Faleza Dunării e o mizerie din vina gălăţenilor

Sâmbătă seară am tras o fugă pe Faleza Dunării. Există un singur motiv pentru care am făcut asta: nu fusesem pe acolo anul ăsta. Da, atât de mult îmi place. Am coborât pe la zid şi am urcat aproape de Parc Viva. Maxim 20 de minute de mers mi-au fost de-ajuns.

Faleza Dunării din Galaţi – mârlăneală la superlativ

Am văzut foarte multă lume ieşită la plimbare. Părinţi cu copii mici, copii cu role şi biciclete, oameni cu câini în lesă, cocalari în maiou şi piţipoance pe tocuri. Nimic ieşit din comun. Pe Faleza Dunării din Galaţi tabloul e acelaşi, an de an, vară de vară.

Dar nu asta e problema. E loc de promenadă, promenădeşte-te cât vrei, nu mă deranjează. De la Elice, dacă te uiţi spre Dunăre, totul pare superb… pentru că nu vezi malul gălăţean. Cum te-ai apropiat de scări, lucrurile se schimbă. Fix în faţă te întâmpină un ponton aşezat anul trecut, semn că mai urmează să apară un restaurant plutitor. Acum e folosit de ţigani pentru sărituri (cruci pe Faleză sunt zeci) şi de pescari.

Cum ai coborât pe Faleza Inferioară, eşti întâmpinat de nişte garduri. Asta pentru că zona s-a surpat. Groapa de deasupra, Falezogaura, e deja super-mega faimoasă, reprezentând un exemplu viu de competenţă, hărnicie şi seriozitate în ceea ce-i priveşte pe toţi politrucii pişaţi care s-au perindat pe fotoliile de şmecheri din Primărie. Mno, ideea e că aia mare a făcut pui, tot acum un an de zile. Fireşte, cea mai bună soluţie de a repara găurile e să le îngrădeşti. Ce!? Şi Vasluiul trebuie să aibă un rival.

Trecând peste, dacă te îndrepţi pe jos către punctul de trecere bac, dai peste terase – atât pe mal, cât şi pe apă -, miros de popcorn, porumb copt şi fiert, nişte gogoşi dubioase, suc îngheţat, vată de zahăr şi alte tarabe. Fiecare cârciumă cu muzica ei, toată dată destul de tare. Asta e de fapt şi de drept mârlăneala şi sursa tuturor problemelor.

Chiar am rămas uimit, acum ceva timp, când am aflat că în spatele uneia dintre crâşmele alea împuţite e o sculptură. Nu ştiam de ea, multă lume de vârsta mea nu avea nici cea mai mică idee că e ceva după barul ăla. “Narcis” se numeşte, a fost amplasată în 1976, dar dă-o-n căcat de artă, să fie manele. Mă rog, nu neapărat manele, dar ceva să placă la toată lumea şi să moară duşmanii.

De ce s-a ajuns aici

Ideea e simplă, iar vina e a gălăţenilor. După revoluţie, o parte dintre cei mai mari şmecheri din Galaţi au cumpărat pontoane şi căcaturi şi le-au dus pe Faleză, să le transforme în bodegi împuţine. Uau. O chestie atât de inedită… Treaba a prins, iar coclenderul de apă adâncă a făcut vânzare – şi face în continuare – aproape zi de zi. Muzică proastă, condiţii de căcat, miros de mâl… Toate astea nu au contat. Mârletul s-a dus acolo pentru că era ieftin şi era pe apă. “Haidi, uăi, pi Falezî să biem biere şî sî ni uităm la meşi”.

Majoritatea decide lucrurile. Iar majoritatea oamenilor din Galaţi sunt groaznici, având în continuare o gândire medievală şi de căcat. Nu poţi spune că gălăţenilor nu le place mârlăneala de pe Faleză, “distracţia” de weekend îţi arată contrariul. Gen asta:

https://www.youtube.com/watch?t=38&v=eGwgU3Vi7Wk

Ceea ce nu înţeleg e uimirea celui care a filmat. O fi fost botoşănean sau timişorean…

Un lucru e clar: dacă gălăţenilor nu le plăcea cum se prezintă Faleza, nu o mai vizitau. Nu-ţi place un restaurant? Nu te mai duci acolo. Desigur, pe net avem gura mare, în realitate ne doare fix acolo unde nu bate Soarele.

Una de final

Am mai observat o chestie, sâmbătă. Cum mergeam eu cu femeia, pe partea dreaptă, spre punctul de trecere bac, am văzut că Faleza Inferioară e cam tasată destul de mult pe alocuri. Culmea, modelul pare să indice faptul că se circulă cu maşini grele pe acolo…
Pe partea dinspre apă sunt două marcaje care arată că pe acolo trebuie să circule bicicliştii şi roliştii. Fireşte că civilizaţia nu are ce căuta într-un astfel de loc. Aşa că bicicliştii făceau slalom pe unde puteau, iar îndrăgostiţii mergeau agale pe pistele pentru ceilalţi. Unii aveau inteligenţa emoţională de a realiza că au ajuns să meargă pe unde ar trebui să circule ceilalţi şi se dădeau, dar mulţi habar nu au de aşa ceva… indiferent din ce tabără fac parte.

Să se surpe tot, să se ducă tot malul, să acopere jegul şi mizeria. Dacă asta e civilizaţie, prefer sălbăticia naturii.

3 thoughts on “Faleza Dunării e o mizerie din vina gălăţenilor

 1. Lucaci Levin Andrei says:

  Autorul foloseste acest limbaj pentru a scoate in evidenta ceva. Incearca sa intelegi articolul nu doar anumite fraze.

  Răspunde
 2. isthisreddititroughtitwasreddit says:

  ^Si acest cometariu e exemplu de marleana. Punctuatie pusa mai gresit greu de imaginat.

  Răspunde
 3. MIHAI says:

  Si acest articol este un exemplu de marlaneala; un limbaj mai cocalaresc, decat asta, greu de compus.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.