Farmaciile şi biserica – cine păcăleşte pe cine

Zapam like a boss nopţile trecute şi am ajuns pe ceva canal de popi – Trinitas sau Speranţa TV – unde se difuza o emisiune luminată pentru popor. La microfon, un nenea preot, îmbrăcat în uniforma de muncă, care zicea cu o voce suavă şi angelică faptul că farmaciile din ziua de azi nu mai sunt ce-au fost odată.

Intrigat, am lăsat telecomanda prin pat şi am cascat bine ochii. După ce popa şi-a susţinut liturghia cu har, a concluzionat cu un “dragi credincioşi, să vedem materialul. caseta, vă rog”. Şi a început un ceva reportaj cu camera ascunsă în care o tanti se ducea la farmacie şi cerea “ceva pentru răceală. Îmi curge nasul şi am febră”. Tanti farmacista îi sugera medicamentul X. Apoi tanti reporter zicea “da’ cât costă?” şi primea un răspuns de genul 10-15 lei cutia. Apoi aceeaşi tanti cu camera ascunsă întreba “da’ aspirină nu aveţi? aia cât costă?” şi mno, primea un răspuns de genul “avem, e 1 leu”.

Situaţia se repeta în alte trei-patru farmacii.

Şi zic, bă, stai aşa, popa ăsta are dreptate! Deci nu se poate aşa ceva, RUŞINE! Cum adică să te duci la farmacie şi în loc să primeşti dragoste şi leac instant, ţi se oferă un medicament care costă bani?! Nu se poate aşa ceva!

Ca să mă înţelegeţi, nenea popa susţinea că farmacistelor nu le mai pasă de oameni şi că totul este o afacere, în care ceea ce contează este banul gros. Pana mea, da, aşa şi e. Farmaciile sunt o afacere. Aci puteţi citi şi faptul că farmaciile din Galaţi reprezintă una dintre cele mai profitabile afaceri. Personal, mi se pare normal să fie aşa. Poate sunt eu lipsit de omenie…

Ce vreau să scot în evidenţă este ipocrizia lu’ nenea popă de la microfo’. Orice credincios, când se duce la farmacie, primeşte ceva folositor în schimbul banilor cheltuiţi, lucru care nu se întâmplă la biserică. Oamenii nu sunt salvaţi de popi şi rugăciuni, ci de medici şi chimicalele din medicamente.

Mi se pare absurd să trăieşti cu impresia că farmacistele – mai ales alea “obraznice”, mmm! – sunt puse acolo ca să facă vânzare de bani puţini. Pana mea, probabil au trecut în fişa postului un anumit target, lucru care se atinge prin sugerarea diferitelor medicamente; mai ales în cazurile în care oamenii nu se duc la doctor, ci vin şi prezintă simptomele direct la ghişeu. Apoi, omul care nu se pricepe şi nici nu a fost la doctor – părerea mea – are mai mare încredere într-un medicament al cărui nume l-a auzit pe la televizor, în vreo reclamă.

De altfel, există şi o “mafie” a medicamentelor, din câte îmi amintesc. Văzusem un documentar acum ceva timp în care ziceau că foarte mulţi medici de familie au contracte de marketer afiliat – în oarecare măsură – cu anumite firme şi că anumite medicamente sunt scoase de pe piaţă la insistenţele unui anumit grup farmaceutic, pentru a face loc altuia care e mai ieftin de produs – deci scoate banu’ gros.

Revenind la nenea popă, eu înţeleg că un om bolnav înseamnă ca$$ş pentru biserică, mai ales în momentul în care moare sau e pe punctul de-a crăpa (believe it or not, foarte mulţi pochi au firme de pompe funebre). Dar, pretenaş, hai să nu îndobitocim babele să nu-şi mai cumpere medicamente pentru a da mai mulţi bani la biserică. Faci concurenţă neloială şi te bate dumnezeu!

drog godUn căcat de reportaj, fireşte. Am mutat, până la urmă, pe Antena 1 la Capatos, unde dădeau din ţâţe şi din buci nişte bagaboante cu silicoane. Apoi am stins televizorul şi m-am trezit a doua zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.