Eu m-am săturat. Tu nu?

Cred că ţara asta are nevoie de o schimbare radicală. Desigur, se poate şi mai rău de-atât – să nu uităm de Coreea de Nord. Avem nevoie de replici noi pentru vocabular, avem nevoie de atât de multe lucruri încât nici nu ştiu de unde să încep.

Eu m-am săturat să folosesc apelativul “hoţi” când mă refer la clasa politică. Credeţi-mă că văd zi de zi părerile oamenilor de rând despre politicieni, unele dintre care voi nu apucaţi să le citiţi pentru că sunt abominabile, fiind nevoit să le invalidez. Nu militez către un concept utopic, dar mi-ar plăcea ca corupţia să fie doar ceva sporadic, la fel de rar întâlnit ca femeile care mă agaţă pe mine pe stradă. Tu nu te-ai săturat?

Eu m-am săturat să aud de români (atât tineri, cât şi adulţi) batjocoriţi la joburi. Poate nu ai habar, poate nu te-a interesat, dar crede-mă, sunt extraordinar de mulţi muncitori în România care au în contract trecute doar patru ore, dar muncesc câte 24, iar salariul nu depăşeşte 1.000 de lei. “Dacă nu au învăţat carte…” – da, să zicem că e un argument valid, cu toate că ştiu cazuri în care respectivul e absolvent de facultate, dar gândiţi-vă la evaziunea fiscală care se face pe spinarea lor. Gândiţi-vă că există firme cu cel puţin zece angajaţi care se află în situaţia asta. Singurul motiv pentru care se întâmplă aşa ceva e că patronului nu-i pasă nici cât negru sub unghie de oameni, îi pasă doar de propriul buzunar. Tu nu te-ai săturat?

Eu m-am săturat să aud de evaziune fiscală şi să îi fiu martor aproape zi de zi. Caz concret: maxi-taxi-urile din Galaţi (sunt şi în Brăila, cel mai probabil şi în alte oraşe). Au 12 locuri, dar circulă la ore de vârf super-mega full, cu minim 24 de persoane. Banii pe care îi daţi pentru călătorie ar trebui gestionaţi cumva, nu? Eh, eu nu circul zilnic, dar primesc bilet din an în paşte. Evaziune fiscală la greu. Veniturile raportate de aceşti transportatori? Minime. În realitate? Păi… fiecare maşină produce undeva la 3.000-4.000 de lei pe lună (mărturia unui operator de maxi-taxi). Stadiul în care se află microbuzele? Jalnic, multe dintre ele nu ar trebui să aibă dreptul de a circula. Tu nu te-ai săturat?

Eu m-am săturat de minciuni. Nu ştiu cum o fi fost pe vremea lui Ceaşcă, dar mama spune “Bă, nici nu simţeai când plăteai facturile la casă”. Iar când i-am spus că îmi cer scuze că i-am învinuit pe ei pentru stadiul în care a ajuns ţara asta, mi-a spus că “După revoluţie s-a stricat toată treaba. Când a venit Iliescu la putere a început să ne fie greu”. Fireşte că nu tânjesc după comunism, aş prefera să ies pe stradă să fiu împuşcat. Dar m-am săturat până peste cap să se promită salarii şi pensii mai mari fără să se întâmple. Ştiţi câţi bani îi rămâneau, până acum o lună, unui muncitor cu salariul brut de 1.340 de lei? Vreo 1.040. Ştiţi câţi îi rămân acum? Undeva la 970 de lei. Nu mă credeţi? Poftim, calculaţi aici. Tu nu te-ai săturat?

Eu m-am săturat să îmi fie frică să cer o mărire de salariu. M-am săturat să aud de la oamenii mai în vârstă “Nu da porumbelul din mână pe cioara de pe gard” (un fel de “mulţumeşte-te cu cât ai că s-ar putea să rămâi fără”). Mie mi se pare un fel de “taci şi înghite” caracteristic perioadei comuniste.

Şi nu spun că ştiu cine ar putea să facă schimbarea asta, dar sunt convins până în măduva spinării că răspunsul nu se află în PSD.

Am aflat azi cu cine au votat ai mei. Mama a pus ştampila pe Macovei pentru că e puţin mai feministă. Tata: “eu am mers pe Iohannis, dar îmi bag pula-n toţi idioţii care or să-l aleagă pe Ponta. Ştii că Ponta o să câştige, nu? Ştii că mulţi deja s-au resemnat şi nu vor mai ieşi la vot în turul doi, nu?”. Şi nu-mi place să-i dau dreptate. Mi-ar plăcea să le demonstrăm alor noştri că se înşeală. Mi-ar plăcea să le arătăm că se poate altfel. Mi-ar plăcea să le demonstrăm că noi suntem capabili să ne hotărâm propriul viitor. Ţie nu?

1 thought on “Eu m-am săturat. Tu nu?

  1. VASI le R says:

    M-am săturat ca la şcoală, fie ea şi profesională, să se înveţe meserii ca designer verstimentar, meserii pentru care nu există cerere pe piaţă. M-am săturat şi de această necorelare a numărului studenţilor ce termină în fiecare an cu numărul de locuri de muncă în domeniul lor. De aceea aleg să plece în străinătate. Nu e vina doar a salariilor proaste.
    M-am săturat de cei ce spun că în primul tur l-au votat pe Iohannis, iar în turul doi vor face altă alegere, ca să fie „diversificaţi”. În nordul ţării, chiar şi vecini, spun că vor vota cu Ponta. Tu nu te-ai săturat?
    Unii spun că nu contează cei ce votează, ci cei ce numără voturile. Unii spun că Iohannis e cu Băsescu, pe care îl va pune prim-ministru, şi oricum în ţara asta va fi „lucrul bine făcut, dar prost plătit”. Să le dăm dreptate fără să facem nimic?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.