Extraordinarul între demonstrație și inspirație

2012 până în momentul de față s-a dovedit a fi un an greu. Spun asta datorită limitelor ce ne-au fost impuse din punct de vedere financiar. În mintea mea chestia asta are două urmări.

Pe de-o parte din ce în ce mai mulți oameni fac pe dracu-n patru să fructifice ideile prin antreprenoriat și startup-uri.

Pe de altă parte din ce în ce mai mulți oameni încearcă să facă imposibilul pentru a demonstra, cred, simplitatea vieții sau pentru a se poziționa drept oameni inspiraționali( sună ca mula dar ăsta cred că e cuvântul).

Diferența dintre cele două categorii menționate mai sus este că prima se concentrează pe mediul online în timp ce a doua își desfășoară activitatea strict în mediul offline.

Când vine vorba de startup-uri tind să cred că singurul scop este banul. Nu pot spune că inițiativele astea aduc un impact pozitiv sau inspiră ceva anume. Majoritatea eficientizează un proces, ceva ce folosim zi de zi sau introduc o facilitate nouă la care nu s-a mai gândit nimeni până acum. Evident, mai sunt și startup-uri din care, la prima vedere, nu se dorește obținerea vreunui fel de remunerație. Cum e Duolingo care îți permite să înveți o limbă străină moacă. În schimb tu ajuți la traducerea internetului.
Aștia sunt oamenii care demonstrează că nu există criză.

Evident lucrurile care sunt făcute în mediul offline nu sunt la fel de cunoscute pentru că ne petrecem din ce în ce mai mult timp în online. Chiar și când suntem în offline tot ne verificăm Facebook-ul, mai dăm un tweet, mai citim un mail sau scriem ceva pe blog. Mă rog, am doar două exemple și sunt sigur că ar fi mai multe dar sunt în criză de timp acum.

Spencer West este un nene… E impropiu spus nene pentru că omul nu există de la brâu în jos. Practic el e o chestie cu mâini care merge în mâini. A devenit speaker motivațional și recent a lansat un manifest prin care a vrut să redefinească posibilul. Găsiți detalii despre el pe pagina lui de Facebook și pe pagina dedicată. În caz că vă este lene să dați click, omul ăsta fără picioare a urcat până în vârful muntelui Kilimanjaro.

Dar noi locuim în România. Presupun că ați auzit deja despre tinerii ăia care au plecat cu Dacia până în Mongolia, nu? Da, șmecher, știu! Și eu aș face drumeția asta și sincer să fiu chiar aș face-o cu o Dacie pentru că știu să o repar în caz de ceva.

Apoi ar mai fi întrebarea: cum vezi dincolo de limite din moment ce nu vezi? Florin Georgescu e orb și pleacă pe bicicletă până în Londra pentru a-i susține pe sportivii români la Jocurile Olimpice. Mă rog, nu pleacă singur.

În cazul oamenilor care fac lucruri în offline, îmi place să cred că nu fac asta pentru că au ceva să-și demonstreze singuri. Pelea mea, pot face asta și fără să facă tam-tam deși nu ar trebui să fie cazul. Îmi place să cred că fac lucrurile astea pentru că omenirea duce lipsă de role-models, de eroi.

Tu ce crezi? Sunt ei Batman și Superman de care avem nevoie?

1 thought on “Extraordinarul între demonstrație și inspirație

  1. delataste says:

    Cred că o fac doar dintr-o ambiţie personală, pentru a arăta că şi ei pot. Şi din partea mea, au doar respect.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.