal că an de an trebuie pompați alți bani în luminițele de sărbători.

2013 – 2.235.000 de lei

Conform VL, în 2013 licitația pentru iluminat festiv a fost întârziată și – aici chiar nu-mi amintesc – nu am avut luminițe de sărbătoare de Sfântul Andrei. Suma a fost de 500.000 de euro, sau aproape 2.300.000 de lei noi. În 2012, suma a fost mult mai mică, iar beneficiarul a fost SC MK Illumination SRL Hunedoara.

Deci, s-au cheltuit 500.000 de euro, a trecut iarna – cacă-te în ploaie.

În cele din urmă licitația pentru iluminatul festiv în iarna 2013-2014 a fost câștigată de Luxten (în colaborare cu MK Illumination Hunedoara) și a stârnit fel de fel de discuții.

2014 – aproape 2.000.000 de lei

În iarna 2014-2015, Primăria Galați, sub conducerea aceluiași Marius Stan, și-a propus să cheltuiască mai puțin. Iarna trecută a fost vorba despre luminițe LED și prin parcuri și pe străzi. A fost fain, din câte îmi amintesc, și multă lume a lăudat felul în care arăta orașul.

Contractul scos la licitație fu în valoare de 1.685.048 de lei, adică vreo aproape 400.000 de euro. Totodată, Primăria a cumpărat şi echipamente şi ornamente specifice, la un preţ estimativ de 225.000 de lei fără TVA, de la SC RC Energo Install SRL pentru Grădina Publică și Parcul Eminescu.

După cum bine vedem, a trecut iarna 2014-2015 – ciu-ciu luminițe, de parcă s-ar fi topit.

galati iluminat festiv
Foto: Tutu Ionatan

2015 – 2.100.000 de lei

Iarna asta, înainte de sfârșitul lui noiembrie, în Galați erau fix zero luminițe de sărbători. Sigur, ai fi putut vedea niște cruci luminoase în zona templului lui Casio, dar asta e altă poveste.

Tot conform VL, anul ăsta Primăria este dispusă să „spargă” 2.100.000 de lei (adică peste 400.000 de euro) pentru iluminatul festiv. La licitație s-ar fi înscris… *sunet de tobe*… SC MK Lighting SRL din judeţul Hunedoara având ca terţ susţinător SC MK Illumination SRL Hunedoara. Ioi, ce nume asemănătoare au și cum a fost coincidența să fie ambele firme din același oraș.

Vineri, 4 decembrie, ziua-n care se inaugurează Cinema 3D Galați, aflăm că licitația tot nu s-a adjudecat și că urmează ca Galațiul să fie iluminat festiv cu ce are.

Păi… ce are Galațiul?

Dacă ne uităm puțin peste sumele de mai sus, ne dăm seama că în trei ierni Galațiul a cheltuit peste 6.000.000 de lei noi pe niște luminițe pe care nu le are. Asta pentru că luminițele nu sunt cumpărate, ci doar „închiriate” pentru o perioadă determinată de timp.

Practic, fiecare firmă care se înscrie la licitație și câștigă trebuie să asigure iluminatul festiv timp de trei luni: decembrie, ianuarie și februarie. Bag mâna în foc, până la Crăciun, pe străzi vor fi fel de fel de ghirlande și luminițe de sărbători.

Amu’, eu înțeleg și de ce nu se cumpără niște luminițe și gata. Motivul e simplu: anul următor tăt poporul gălățean va spune „huă! arată fix ca anul trecut!”. Dar ar fi interesant de văzut cât costa iluminatul festiv când erau cumpărate luminițele și cât costă acum, când sunt închiriate.

Cu toate astea, chiar e musai să se cheltuiască atât de mulți bani? Sau, în realitate, suma este mică?

Hai să mergem și mai în urmă

În 2012, prima iarnă cu Marius Stan primar, lucrurile s-au schimbat, în comparație cu perioada Niciolaie. Domn’ ex-fotbalist a spus că nu mai vrea să facă la fel ca domn Dumitru – care cumpăra instalațiile an de an – ci să le închirieze. Așa că o scos din buzunarul Galațiului 500.000 de lei și i-a dat – ghici cui? – SC MK Illumination SRL din Hunedoara.

Cică însuși Marius Stan a spus „huă! în catalog scria una și în oraș era complet altceva!”. Și spus a rămas, căci, după cum bine vedeți, în următorii ani, tot cei care i-au „tras țeapă” lui Stan au câștigat licitațiile.

iluminat festiv galati

Cum era pe vremea lui Niciolaie

2007 – a cumpărat illuminat festiv cu  334.904 de lei fără TVA de la firma constănţeană ArtElectro SRL.

2008 – 60% dintre beculețe și ghirlande erau încă funcționale. A mai cumpărat iluminat festiv în valoare de 394.858 de lei fără TVA și un brad artificial în valoare de 66.300 de lei, , de la ArtElectro SRL.

2009 – cică iluminatul festiv ar fi costat aproximativ 300.000 de lei, iar de montat și întreținere s-a ocupat Luxten.

2010 – cred că eram în plină criză. Nicolae a hotărât să stingă un bec din patru pe străzile din Galați pentru a face economie. Iluminatul festiv a costat 205.995 de lei fără TVA.

2011 – firma SC SZD Electro SRL din Cluj în asociere cu SC MK-Illumination din Hunedoara au asigurat iluminatul festiv, cu o ofertă de 223.597 de lei fără TVA. Licitația electronică ar fi întârziat, așa că și atunci ne-a prins luna decembrie fără iluminat public.

Tragem linie și adunăm?

În cinci ierni, Dumitru Nicolae – un personaj pe care nu-l agreez și nu l-am agreeat niciodată – a cheltuit undeva între 1.500.000 de lei și 2.000.000 de lei pe iluminatul festiv. Repet – ÎN CINCI ANI.

Concluziile le trageți voi

Nu spun că e rău ce face Stan, sau că „jos primaru’”, sau că nu-mi doresc ca Galațiul să arate bine de sărbători. Știm cu toții că totul se rezumă la bani și la cum și cât se cheltuie.

Un singur lucru e clar: oamenii vor iluminat public. „Responsabilii” trag de timp. Sau poate chiar e complicată treaba cu licitația. Nu știu.

De avut, vom avea, sunt sigur de asta.

Sau putem folosi lumina din urările de tip „fie ca lumina” 🙂

Cât îi costă pe alții

În Iași, văd că iluminatul festiv pentru iarna asta va costa 300.000 de lei.

În Ploiești va costa zero. Pentru că nu vor avea, licitația a fost anulată.

Se poate și mai rău: la Constanța, valoarea contractului fără TVA este de 2,641,129 de lei.

La Cluj, iluminatul festiv va costa municipalitatea 1.800.000 de lei.

Stați liniștiți, la vară va fi cald.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.