Galați – Detroitul României?

E adevărat că lucrurile se mișcă încet-încet, mai apar parcuri, se mai asfaltează o stradă, dar în opinia mea, toate par făcute de ochii lumii.
Prima mențiune a Galațiului datează din 1445, pe atunci târg, conform wikipedia. Evident că așezarea a cunoscut ceva progres având în vedere că a fost unul dintre cele mai importante porturi la Dunăre.
Galațiul s-a dezvoltat economic în jurul Șantierului Naval, Portului Fluvial, Combinatului Siderurgic ArcelorMittal și a Portului Mineralier. Practic, cele mai multe locuri de muncă disponibile pentru populație au fost în domeniul industriei și, da!, Galațiul a fost unul dintre orașele alea unde migrau oamenii de la țară în speranța unui trai mai bun.

Având în vedere lucrurile astea, este interesant de urmărit cum, odată cu moartea industriei, sunt șanse mari ca întreg Galațiul să devină o ruină, trecând prin aceleași chinuri (și corupție) ca Detroitul. Despre metropola americană se cunosc deja foarte multe aspecte și majoritatea dintre ele sunt negative. În urmă cu o săptămână citeam o știre cretină, intitulată de genul „soluția ingenioasă pentru salvarea Detroitului”, iar când am dat click, am aflat că era vorba de un milionar american care plănuia să salveze orașul folosind niște capre care să mănânce vegetația care a acoperit cartiere întregi, pustii, de altfel. Ca și cum ai face National Arena la Galați.

Semnele sunt vizibile

După cum spuneam, sunt semne timide conform cărora lucrurile încă se mișcă în Galați. Parcul Viva, Grădina Publică și strada Oțelarilor sunt singurele exemple relevante care-mi vin în cap acum. Restul rămân la stadiul de proiect, un fel de „când o să mă fac mare, o să fiu astronaut”: 756 de locuințe sociale în Micro 17, tunelul pe sub Dunăre, drum expres de tip autostradă și mai știu eu ce promisiuni. Adevărul este că la capitolul CONSTRUIT, administrația nu stă deloc grozav. Plusez aici și cu faptul că sunt șanse ca viitoarele construcții să nu fie deloc în interesul populației, având în vedere că planurile urbanistice nu mai au nevoie de dezbatere publică pentru a fi valide.
În tot timpul ăsta, Galațiul este demolat pas cu pas (vezi cazul combinatului), se surpă prin toate părțile (autoritățile dovedindu-se neputincioase) și totul arată ca după un bombardament (garajele demolate de la Ancora, fostul MEHID. E trist și că monumente de arhitectură cum ar fi imobilul de pe Domnească 24, Palatul Simion Gheorghiu, sunt lăsate să se dărâme. E interesant de văzut și faptul că începând cu anul 1994, Primăria Galaţi a tot înaintat adrese către Oficiul Judeţean al Patrimoniului şi apoi Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi prin care solicita scoaterea din Lista Monumentelor Istorice şi eliberarea avizului pentru demolarea clădirii.

Ce e de făcut?

Băi, nu știu. Chiar nu știu dacă există vreo persoană capabilă să readucă glorie Galațiului. Din fericire, în comparație cu Detroitul, orașul nostru încă nu este controlat în totalitate de interlopi. Asta poate pentru că încă mai există o fărâmă de speranță.
Din perspectiva tinerilor, Galațiul nu oferă mai nimic momentan. Ăștia care am rămas aici fie am avut un context nefavorabil, fie nu am avut destul curaj, fie ne-am mulțumit cu puțin – cel puțin așa văd eu lucrurile. Evident că realitatea fiecăruia diferă, sunt șanse să mă înșel. Tot ce simt este că noi, ăștia de rând, nu mai avem niciun cuvânt de spus în toată treaba asta – chiar dacă e să spunem ceva, nu interesează pe nimeni – motiv pentru care viitorul nu se conturează a fi promițător.

6 thoughts on “Galați – Detroitul României?

     1. Candie says:

      Hi there, awesome site. I thought the topics you posted on were very ineretsting. I tried to add your RSS to my feed reader and it a few. take a look at it, hopefully I can add you and follow.

  1. Trish says:

   Blub, Blub, Blubuuuuuuu. Avery likes this one as well. The story lends itself to the reader being able to use different voice inflections to add their own level of awesomeness.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.