Fuck dă sistem!

Culcă-te devreme, nu înjura, du-te la muncă, poartă-te frumos, nu dezamăgi, nu îți fă tatuaje, nu mai asculta muzica aia, nu mânca tâmpeniile alea, nu mai umbla cu oamenii ăia, termină o facultate și un master, fă-ți o rată, însoară-te/mărită-te, fă doi copii și mergi la biserică!

Mai vorbeam eu la un moment dat despre articolele alea cu 69 modalități de a fi fericit și cum le consider o tâmpenie. De cele mai multe ori ne facem un sistem de acțiuni ce conduc în cele din urmă spre atingerea unui țel. Ceea ce nu realizăm este că de multe ori dăm greș pentru că nu reușim să customizăm pe propria persoană.

„Regulile sunt făcute să fie încălcate.” true that! Mă refer la regulile pe care ni le impune societatea sau uneori părinții. Regulile astea duc la limitare. Ideea la care vreau să ajung este că nimeni nu îți poate spune cum să faci lucrurile, nimeni nu poate să-ți impună o serie de reguli sau un sistem prin care să faci lucrurile. Nu o să-ți iasă deși pentru ei merge.

Jonathan Mead sugerează pe zenhabits să te întrebi două lucuri:
1.Ce te-ai născut să faci?
2.Ce te face să te simți entuziasmat în momentul de față?
El sugerează să asculți răspunsurile ce izvorăsc din interiorul tău și să te dedici lor, cu ceva curaj, să vezi unde te duc.

Practic, la asta se rezumă totul. Când simți că nu e în regulă, că nu faci față, că nu mai ai timp pentru tine, înseamnă că ai aplicat un sistem ce nu funcționează pentru tine, un sistem bolnăvicios. Schimbă asta ca să eviți o viață mizerabilă!

Un tânăr termină facultatea. Își caută de muncă 2 luni dar nu găsește nimic. Societatea spune „Fă un master!”. Care sunt șansele să își găsească un job fain după ce a aplicat la master și să realizeze că ceea ce învață nu îi este deloc folositor? Hai să discutăm pe treaba asta!

1 thought on “Fuck dă sistem!

 1. Gabriel says:

  Vezi că zenhabits e un site, lifehack e alt site. E adevărat, proprietarul Zen Habits (Leo Babauta) mai scria şi pe Lifehack :P.

  Întrebările sunt foarte foarte bune, dar ai nevoie şi de un pic de curaj să îti răspunzi la ele. Pun pariu că peste 80% dintre cei care au citit articolul respectiv, au dat din cap şi au uitat să mai răspundă la întrebări.

  Poţi să dai vina pe sistem, dar sistemul este alimentat de oameni. Dacă cineva vrea să facă ceva poate să facă, da vor exista constrângeri şi şi poate şi represalii, dar a nu face nimic, este mai rău decât a face ceva greşit :).

  Pe scurt, încearcă să faci şi ce îţi place sau ce simţi că te-ai născut a face, măcar în paralel cu ceea ce faci acum. Nimeni nu-ţi spune să renunţi, ci măcar să încerci.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.