El Chapo Guzman, Sean Penn și Globurile de Aur

Din când în când îmi place să mai citesc chestii lungi, spre „sombag, când am eu timp să citesc tot cârdu’ ăsta de litere?!”. Ca prin minune, ieri am dat peste interviul luat de actorul Sean Penn lui El Chapo Guzman. Mi-a plăcut, dar reacțiile de astăzi sunt de-a dreptul „wtf???”.

Firește, interviul este publicat pe 9 ianuarie, dar news-feed-ul meu nu a fost destul de drăguț pentru a mi-l scoate în față mai devreme.

Din câte înțeleg, interviul a fost publicat exclusiv pe rollingstone.com. Îl puteți citi cu click aici, dar vă avertizez că este foarte lung, cu toate că pe mine m-a ținut legat acolo. Da, e în engleză.

Amu’, la câteva zile după publicare, se pare că mare parte dintre jurnaliștii americani s-au ofuscat și au scris editoriale de genul „interviul lui Sean Penn cu El Chapo este o jignire uriașă la adresa jurnaliștilor mexicani”.

Într-adevăr, să te faci jurnalist în Mexic e mai nasol decât în România. La noi îți întârzie salariul, sau te trezești că nu mai ești plătit cum ți s-a promis, dar acolo vine cartelul și-ți pune pistolul la tâmplă. Conform Washington Post, în Mexic există locuri unde nu se publică nimic fără aprobarea cartelului.

Furia asta împotriva interviului izvorăște dintr-o chestie ciudată: jurnaliștii îl acuză pe Sean Penn că și-a folosit faima pentru a obține un interviu cu marele traficant de droguri care a evadat și dintr-o închisoare de maximă siguranță. Eu l-aș numi pe El Chapo Guzman domnul Cârtiță, căci la câte tuneluri o săpat la veața lui…

Într-adevăr, Sean Penn a fost tratat foarte mișto de către El Chapo – au stat la taclale, au băut tequila și au făcut până și o poză. Interviul lui Sean Penn cu El Chapo Guzman, care a fost aranjat de actrița Kate del Castillo – un fel de Marimar, din câte înțeleg. Sunt ferm convins că Sean Penn s-a folosit de faimă pentru a obține un interviu cu Chapo, dar sunt la fel de convins și de faptul că a trebuit să se abțină de la multe idei.

interviu sean penn el chapo

Dacă citiți interviul veți vedea cum au ajuns întrebările la Guzman și cum au fost date răspunsurile și chiar faptul că întrebările nu prea au fost aceleași. Vă dați seama că ăla care-i traducea lui El Chapo s-a gândit că dacă îl întreabă ce scrie pe foaie și mustăciosu’ se supără va rămâne fără creier, nu? 🙂

În schimb, mi se pare puțin stupid faptul că jurnaliștii au impresia că oamenilor le pasă de ei și despre cât de greu e să faci meseria asta în Mexic, de exemplu. Repet, nu consider că am fost jurnalist în nicio clipă, deși am lucrat trei ani de zile la cel mai mare cotidian din Galați. Firește, a compara partea asta a României cu situația din Mexic e o tâmpenie pe care refuz să o fac.

Oricum, criticile sunt de genul „De ce Sean Penn nu l-a întrebat pe El Chapo despre jurnaliștii care au fost asasinați din ordinul său?”. Pana mea, dacă pui în balanță, sunt ferm convins că oamenii ar fi mai interesați de „cum trăiește El Chapo Guzman după ce a evadat dintr-o închisoare de maximă securitate și cum e ca persoană”, decât de „El este Antonio de la Luis Armando, jurnalist asasinat la ordinul lui El Chapo”. În cazul al doilea, probabil ochii cititorului de rând s-ar fi mutat pe „O femeie din America spune că a făcut sex cu un extraterestru. Te debranșezi de la Calorgal dacă vezi cât de mare o avea”.

Nu o dau în teoria conspirației, dar mi se pare ciudat că la scurt timp după ce Sean Penn s-a întâlnit cu El Chapo, traficantul de droguri a fost capturat. A fost amuzantă reacția lui Ricky Gervais de la deschiderea Globurilor de Aur, care l-a făcut pe Sean Penn „snitch”. De altfel, presa americană deja a făcut publice declarații ale autorităților implicate în capturarea lui Guzman, în care se spune clar că a fost urmărită activitatea lui Sean Penn – inclusiv telefoane.

https://www.youtube.com/watch?v=jnIGdb-sT-s

 

Că tot am ajuns la Globurile de Aur, am văzut foarte multe reacții că „Oh, fmm, ce cretini, coa! Cum să zici că The Martian e comedie gândește bă înainte să spui așa ceva”. Iar pentru chestiile astea există o singură reacție: băi, Globurile de Aur sunt, în esență, un spectacol. Au fost nenumărate articole de-a lungul timpului în care s-a scris despre Globurile de Aur că sunt o nimica toată. Mă rog, Gervais – deși nu este un personaj pe gustul meu, menționează chestia asta în clipul de mai sus. Urmăriți-l, e și amuzant.

Ah, ca fapt divers, urmăriți ce spune pe la minutul 5-5,30, în 2010.

Ați văzut Narcos, nu?

2 thoughts on “El Chapo Guzman, Sean Penn și Globurile de Aur

  1. Ormuz says:

    On topic . Recte punctul 1 – citit, placut impresionat de calitatea cuvintelor gasit de Penn. Da, interviul lui a fost uneori pe langa anumite subiecte dificile, dar nu e ca si cum omul era nebun sa-l intrebe pe Guzman daca a scapat sapunul pe jos in baia puscariei. Penn a dat dovada de diplomatie pe alocuri. Greu e sa fii mexican.
    Punctul 2- spectacol spectacol , dar nu pe banii nostri. Maine poimaine aflam ca Lista lui Schindler e musical.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.