Faci ce-ți place sau ce trebuie?

De multe ori acest aspect este pus sub semnul întrebării. Scriu rândurile astea cu pixul pe hârtie, ceea ce înseamnă că-l voi face din amintiri; n-o să fie extrem de documentat.

Țin minte că la unul dintre training-urile la care am asistat acum câțiva ani, trainerul a spus că nu-mai-știu-cine zicea că în viață nu e musai să facem nimic. Gen nu e musai să te duci la școală dacă tu nu consideri asta, nu e musai să te duci la muncă sau nu e musai să te caci dacă… Nu, ultimul e un exemplu prost!

Asta înseamnă că toate căcaturile la care te supui sunt alegerile tale. Ceea ce face sens. Nu ai bani, te duci la muncă sau strângi din buci. Totuși e așa dar nu e așa(exprimarea lu pește). Mă rog, exemplul cu școala iarăși mi se pare puțin irelevant pentru că nu te poți integra în societate fără o diplomă, indiferent de cât de multe lucruri înveți de unul singur. Doar să ai vreun talent extravaginal și outerspațial.

Revenind, ideea e că viața, de multe ori ne obligă să facem unele lucruri. Dacă îți lipsesc banii poți alege calea ușoară: un job de căcat ce te va face nefericit, stresat și-ți va da dureri de cap/spate. Eu așa am făcut(prost Adi, prost tare!). Pe de altă parte poți alege calea mai grea. De cele mai multe ori calea asta e și mai frumoasă și oferă cele mai multe satisfacții. Poți transforma ceea ce-ți place să faci într-o sursă de venit, atât timp cât și ști ceea ce-ți place. Nu trebuie să stai într-o relație dacă nu te mulțumește. Dai papucii and move on. Vorbele mari ale unui om mare: când suma nemulțumirilor depășește suma mulțumirilor, e momentul să schimbi ceva.

Părerea mea este că de cele mai multe ori nu trebuie să faci un lucru pentru că așa trebuie. Sincer, nu cunosc lucrurile alea cu precizie pentru că diferă de la om la om dar filozofând pe tema asta veți vedea că am dreptate. O analogie(proastă, cred) o fac în momentul de față cu conceptul Pareto în sensul că tind să cred că 20% dintre chestiile pe care le facem sunt chestii ce ne plac și ne dau 80% din rezultate și satisfacții reale. Asta înseamnă că 80% din timp îl petrecem nefericiți.

Logic ar fi să încercăm din răsputeri să mărim procentul de 20%. În capul meu face sens și vrea să fac asta în 2012, dar e ușor de spus, mai greu de înfăptuit.

Tu ce părere ai? Ai vreun job sau vreo activitate pe care o faci(deși nu-ți place deloc) doar pentru că așa trebuie?

1 thought on “Faci ce-ți place sau ce trebuie?

  1. dionis says:

    exemplul ala cu scoala care nu iti trebuie ca sa reusesti in viata, vine mi se pare dupa modelul lui Jobs, care cica de aia s-a si lasat de facultate. Dar nimeni nu completeaza spunand ca , daca vrei sa reusesti asa, iti trebuie si o societate pe masura.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.