Generaţia cu frica-n sân

Conform statisticii din aprilie 2014 furnizate de AJOFM, la Galaţi, 3,5 la sută dintre şomeri au studii superioare (adică 612 persoane). Chestia e că lucrurile nu stau chiar atât de roz. Să vă spun de ce cred eu că asta transformă tinerii într-o generaţie de neadaptaţi.

Eu abia acum încep să mă simt adult. Am plecat de-acasă de la mama şi tata, stau cu chirie, am facturi de plătit, trebuie să mă gândesc mereu dacă am pâine pentru mâine, să nu cumpăr aia, să nu cumpăr ailaltă. Am 26 de ani – cam târziu? Mno, la tăţi ni-i greu, dar nu la fel.

Amu’, realitatea dă cu totul alte cifre. Conform unui articol din “Viaţa liberă”, rata şomajului în Galaţi se apropie de groaznica valoare de 60 la sută, adică undeva la peste 150.000 de persoane – zonă economică defavorizată, anyone?!

Şi-amu’ să o luăm matematic. În aprilie 2014, 3,5 la sută dintre şomerii aflaţi în evidenţa AJOFM (vreo 17.500 de oameni) Galaţi aveau studii superioare. Deci, dacă 3,5 la sută din 17.500 sunt absolvenţi de facultate, cât la sută din 150.000 sunt cu studii superioare? Un aproximativ 30 la sută, nu? Hai să zicem 20 la sută.

Mno, calculul meu nu e foarte relevant, dar nici nu vreau să mă pierd în cifre. Vreau să spun următorul lucru: mii de absolvenţi de studii superioare nu au un loc de muncă. Ceilalţi, majoritatea, nu activează în domeniul pe care l-au studiat la facultate. Mi-am văzut o fostă colegă de la Telecomunicaţii vânzătoare la o papetărie… părea foarte tristă.

Cu smochina pulsând

Eh, cum te poţi maturiza normal într-un astfel de mediu? E 2014, capitalism. Tehnologia ne înconjoară şi ne place. Vrem gadget-uri mai scumpe, mai bune, camere foto, display-uri mai mari, mai fancy. Vrem jucării care devin din ce în ce mai piperate ca preţ. Vrem maşină, vrem un trai uşor, vrem o casă, vrem o familie.

Dacă startul a fost cu stângul, dacă educaţia primită a fost defectuoasă, dacă o combinaţie de alte zeci de cauze, tânărul nu se mai poate maturiza cum trebuie. Aici eu cred că apare frica. Şi până şi eu o simt. E frica aia enervantă care-ţi spune că nu, nu ai să reuşeşti să faci tot ce-ţi trece prin cap şi că vei ajunge să-ţi cari existenţa de pe-o lună pe alta, niciodată sigur pe tine şi mereu cu ochii în portofel şi cu grijile pe cap.

Frica asta te face să înduri când ar trebui să pleci. Te face să taci când ştii că ai dreptate. Te face mai mic decât eşti. Şi e al dracului de greu să-ţi depăşeşti condiţia, iar când reuşeşti există riscul să pici înapoi de unde ai plecat. Ştiu bine cât de groaznic e să fii neangajat la 20 şi ceva de ani. Lipsa locurilor de muncă şi refuzurile extrem de numeroase (uneori ignorare) de la angajatori contribuie de-asemenea la acea frică, amplificând-o.

Nu mă plâng că ce am acum nu îmi convine, dar ştiu că vreau mai mult, mult mai mult. Cu toate astea, am momente când mă îndoiesc foarte tare de anumite decizii profesionale, am momente când, cu toate că ştiu că AŞA trebuie făcut, mă opresc şi cer o părere.

Nu avem cum să fim cu toţii Batman, dar mi-ar plăcea să se întâmple asta.

2 thoughts on “Generaţia cu frica-n sân

 1. Ormuz. says:

  Hai sa iti spun o poveste legata de refuz . Se da o initiativa a patronatului pt IMM prin care se incerca crearea a cateva mii de locuri de munca pt tinerii din regiunea sud-est. Daca esti absolvent de facultate sau liceu din 2014 ai vreo 30 de locuri pe Galati. Daca nu faci parte din generatia asta… daca esti absolvent de 2013 nici nu te baga in seama… Ca si cum nu existi pentru stat !

  Răspunde
  1. Adi says:

   Evident. Pentru că proiectele alea sunt făcute de nişte papagali cu coaie-n frunte.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.